Szeptemberi növényápolás az erkélyen

A szeptemberi növényápolás elsősorban lemondásokról, elbúcsúzásokról szól. Ahogy jön a hűvösebb idő, az egynyári virágok kezdenek hanyatlani. Némelyik mégegyszer utoljára beveti magát és ontja a virágokat, de a levelek sárgulása már jelzi a közelgő véget. Az előre látók azonban már elkezdhetik a készülődést a jövő évi balkonszezonra, elültetik a tavaszi hagymásokat, beszereznek pár új növényt és tervezik a teleltetést.

Szeptemberi növényápolás az erkélyen

Szeptemberi növényápolás az erkélyen

A  futó- és angol muskátlik talán szeptemberben a legszebbek, amikor kicsit fellélegeztek a nagy hőség után. El kell azonban fogadnunk, hogy egyes egynyári növények ideje már lejárt.

Ősszel, sőt télen sem kell azonban lemondani a növényekről, hisz gondos növény választással télre is biztosíthatjuk a terasz zöldjét. Az iskolakezdéssel a gyakran iskolás növényeknek hívott tavaszi hagymások, gumósok elültetése is aktuálissá vált, amivel már a jövő tavaszi pompáról gondoskodhatunk.

Az egynyári és évelő balkonnövényeinket továbbra is rendszeresen kell öntözni langyos vízzel. A víz és tápanyag mennyiséget már jelentősen csökkenthetjük.

Az átteleltetendő növényeknél, mint pl. a leander, bougainvillea (murvafürt) viszont már abba kell hagyni a tápoldatozást.

A tisztogatás, az elnyílott, elszáradt növényrészek eltávolítása továbbra is szükséges. A rendszeres kártevő vizsgálattal és azonnali intézkedéssel megelőzhetjük a nagyobb károkat. Aki augusztusban elmulasztotta a balkonnyövények gyökereztetését, köztük a muskátli szaporítást, most még gyorsan hozzáláthat. Az ősz a megfelelő időszak a magok begyűjtésére is.

A fűszernövényeinkről, ha még maradt rajtuk valami és nem használtuk el őket főzéshez most érdemes leszedni a növényrészeket a szárításhoz vagy fagyasztáshoz. A félcserjés fűszernövényeket, mint pl. a rozmaring, kakukkfű, levendula a muskátlihoz hasonló módon lehet szaporítani.

A 12-15 centis levágott ágak szárát hagyjuk egy kicsit megszáradni, majd dugjuk be cserépbe. Öntözzük meg és tegyünk rá nylont, hogy párás környezetet biztosítsunk. Pár nap alatt meggyökeresedik. Ezeket az új növényeket a fagyokig kint lehet hagyni a szabadban, aztán be kell vinni. Tavasszal kiültethetők lesznek a kertbe és jövő őszre annyira megerősödnek, hogy át is teleltethetők a szabadban.

Az egynyáriak egy részének szeptemberre az összes díszítőértéke elmúlt. Ezekkel felesleges kísérletezni, a felszabaduló helyekre viszont beszerezhetjük a csodálatos őszi  növényeket. A használt földdel az erkélyen nem érdemes újra próbálkozni, de a kertbe kiválóan alkalmazható, főleg olyan helyeken, ahol nagyon homokos vagy agyagos a talaj. A balkonládákat alaposan mossuk ki, fertőtlenítsük, készítsük fel az új növényekhez.

A felszabadult helyek és balkonládák módot adnak az őszi növények kiültetésére. Az ősz egyik legszebb virága a krizantém. Nagyon tartós, rendkívül változatos színű és  formájú dísznövény. A balkonokon a rengeteg színárnyalatban elérhető gömbkrizantém mutat a legjobban. Napfényes, széltől védett helyet igényel. Könnyen alákap a szél és felborítja, ezért érdemes nehéz kaspóba helyezni. Az elnyílt virágokat le kell csipkedni, hogy folyamatosan szép maradjon és a bimbók is kinyíljanak.

Nagy kedvencem az árvácska. Olcsó, igénytelen és hálás növény. Ősszel ültetve nemcsak az őszi erkélyt díszíti, de gyakran téli, havas erkélyre is színt visz. Tavaszra szép bokros lesz és egész júniusig virít majd.

Most aktuális az iskolás növényeknek hívott tavaszi hagymások hagymáinak, gumóinak kiültetése. A hóvirág, a krókusz, a tulipán, a jácint, stb hagymákat gyökerükkel lefelé, legalább 2-3 cm földréteggel takarva kell a ládákba helyezni. Ősszel mérsékelten kell locsolni, télen egyáltalán nincs rá szükség. Tavasszal aztán az első napsugarakra az üresnek tűnő ládákban megindul az élet.

Szeptember végén már előfordulhatnak fagyok, az érzékeny növényeket és azokat, amiket csak nyaraltatni vittünk a balkonra (pl. clívia, cikász), vigyük a szobába vagy a kevés hőt igénylőket folyosóra, egyéb védett helyre.

Készüljünk fel a nagyobb balkonnövények, dézsások teleltetésére.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük