Pénzt hozó pozsgafa (Crassula ovata) virágoztatása

Az apró, húsos levelei miatt pénzt hozó növénynek tartott pozsgafáról (Crassula ovata) nem köztudott, hogy megfelelő gondozás mellett télre virágba borul. A majomfának is hívott dekoratív növény jól tűri a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásban is tartható. Máris elárulom, hogy lesz sikeres a pozsgafa virágoztatása.

Pozsgafa virágoztatása

Pozsgafa, a sikerkovács pénzmágnes

A pozsgafát igazi sikerkovácsnak és pénzteremtő növénynek tartják. Az a hír járja róla, hogy a többi pénzmágnes növényhez hasonlóan elhozza a gazdagságot az otthonokba. Egyértelműen erre utal a két ismert angol neve: a Money-tree (pénzfa), illetve Dollar-tree (dollárfa) is.

A magyar népnyelvben gyakorta életfának hívják, csak úgy, mint a keleti tuját. Szokták még tévesen majomkenyérfának is nevezni. Ez sem helyes, hisz a majomkenyérfa néven az afrikai baobabfát értjük. DE talán ennek rövidítéseként terjedt el a majomfa név.

Az örökzöld pozsgás növény Dél-Afrikából és Madagaszkárról származik. Hazájában akár a három méter magasságot is elérheti. Szobanövényként tartva több évtizedet is megélhet és az évek alatt terbélyes és akár egy méter magas példányunk is lehet.

virágzó pozsgafa

Pozsgafa virágoztatása

A pozsgafa, ahogy a neve is sejteti a pozsgás növények népes családjába tartozik. Gondozásánél ebből kell kiindulni. Húsos, fényes leveleiben sok vizet képes tárolni, ezért nem kíván túl gyakori öntözést. Szereti a világosságot és a napot. Tavaszi átültetéssel gyorsíthatjuk a növekedését.

Napsütötte szobában is szépen fejlődik. A tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki a szabadba és maradjon is kint az első fagyokig. Teleltetéséhez hűvös, fagymentes és napsütéses hely az ideális. Téli időszakban még kevesebbet öntözzük, várjuk meg, míg kiszárad a földje.

A megfelelő gondozást a téli időszakban előbújó fehér vagy halvány rózsaszínű virágokkal hálálja meg. Ezt segítheti, ha nyáron kéthetente virágzást segítő tápoldattal kényzetetjük. A fiatal növények nem virágoznak, jó pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy virágba boruljon.

Túlöntözés, illetve fényhiány következtében gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki. A téli levélhullás oka többnyire a magas hőmérséklet.

Magvetéses szaporítása nehézkes, de a letört kis ágdarabkák földbe dugva hamar meggyökeresednek és új életre kelnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük