Hóvirág (Galanthus), a védett tavaszköszöntő szépség

A tavasz egyik első hírnöke a hóvirág. A gátlástalan gyűjtőszenvedély veszélybe sodorta a hazai vadontermő állományt, ezért védetté nyilvánították. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kertekben nem lehetne tartani.

 

Hóvirág

 

Származása: (Galanthus) az amarillisz félék talán legismertebb növénynemzetsége, hagymás növény

20 faja él, melyek a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig találhatók meg. A legkülönlegesebb faj Görögországban él és októberben virágzik. Magyarországon négy fajjal találkozhatunk, a kertekben ültetett pompás, redőslevelű és levantei, valamint az őshonos kikeleti hóvirággal.

Élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. Hazánk legnagyobb egybefüggő hóvirág mezejét az Alcsúti Arborétumban találjuk. 

2017-ben az Év vadvirágának választották.

A hóvirág 2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Magyar elnevezését Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. 

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, hagymája mérgező

Magasság: 8-10 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, első évben, de utána ültessük szabadföldbe

Virágzási idő: február, március, de enyhébb teleken már januárban is

Hely: félárnyékos, árnyékos

Öntözés: mérsékelt, 2-3 naponta

Virágok: A hagymából egy virágzó szár nő ki. A virág jellegzetessége a három, nagy, hófehér külső lepellevél (szirom), és az ugyancsak három, kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat, vagy rajzolatokat viselnek.

Habitus: bókoló virágfej

Ültetés: legkésőbb szeptemberben el kell ültetni a hagymákat, ha tavasszal virágzó növényt szeretnénk

Ápolás: mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után egyszer tápoldatozzuk

Teleltetés: őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük, a föld ne száradjon ki, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre

Szaporítás: magról vagy hagymákkal

Felhasználás: vázába téve napokig szép marad, szárításával nem érdemes kisérletezni

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

2 hozzászólás

  1. Ilona HTita szerint:

    Csodaszép a honlapod!
    Millió ölelés: Lonci

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 7 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás