Törpe őszirózsa (Aster dumosus) gondozása, szaporítása

A törpe őszirózsa (Aster dumosus) vagy másnéven bokros őszirózsa a krizantém mellett az egyik legkedveltebb őszi színpompát biztosító növény. A megannyi különböző színben pompázó fajta növény évelő, így minimális ápolás mellett évekig a kert dísze lehet. A csodálatos őszi virág gondozása és szaporítása is egyszerű.

törpe őszirózsa gondozása (Aster dumosus)

Törpe őszirózsa (Aster dumosus) származása, jellemzése

Származása: Az Aster dumosus Észak-Amerikából származik, Észak-Amerika keleti és középső részén, valamint Haitin és a Dominikai Köztársaságban őshonos. A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. Szokták még bokros őszirózsának is hívni.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, ibolya vagy kék színű, nyelves és sárga csöves virágai már a nyár közepén megjelenhetnek és egyében októberig virágzik. Nagyon sok virágoz hoz.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága virággal együtt 15-35 cm

Habitus: kompakt, bokros, párnás növekedésű évelő

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel.

Törpe őszirózsa gondozása

A törpe őszirózsa szereti a napot, de némi árnyékot elvisel. Nem túl vízigényes, mérsékelten öntözzük. Tavasszal tartós hatású műtrágyát adjunk neki, ha szükséges, nyáron gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról.

Teleltetése: fagymentes, világos helyen vagy a szabadban takarással teleltethető.

Törpe őszirózsa szaporítása

Az évelőnövények többségéhez hasonlóan ennek az őszirózsa fajtának a szaporítása is nagyon egyszerű. Tavasszal és ősszel tőosztással szaporítható. Nyár elején dugványról lehetnek újabb kis növényeink.

Kártevők, betegségek: nem jellemző

Felhasználása: Dísznövényként használjuk. Sem étkezési célra, sem gyógynövényként nem használható. Krizantémmal, varjúháj fajokkal, csarabbal és egyéb ősszel virágzó növényekkel ültethetjük együtt csoportba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük