Pozsgafa gondozása és szaporítása

Az apró, húsos levelei miatt pénzt hozó növénynek tartott pozsgafa (Crassula ovata) az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben tartható dekoratív növény. Jól tűri a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásban is tartható, ha találunk számára egy hűvösebb zugot.

pozsgafa

A pozsgafa (Crassula ovata) angol népi nevei, a Money-tree (pénzfa), illetve Dollar-tree (dollárfa) is arra utalnak, hogy pénzteremtő képességet tulajdonítanak neki. A Feng-shui tanai szerint a lakás megfelelő helyére helyezve segíti a pénz gyarapítást és a pénzzel kapcsolatos helyes  döntések meghozatalát.

A népnyelvben tévesen gyakorta életfának vagy majomkenyérfának nevezik. Az életfa név a keleti tuját, a majomkenyérfa pedig az afrikai baobabfát illeti meg.

Ahogy a neve is jelzi, örökzöld pozsgás növényről van szó. Őshazájában Dél-Afrikában és Madagaszkáron akár a három méter magasságot is elérheti. A sok vizet tárolni képes húsos, fényes levelei sűrűn állnak a vaskos száron. A levelek színe az élénktől a sötétzöldig terjed, gyakran vöröses szegéllyel.

A levelek felszínén található apró lyukacskáknak fontos szerepük van: az anyagcsere fő szerve, ezen keresztül képes a növény vizet felvenni, és leadni is. A sötétzöld pozsgás levelei tárolják a felvett vizet.

Pozsgafa gondozása, szaporítása

Igen lassú növekedésű, de ha szerencsénk van, apró fehér virágok tömegével hálálja meg a gondoskodást. Megelégszik kevés öntözéssel és szereti a napot.

Szaporítása egyszerű, a letört kis ágdarabkák földbe dugva hamar új életre kelnek. is és ideális körülmények között tartva az idősebb növények a téli, tavaszi időszakban apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoznak.

Igénytelen növény. Legjobban napfényes, levegős helyen érzi magát. Napsütötte szobában is szépen fejlődik, de ha van rá lehetőségünk, a tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki az udvarba vagy erkélyre.

Teleltetéshez hűvös, fagymentes és napsütéses hely az ideális. Téli időszakban még kevesebbet öntözzük, várjuk meg, míg kiszárad a földje.

Tavaszi átültetéssel gyorsíthatjuk a növekedését. Ha kis növényre vágyunk, csak akkor ültessük át, ha túlnőtte a cserepet. Laza, jó vízáteresztő talajba, homokkal vagy perlittel kevert földbe pl. kaktusz földbe ültessük. Saját magunk is készíthetünk kaktusz földet körülbelül 50% föld és 50% durva homok, valamint kavics összekeverésével.

Túlöntözés, illetve fényhiány következtében gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki. A téli levélhullás oka többnyire a magas hőmérséklet.

Ha megfelelően kevés vizet kap, kártevőktől nem kell tartani. A növény levelein időnként megjelenő apró kristályszerű képződményekkel nem kell foglalkozni, ezek a víz elpárolgása után az apró lyukacskákban lerakódott ásványi anyagok maradványai.

Magvetéses szaporítása nehézkes, de nincs is rá szükség, mert hajtás- és levéldugványról nagyon egyszerűen szaporítható. A letört kis dugványokat néhány napig hagyjuk kiszáradni, mielőtt a földbe helyezzük. Szaporításra a tavasz és a nyár a legjobb időszak.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 268
  • 27
  •  
  •  
  • 268
  •  
  • 27
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük