Sásliliom gondozása, bemutatása

A sásliliomnak a nevével ellentétben semmi köze a liliomokhoz, ennek ellenére a kertek kedvenc virágai közé tartozik. Ismerjük meg, hogy lesz siekres a sásliliom gondozása.

sásliliom

Sásliliom gondozása

Sinka Erika, a Zöld Pagony megálmodója és házi asszonya mutatja be a színes és igénytelen szépséget. Ő már csak tudja, csodálatos kertjéből természetesen a sásliliomok sem hiányoznak.
„A sásliliomok (Hemerocallis), a fűfafélék (Xanthorrhoeaceae) családjának mintegy tizenöt fajt számláló nemzetsége.
Bár nevükben szerepel a „liliom” szó, nem tartoznak a liliomvirágúak rendjébe.
A legtöbbjük Kelet-Ázsiából (Kínából, illetve Japánból) származik, de a sárga sásliliom a délnyugat-dunántúli lápréteken és magaskórós társulásokban is honos, májusban nyíló, védett vadvirág. Dísznövényként termesztett fajai szerte a világon kivadultak – a lángszínű (avagy vöröslő, rezes) sásliliom (lángliliom, H. fulva) Magyarországon is.
Tőkocsányon megjelenő, csillag alakú, liliomszerű virágai többnyire június-augusztusban nyílnak; mindegyik virág csak egy napig. Állandóan új bimbókat hoz, így a virágzás hetekig tart.
Rizómás, húsosan koloncos gyökerében vizet tárol, ezért jól tűri a szárazabb időszakokat is.
A jó szerkezetű, humuszos, sok tápanyagot tartalmazó, üde talajban kúszó rizómáival gyorsan terjed.
A napos, illetve félárnyékos helyeket szereti. A talaj típusára nem különösebben érzékeny. Kevés gondozást igényel, mindössze az elvirágzott szárakat és később az őszi lombot kell róla eltávolítani. Tőosztással szaporítható
Nemcsak dísznövény, de valamennyi faj virága, illetve bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják; kínai neve magyarul sárga virágzöldséget jelent. Enyhén édes, lágy zöldségízét a salátához, cukkinihez, spárgához és a dinnyéhez is hasonlítják. A leggyakrabban gyömbéres-zöldséges csirkecsíkokhoz adják. A virág tölthető, akár a töké. Édes szirmait salátákba, desszertekhez ajánlják, illetve 5–8 cm hosszú hajtásait tavasszal, spárga helyett fogyasztják. Bimbóját kevés olajban párolva, sóval, borssal fűszerezve, sültek mellé különleges köretnek tálalhatjuk. „

Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy sok színű változatait 30 cm-tól 120 cm magasságig is megtalálhatjuk. Napos, illetve félárnyékos helyre ültetve májustól szeptemberig hozza virágait.

Nagyon köszönjük Erikának a sásliliom bemutatása és

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük