Évelő őszirózsa (Aster) gondozása, szaporítása

Az évelő őszirózsa (Aster) vagy más néven kisvirágú őszirózsa vagy bokros őszirózsa a krizantém mellett az egyik legkedveltebb őszi színpompát biztosító növény a kertekben. A megannyi különböző színben pompázó növény évelő, így minimális ápolás mellett évekig a kert dísze lehet. A csodálatos őszi virág gondozása és szaporítása is egyszerű.

törpe őszirózsa gondozása (Aster dumosus)

Évelő őszirózsa (Aster) származása

Az őszirózsák nagy csoportja – amelyekről a fészkesek (Asteraceae) is kapták a nevűket – díszes tavaszi és nyári virágzókat, főleg sziklakertbe való növényeket is magába foglal. Nagyobb jelentőséggel bírnak az ősszel virágzó fajták, amelyek margarétszerű virágkosaraikkal egészen novemberig szint visznek a kertbe. Szokták még bokros őszirózsának is hívni.

Észak-Amerikából származik, Észak-Amerika keleti és középső részén, valamint Haitin és a Dominikai Köztársaságban őshonos.

Éveló őszirózsa jellemzése, ismertetőjegyei

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, ibolya vagy kék színű, nyelves és sárga csöves virágai már a nyár közepén megjelenhetnek és egyében októberig virágzik. Nagyon sok virágoz hoz.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága virággal együtt 15-150 cm

Habitus: kompakt, bokros, párnás növekedésű évelő, lándzsás, zöld levelei vannak, a hangaőszirózsának a levelei nagyon keskenyek.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel.

Legismertebb őszirózsa fajták

A mirigyes őszirózsa (Aster novaeangliae) 80-150 cm magas, és kb. 60 cm széles. Szőrös levelekkel és szárazzal rendelkezik, a végükön nagy, ernyős fürtökkel, amelyeken számos, fajtától függően fehér, kék, rózsaszínű, piros, liláskék, egyszerű vagy telt virágjkosár található.

A kopasz őszirózsa (A. novae-belgii) szintén magasra nő, akár 90 cm-es átmérővel is rendelkezhet. A fajták nagyjából ugyanazt a színskálát produkálják, mint a mirigyes őszirózsák.

Az ágyások elé kerülő párna- és szőnyegszerűen növő párnás, vagy másnéven törpe őszirózsák,  (A. dumosus) ideális esetben 20-40 cm és 3cm szélesek. Ezek is megtalálhatók a fent felsorolt színekben.

A 90-120 cm magas hangaőszirózsa (A. ericoides) apró, fehér, rózsaszínű virágzatokat nevel.

rózsaszínű évelő őszirózsa

Évelő őszirózsa igényei, gondozása

A  őszirózsa szereti a napot, de némi árnyékot elvisel. Humuszos, tápanyagban gazdag, friss talajt kedvel.

Nem túl vízigényes, mérsékelten öntözzük. Tavasszal tartós hatású műtrágyát adjunk neki, ha szükséges, nyáron gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról.

A magasabb fajták főleg nyáron, a növekedési időszak aaltt igényelnek elegendő nedvességet, ezenkívül nem árt megtámasztani a növényeket.

Virágzás után 10-15 cm-esre vágjuk vissza a hajtásokat, és halmozzunk mulcsréteget a növényre.

Az elvirágzott magállományokat tavaszig a helyükön hagyhatjuk, zúzmarában vagy az őszi ködben igen jól mutatnak.

Aster ültetése

Késő ősszel vagy tavasszal ültethetjük.

Őszi rózsa teleltetése

Fagymentes, világos helyen vagy a szabadban takarással teleltethető.

Évelő őszirózsa szaporítása

Az évelőnövények többségéhez hasonlóan az őszirózsák szaporítása is nagyon egyszerű. Tavasszal és ősszel tőosztással egyzserűen szaporítható. Nyár elején dugványról lehetnek újabb kis növényeink.

Egyes fajták tavasszal magvetéssel is szaporíthatók.

Törpe őszirózsa kártevői, betegségei

A legtöbb őszirózsa fajta a kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll. Nem jellemző, hogy bármi is megtámadná. Vannak azonban olyan fajták, amelyek igen hajlamosak a lisztharmatra és a többi betegségre.

Előfordulhatnak még levélférgek, levéltetvek, szürkepenész, gombás levélfoltosság és hervadásos betegségek.

Időnként csigák is megtámadják.

Felhasználása

Az évelő őszirózsát csak dísznövényként használjuk. Sem étkezési célra, sem gyógynövényként nem alkalmas. Remekül illik a krizantémhoz, dáliához és a dsízfüvekhez, például a japánfűhöz és a pusztai árvalányhoz. Varjúháj fajokkal, csarabbal és egyéb ősszel virágzó növényekkel ültethetjük együtt egy csoportba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük