Pozsgafa gondozása és szaporítása

Az apró, húsos levelei miatt pénzt hozó növénynek tartott pozsgafa (Crassula ovata) vagy majomfa az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben tartható dekoratív növény. Jól tűri a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásban is tartható, ha találunk számára egy hűvösebb zugot. Megfelelő gondozás mellett az idősebb növények mutatós apró virágokat hoznak.

pozsgafa

Pozsgafa származása, jellemzése

A pozsgafa vagy majomfa (Crassula ovata) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába és a hájvirágformák (Crassuloideae) alcsaládjába tartozó dísznövényként elterjedt, örökzöld, pozsgásnövényfaj.

A pozsgafa Dél-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos, innen terjedt el a világ minden részére, mint dísznövény. Természetes élőhelyén száraz, sziklás domboldalakon található, Aloe, Euphorbia, egyéb Crassula fajok társaságában.

Angol népi nevei, a Money-tree (pénzfa), illetve Dollar-tree (dollárfa) is arra utalnak, hogy pénzteremtő képességet tulajdonítanak neki. A Feng-shui tanai szerint a lakás megfelelő helyére helyezve segíti a pénz gyarapítást és a pénzzel kapcsolatos helyes  döntések meghozatalát.

A népnyelvben tévesen gyakorta életfának vagy majomkenyérfának nevezik. Az életfa név a keleti tuját, a majomkenyérfa pedig az afrikai baobabfát illeti meg.

Pozsgafa jellemzése

Ahogy a neve is jelzi, örökzöld pozsgás növényről van szó. Őshazájában Dél-Afrikában és Madagaszkáron akár a három méter magasságot is elérheti. Terebélyes, elágazó, bokros növény, törzse vaskos, húsos, barnás vékony kéreggel, mely idősebb korban felrepedezik és leválik.

Kerekded levelei 3–9 cm hosszúak és 2–4 cm szélesek. A sok vizet tárolni képes húsos, fényes levelei sűrűn állnak a vaskos száron. A levelek színe az élénktől a sötétzöldig terjed, gyakran vöröses szegéllyel.

A levelek felszínén található apró lyukacskáknak fontos szerepük van: az anyagcsere fő szerve, ezen keresztül képes a növény vizet felvenni, és leadni is. A sötétzöld pozsgás levelei tárolják a felvett vizet.

Pozsgafa gondozása

Igen lassú növekedésű, de ha szerencsénk van, apró fehér virágok tömegével hálálja meg a gondoskodást. Megelégszik kevés öntözéssel és szereti a napot. Elegendő akkor vizet adni neki, amikor a földje kiszáradt. Fényszegény helyen, gyakran a 2-3 hetente történő öntözés is túl gyakori lehet.

Igénytelen növény. Legjobban napfényes, levegős helyen érzi magát. Napsütötte szobában is szépen fejlődik, de ha van rá lehetőségünk, a tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki az udvarba vagy erkélyre.

Az olvasók is elmesélték, milyen módszerekkel sikerült hosszú évekig sikeresen tartani és még virágzásra is bírni a szárazságtűrő pozsgafát.

Metszése

A pozsgafát metszeni nem kell, de formázhatjuk, ha gondoljuk. A pozsgafa bonszaiként is nevelhető. Ehhez minden átültetésnél erősen vágjuk vissza a gyökérzetet, és ugyanabba a cserépbe ültessük vissza. Ekkor a növény ágai is tetszés szerint metszhetők.

Teleltetés

A pozsgafa teleltetéséhez hűvös, fagymentes és napsütéses hely az ideális. Téli időszakban még kevesebbet öntözzük, várjuk meg, míg kiszárad a földje.

Átültetés

Tavaszi átültetéssel gyorsíthatjuk a növekedését. Ha kis növényre vágyunk, csak akkor ültessük át, ha túlnőtte a cserepet. Laza, jó vízáteresztő talajba, homokkal vagy perlittel kevert földbe pl. kaktusz földbe ültessük. Saját magunk is készíthetünk kaktusz földet körülbelül 50% föld és 50% durva homok, valamint kavics összekeverésével.

Pozsgafa virágzása

Megfelelő gondozás mellett az idősebb növények ősz végén, tél elején virágba borulnak. Virágai a hajtáscsúcsokból fejlődnek, sok apró csillagszerű fehéres, halvány-rózsaszín virággal. A virágzás után száraz magtok fejlődik, mely a magok beérésével szétnyílik és kiszóródik belőle a nagyszámú porszerű mag.

A képre kattintva további tanácsokat olvashatsz a pozsgafa virágoztatásához.

Pozsgafa szaporítása

Szaporítása egyszerű, a letört kis ágdarabkák földbe dugva hamar új életre kelnek. is és ideális körülmények között tartva az idősebb növények a téli, tavaszi időszakban apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoznak.

Magvetéses szaporítása nehézkes, de nincs is rá szükség, mert hajtás- és levéldugványról nagyon egyszerűen szaporítható. A letört kis dugványokat néhány napig hagyjuk kiszáradni, mielőtt a földbe helyezzük. Szaporításra a tavasz és a nyár a legjobb időszak.

Betegségek, kártevők

A gyenge, megnyúlt hajtások leggyakrabban a túlöntözés, illetve a fényhiány következményeként alakulnak ki.

Télen a levelek ezüstössé válása, száradása és lehullása túl magas hőmérsékletre utal.

Vízhiány miatt a levelek zsugorodnak, összeaszalódnak.

A túlöntözés következtében a gyökerei elrothadhatnak, ami a növény pusztulásához is vezethet. Időnként permetezhetjük a leveleit vízzel, hisz a pórusain keresztül ezt is képes hasznosítani, és így a gyökérzet sem károsodik.

Ha megfelelően kevés vizet kap, kártevők megjelenésétől nem kell tartani. A növény levelein időnként megjelenő apró kristályszerű képződményekkel nem kell foglalkozni, ezek a víz elpárolgása után az apró lyukacskákban lerakódott ásványi anyagok maradványai.

A pozsgafa leggyakoribb kártevői a levéltetvek és a gyapjastetvek, ezeket egyszerűen lemoshatjuk nedves, alkoholos vattával.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük