Jó ötlet a kertben talált madárfióka megmentése?

Elkezdődött a madaraknál a fióka szezon, így egyre több a kertben talált madárfióka. Bármilyen furcsán is hangzik, ezeket nem kell feltétlenül megmenteni. A Magyar Madártani Egyesület információs ábrája segít eligazodni, mit kell tennünk a kertben talált madárfiókákkal.

kertben talált madárfióka

Mi legyen a kertben talált madárfióka sorsa?

Egy kertbe sokféle élőlény látogat. Ki hosszabb, ki rövidebb időre. Vannak akiket szívesen látunk, de sajnos vannak kártevők is, akiket szeretnénk minél távolabb tartani az udvarunktól. A kertbe látogató madaraknak szinte mindenki örül, gyakran a cicusok is. Jó ötlet, ha etető- és fürdőhelyet is kialakítunk számukra, de fiókák megmentését nem feltétlenül ajánlják a szakemberek.

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon. A kertben talált madárfióka láttán rögtön késztetést érzünk, hogy megmentsük őket. A kertbe került madarak legtöbbje azonban nem elárvult el, hanem a szárnypróbálgatások közepette egy kis baleset érte. A legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be őket, hanem hagyjuk a megtalálás helyén. Ha pedig már megtettük mielőbb elengedjük őket.

Nem akkor vagyunk felelős madárvédők, ha a természeti törvények ellen dolgozva bármi áron meg akarunk menteni minden egyes madarat, fészekaljat és fiókát. Erre csak a végveszélyben levő fajok esetében van szükség. A legfőbb cél azonban ott is a megfelelő élőhelyi viszonyok helyreállítása, mert enélkül az ilyen állatok végül csak állatkertekben maradhatnak fenn.

Meg kell értenünk, hogy a  ragadozók, a betegségek és tapasztalatlanság okozta elhullás a természeti folyamatok szerves része. Éppen ezen hatások ellensúlyozása érdekében költ a legtöbb kis- és közepes testméretű énekesmadár évente kétszer (esetleg háromszor), évi akár húsznál is több fiókát felnevelve. Mivel ezek a fajok több évig vagy évtizedig is élhetnek, stabil állomány fennmaradásához nincs szükség minden fióka túlélésére. Sőt, ez kimondottan kedvezőtlen lenne, mivel olyan állományrobbanást eredményezne, melynek következtében rövid időn belül elfogyna a táplálék, betegségek terjednének el, és az állomány magától összeomlana.

Vegyük tudomásul, hogy minden fiókát nem tudunk megmenteni és többnyire beavatkozásra sincs szükség. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha követjük a Magyar Madártani Egyesület által javasolt eljárást.

Forrás és további tudnivalók Magyar Madártani Eygesület honlapja:

http://www.mme.hu/maganyos_fiokat_talaltam

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Lingauer kati szerint:

    Hát, én tisztelem a madarászok véleményét, de egy fészekből kipotyogott félénk kis madárkát nem tudnék a földön hagyni!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük