Muskátli (Pelargonium), az örök divat gondozása

Alig akad olyan erkély, udvar, terasz kis hazánkban, amit ne díszítene néhány cserép muskátli (Pelargonium). Nem túl drága virág, ráadásul, ha ügyesen gondozzuk nem kell minden évben új töveket vásárolnunk, egyszerűen átteleltethetjük. A továbbiakban a muskátli nyári gondozása mellett a szaporításához és átteleltetéséhez is adok ötleteket.

muskátli gondozása

Muskátli származása, jellemzése

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Régen és az angol nyelvben ma is geraniumként (gólyaorr) hívják és ide sorolták, de a modern botanika már a Pelargonium nemzetségbe sorolja. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg.  Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak. Őshazájában Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a XVIII. században került.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága ehető, nem mérgező

Magasság: 20-150 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, de angol muskátli nevű fajtája szobában is tartható

Virágzási idő: májustól október

Virágok: piros, rózsaszín, lila, fehér, narancs, kétszínűek is lehetnek, szimpla vagy telt virágokkal, némelyik fajtának illatosak a virágai

Habitus: van bokros, felálló, félfutó és futó fajtája is, némelyik hossza a 150 cm-t is elérheti

Muskátli igényei és gondozása

Hely: napos, félárnyékos

Öntözés: mérsékelt vízigényű, tűző napon naponta öntözzük

Ültetés: májusban ültessük 20-30 cm tőtávolságra

Ápolás: mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk.

Hónapról hónapra szóló ápolási tanácsokat olvashatsz az alábbi képre kattintva, hogy a muskátli gondozása az év minden időszakában, minden évszakban flottul menjen és évekig igazi éke lehessen a kertnek vagy a balkonnak.

Muskátli teleltetése

A növényeket az első fagyokig kint tarthatjuk. Fagymentes helyre menekítés előtt alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen (2-5 fok), szárazon tartsuk.

Februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza. Az életképes levágott hajtásokat földbe ültetve újabb kis növényeink lehetnek. Évente nem igényel átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új földdel pótoljuk. 3-4 évente azonban nem árt egy teljes föld csere.

A teleltetés rendkívül veszélyes dolog: függőséget okoz. Aki egyszer ráérez az ízére és megtapasztalja az ezzel járó sikert, az minden évben újra kezdi, saját örömére. Az alábbi képre kattintva több egyszerű módszert is mutatok a teleltetéshez, van köztük igazán helytakarékos megoldás is. Migeegyikre igaz azonban, hogy egyszerű és hatásos. A növények átvészelik a hideg évszakot és tavasszal újraélesztve nyárra ismét szép növényeink lesznek.

Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – ideje elővenni a téli álmot alvó muskátlikat és felkészíteni a nyári virágpompához. 

Ahhoz, hogy tisztában legyél a tavaszi teendőkkel is, a képre kattintva elmondom, hogy kell visszavágni és felébreszteni álmából az alvó muskátlit a siker érdekében.

Muskátli szaporítása

Egyes muskátli fajták magvetéssel is szaporíthatók, december-januárban vessük el a magokat és kétszer tűzdeljük. Érdemesebb dugványozással szaporítani augusztusban vagy a teleltetés után februárban-márciusban.

Az eredményes gyökereztetéshez csupán néhány dolog kell, de ha nem megfelelő időben vagy körülményeket biztosítva állunk hozzá, akkor kudarcra van ítélve a próbálkozásunk. A képre kattintva hasznos tanácsokat találsz a biztos sikerhez.

Kártevői, betegségei

Thripszek, üvegházi molylepkét, amik ellen hatásos védekezés egy-egy illatos tő beszerzése.

A muskátli betegségei – a levelek sárgulása, bebarnulása, a levelek fonákján megjelenő szemölcsök, a lassú növekedés – több okra vezethetők vissza. Annak érdekében, hogy a váratlan helyzeteket is képesek legyünk könnyedén kezelni, a Pelargonium for Europe szakemberei összefoglalták a legfőbb teendőket. Összegyűjtöttek néhány fontos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes tudni a muskátlik elváltozásairól és betegségeiről, illetve arról, hogyan érdemes elbánni velük.

Felhasználás

Szárított virágként nem használható, de vágott virágként izgalmas dekorációk készíthetők belőle.

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről – megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit? A Pelargonium for Europe (PfE) szakemberei megosztják legkreatívabb virág dekorációs ötleteiket, amelyekkel a nyári összejövetelek még hangulatosabbak lehetnek.

Ha még tovább olvasnál

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük