Évelő balkonnövények az egész éves színpompáért

Az évelő balkonnövények nagyon jó alternatívát jelentenek azok számára, akik egész évben szeretnék zöldellő növényekkel körül venni magukat, ugyanakkor nem nem akarnak vagy tudnak túl sokat bíbelődni a virágokkal. Az igénytelen évelőnövények télen is a szabadban maradhatnak, nem igényelnek teleltetést. Leginkább a leveleikkel, az ősszel vagy tavasszal nyíló virágaik színpompájával díszítenek. Érdemes beszerezni néhányat.

Évelő balkonnövények

Évelő balkonnövények

Az évelőnővények többéves, lágyszárú növények, amelyek évente újra és újra kihajtanak és virágba borulnak. A más éghajlatról származó, általában egynyáriként nevelt növényekkel szemben ezek fagytűrőek. A mi teleinket is kibírják, még cserépben vagy balkonládában tartva sem fagynak el.

A speciálisan cserepes nevelésre nemesített évelőfajok száma évről évre nő. Ezek a kerti évelőknél alacsonyabbak maradnak, de virágkoronájuk épp oly látványos. Ezekből válogattam a legnépszerűbbeket.

A törpe őszirózsa csupán 15-34 centire nő. Fehér, rózsaszín, piros, ibolya vagy kék színű, sárga közepű fészkes virágaival szeptemberben és októberben örvendeztet meg.

A tollbuga (asztilbe) rózsaszín, piros vagy fehér, júniustól szeptemberig nyíló érdekes bugái miatt érdemelte ki a megemlítést.

tollbuga, asztilbe

A szívlevelű bőrlevél örökzöld évelő. Rózsaszín, piros vagy fehér harang alakú virágai már márciusban megjelennek. Tojásalakú nagy levelei télen bronzos vagy vöröses árnyalatúra színeződnek.

bőrlevél gondozása

A csarab örökzöld törpecserje. Bimbójukkal díszítő fajtái nem nyitják ki teljesen virágaikat, így télen is „virágozhatnak”. A rododendronokhoz hasonlóan kell gondozni, tápoldatozni.

csarab gondozása

A kárpáti harangvirág kecses, kékes-ibolya vagy fehér színű virágai júniustól szeptemberig bókolnak.

A fürtvirágzatú árnyékliliom szépsége a leveleiben is rejlik. A lándzsás vagy szív alakú levelek zöld, kékes vagy sárgás színűek, gyakran fehér vagy sárga rajzolattal.

A tűzeső az egyik legigénytelenebb és legszínesebb levél változatokban előforduló évelő növényünk. Az örökzöld növény késő tavasztól kora nyárig hozza apró fürtös virágait, de színpompás leveleivel egész évben díszít.

Varjúháj fajok és fajták kb. 50-70cm magasra nőnek a bogernyőben nyíló virágaiknak színe a fehértől a rózsaszínen át a vörösig terjednek. Az októberi varjúháj a virágain túl az őszi színekbe váltó leveleinek is köszönheti népszerűségét.

Októberi varjúháj fejlődése

Az évelő szegfű színes, apró virágai már májusban megjelennek.

További virágos évelők

napos helyre

  • kaukázusi ikravirág,
  • pázsitviola,
  • szarkaláb,
  • füzéres díszcsorba,
  • macskamenta.

napos vagy félárnyékos helyre

félárnyékos helyre

Tipp: Összeültetéshez érdemes különböző időpontban virágzó növényeket párosítani, hogy egész évben legyen miben gyönyörködni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük