Sásliliom (Hemerocallis) gondozása, bemutatása

A sásliliomnak (Hemerocallis) a nevével ellentétben semmi köze a liliomokhoz, ennek ellenére a kertek kedvenc virágai közé tartozik. A csupán egy napig nyíló illatos virágokat újabb és újabb rügyek pótolják. Ismerjük meg, hogy lesz sikeres a sásliliom gondozása, szaporítása!.

sásliliom

Sásliliom (Hemerocallis) származása

A sásliliomok (Hemerocallis) a sásliliomfélék (Hemerocallidaceae) családját alkotják. A Kelet-Ázsiában honos fajtákat már a 16. századtól betelepítették Európába.

A kínálatot manapság főleg hibridek (különböző vadontermő fajták keresztezései) alkotják. Világszerte több mint 40.000 fajta létezik, amelyek mind káprázatos színekben tündökölnek.

Sásliliom jellemzése

A sásliliom széles bokrot alkot hosszú és keskeny, lehajló levelekkel és egyenes szárakkal.

Fajtától függően májustól szeptemberig virágzik. A tiszta kéket kivéve minden színben elérhető virágai két vagy több színűek, leggyakrabban sárga vagy piros tónusúak. Illatos virágaik csupán egy napig nyílnak, de minden virágzaton több rügy található, amelyek egymás után több héten át nyílnak.

Sásliliom fajták

A Hemerocallis hibridek a virágformájuk alapján vannak osztályozva: csillag és pók formájú keskeny szirmok, háromszügű egymást átfedő, széles szirmok, kerek, majdnem kör és tölcsér alakú virágok.

A telt virágú fajtáknál a portok további szirmokká alakulhat. A virágok belseje és mintázata gyakran eltér egymástól. A korai fajták már május/június eleje körül virágoznak, a későbbiek egészen szeptemberig. A magasságuk kb. 60-80 cm, de 40-120 közé is eshet.

Ültetése

Ősszel vagy tavasszal ültethetjük jó vízáteresztő, humuszos, tápanyagokban gazdag, friss földbe, 40-60 cm ültetési távolságra.

Sásliliom igényei és gondozása

Főként napos helyet kedvel, félárnyékban gyengébben virágzik.

Szárazság esetén rendszeresen locsoljuk. Főként fontos ez tavassazl és nyáron, a rügyek kifejlődésekor.

Tavasszal lássuk le komposzttal.

Az elhervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el, később vágjuk le az elvirágzott szárakat. Ősszel vágjuk le az elhervadt leveleket.

Sásliliom szaporítása

Tőosztással egyszerűen szaporíthatjuk tavasszal vagy ősszel a viárgzás után.

A megvásárolt vagy saját szedésű magokat tavasszal 18- 22 oC-ban nevelhetjük.

Kártevői, betegségei

Csigák és gubacsszúgony gyakran megtámadja. Ez utóbbi kukacaitól felduzzadnak a rügyek, a megtámadott rügyeket azonnal távolítsuk el.

Olykor levéltetvek, tripszek és rozsdagomba is előfordulhat.

Felhasználása

Egyesével vagy kisebb csoportokban, ágyásokban vagy szegélyekben, fák szélén és sövények előtt is jól mutat. Az alacsony, kisebb virágzatú fajtákat növényládába is ültethetjük.

A sásliliom jól illik szarkalábhoz, harangvirághoz, nősziromhoz, japánfűhöz, rózsákhoz és kerti iszalaghoz.

Sásliliom bemutatása és gondozása Sinka Erikától

Sinka Erika, a Zöld Pagony megálmodója és házi asszonya mutatja be a színes és igénytelen szépséget. Ő már csak tudja, csodálatos kertjéből természetesen a sásliliomok sem hiányoznak.

„A sásliliomok (Hemerocallis), a fűfafélék (Xanthorrhoeaceae) családjának mintegy tizenöt fajt számláló nemzetsége.
Bár nevükben szerepel a „liliom” szó, nem tartoznak a liliomvirágúak rendjébe.
A legtöbbjük Kelet-Ázsiából (Kínából, illetve Japánból) származik, de a sárga sásliliom a délnyugat-dunántúli lápréteken és magaskórós társulásokban is honos, májusban nyíló, védett vadvirág.

Dísznövényként termesztett fajai szerte a világon kivadultak – a lángszínű (avagy vöröslő, rezes) sásliliom (lángliliom, H. fulva) Magyarországon is.

Tőkocsányon megjelenő, csillag alakú, liliomszerű virágai többnyire június-augusztusban nyílnak; mindegyik virág csak egy napig. Állandóan új bimbókat hoz, így a virágzás hetekig tart.
Rizómás, húsosan koloncos gyökerében vizet tárol, ezért jól tűri a szárazabb időszakokat is.

A jó szerkezetű, humuszos, sok tápanyagot tartalmazó, üde talajban kúszó rizómáival gyorsan terjed.
A napos, illetve félárnyékos helyeket szereti. A talaj típusára nem különösebben érzékeny. Kevés gondozást igényel, mindössze az elvirágzott szárakat és később az őszi lombot kell róla eltávolítani.

Tőosztással szaporítható.

Nemcsak dísznövény, de valamennyi faj virága, illetve bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják; kínai neve magyarul sárga virágzöldséget jelent. Enyhén édes, lágy zöldségízét a salátához, cukkinihez, spárgához és a dinnyéhez is hasonlítják. A leggyakrabban gyömbéres-zöldséges csirkecsíkokhoz adják. A virág tölthető, akár a töké.

Édes szirmait salátákba, desszertekhez ajánlják, illetve 5–8 cm hosszú hajtásait tavasszal, spárga helyett fogyasztják. Bimbóját kevés olajban párolva, sóval, borssal fűszerezve, sültek mellé különleges köretnek tálalhatjuk. „

Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy sok színű változatait 30 cm-tól 120 cm magasságig is megtalálhatjuk. Napos, illetve félárnyékos helyre ültetve májustól szeptemberig hozza virágait.

Nagyon köszönjük Erikának a sásliliom bemutatását!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük