Hóvirág (Galanthus) gondozása, a védett tavaszköszöntő szépség

A tavasz egyik első hírnöke a hóvirág. A gátlástalan gyűjtőszenvedély veszélybe sodorta a hazai vadontermő állományt, ezért védetté nyilvánították. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kertekben nem lehetne tartani. Az igénytelen tavaszköszöntő szépség gondozása igazán egyszerű.

Hóvirág

Hóvirág származása

A hóvirág (Galanthus) az amarillisz félék talán legismertebb növénynemzetsége, hagymás növény.

21 faja él, melyek a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig találhatók meg. A legkülönlegesebb faj Görögországban él és októberben virágzik.

Magyar nevét Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

Magyarországon négy hóvirág fajjal találkozhatunk:

  • a kertekben ültetett pompás,
  • redőslevelű,
  • levantei,
  • az őshonos kikeleti hóvirág.

Élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. Hazánk legnagyobb egybefüggő hóvirág mezejét az Alcsúti Arborétumban találjuk. Az itt található 7 hóvirágfaj (pl. levantei, kikeleti, krími, bizánci ) 24 fajtája hatalmas virágszőnyeget képez, ami egyedülálló látvány.

2017-ben az Év vadvirágának választották.

A hóvirág 2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Magyar elnevezését Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

Hóvirág jellemzése

A hóvirág földalatti raktározó szerve az 1–2 cm átmérőjű hagyma. A fajtától függően ősszel, vagy télen a hagymából két hosszúkás levél hajt ki, majd kifejlődik egy virágzó szár.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, hagymája mérgező

Magasság: 8-10 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, első évben, de utána mindenképp ültessük szabadföldbe

Virágzási idő: február, március, de enyhébb teleken már januárban is előbújnak a levelek, majd a virágok is.

Virágok: A hagymából egy virágzó szár nő ki. A virág jellegzetessége a három, nagy, hófehér külső lepellevél (szirom), és az ugyancsak három, kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat, vagy rajzolatokat viselnek.

Habitus: bókoló virágfej

Hóvirág gondozása

Hely: Lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek virága. Igyekezzünk a kertben is hasonló körülményeket teremteni. Félárnyékos, árnyékos helyre ültessük.

Öntözés: mérsékelten vízigényes, 2-3 naponta öntözzük

Ültetés: legkésőbb szeptemberben el kell ültetni a hagymákat, ha tavasszal virágzó növényt szeretnénk

Ápolás: mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után egyszer tápoldatozzuk

Teleltetés: őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük, a föld ne száradjon ki, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre

Felhasználás: vázába téve napokig szép marad, szárításával nem érdemes kisérletezni.

Kártevői: kimondott kártevői nincsenek

Hóvirág szaporítáa

Szaporítása magról vagy hagymákkal egyaránt lehetséges. A kertben békén hagyva, nem bolygatva magától is szaporodik, évről, évre egyre több kis növényünk lesz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük