Hóvirág (Galanthus) gondozása, a védett tavaszköszöntő szépség

A tavasz egyik első hírnöke a hóvirág. A gátlástalan gyűjtőszenvedély veszélybe sodorta a hazai vadontermő állományt, ezért védetté nyilvánították. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kertekben nem lehetne tartani.

Hóvirág

Származása: (Galanthus) az amarillisz félék talán legismertebb növénynemzetsége, hagymás növény

20 faja él, melyek a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig találhatók meg. A legkülönlegesebb faj Görögországban él és októberben virágzik. Magyarországon négy fajjal találkozhatunk, a kertekben ültetett pompás, redőslevelű és levantei, valamint az őshonos kikeleti hóvirággal.

Élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. Hazánk legnagyobb egybefüggő hóvirág mezejét az Alcsúti Arborétumban találjuk.

2017-ben az Év vadvirágának választották.

A hóvirág 2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Magyar elnevezését Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, hagymája mérgező

Magasság: 8-10 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, első évben, de utána ültessük szabadföldbe

Virágzási idő: február, március, de enyhébb teleken már januárban is

Hely: félárnyékos, árnyékos

Öntözés: mérsékelt, 2-3 naponta

Virágok: A hagymából egy virágzó szár nő ki. A virág jellegzetessége a három, nagy, hófehér külső lepellevél (szirom), és az ugyancsak három, kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat, vagy rajzolatokat viselnek.

Habitus: bókoló virágfej

Ültetés: legkésőbb szeptemberben el kell ültetni a hagymákat, ha tavasszal virágzó növényt szeretnénk

Ápolás: mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után egyszer tápoldatozzuk

Teleltetés: őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük, a föld ne száradjon ki, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre

Szaporítás: magról vagy hagymákkal

Felhasználás: vázába téve napokig szép marad, szárításával nem érdemes kisérletezni

Köszönöm a megosztásokat!
  • 431
  • 4
  •  
  •  
  • 431
  •  
  • 4
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük