Pénzt hozó pozsgafa (Crassula ovata) virágoztatása

Az apró, húsos levelei miatt pénzt hozó növénynek tartott pozsgafáról (Crassula ovata) nem köztudott, hogy megfelelő gondozás mellett télre virágba borul. Az életfának és majomfának is hívott dekoratív növény jól tűri a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásban is tartható. Máris elárulom, hogy lesz sikeres a pozsgafa virágoztatása.

Pozsgafa virágoztatása

Pozsgafa, a sikerkovács pénzmágnes

A pozsgafát igazi sikerkovácsnak és pénzteremtő növénynek tartják. Az a hír járja róla, hogy a többi pénzmágnes növényhez hasonlóan elhozza a gazdagságot az otthonokba. Egyértelműen erre utal a két ismert angol neve: a Money-tree (pénzfa), illetve Dollar-tree (dollárfa) is.

A magyar népnyelvben gyakorta életfának hívják, csak úgy, mint a keleti tuját. Szokták még tévesen majomkenyérfának is nevezni. Ez sem helyes, hisz a majomkenyérfa néven az afrikai baobabfát értjük. DE talán ennek rövidítéseként terjedt el a majomfa név.

Az örökzöld pozsgás növény Dél-Afrikából és Madagaszkárról származik. Hazájában akár a három méter magasságot is elérheti. Szobanövényként tartva több évtizedet is megélhet és az évek alatt terbélyes és akár egy méter magas példányunk is lehet.

virágzó pozsgafa

Pozsgafa virágoztatása

A pozsgafa, ahogy a neve is sejteti a pozsgás növények népes családjába tartozik. Gondozásánél ebből kell kiindulni. Húsos, fényes leveleiben sok vizet képes tárolni, ezért nem kíván túl gyakori öntözést. Szereti a világosságot és a napot. Tavaszi átültetéssel gyorsíthatjuk a növekedését.

Napsütötte szobában is szépen fejlődik. A tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki a szabadba és maradjon is kint az első fagyokig. Teleltetéséhez hűvös, fagymentes és napsütéses hely az ideális. Téli időszakban még kevesebbet öntözzük, várjuk meg, míg kiszárad a földje.

A megfelelő gondozást a téli időszakban előbújó fehér vagy halvány rózsaszínű virágokkal hálálja meg. Ezt segítheti, ha nyáron kéthetente virágzást segítő tápoldattal kényzetetjük. A fiatal növények nem virágoznak, jó pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy virágba boruljon.

Túlöntözés, illetve fényhiány következtében gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki. A téli levélhullás oka többnyire a magas hőmérséklet.

Magvetéses szaporítása nehézkes, de a letört kis ágdarabkák földbe dugva hamar meggyökeresednek és új életre kelnek.

Még több a pozsgafa gondozásáról

Pintér Márta: “Ha kaspó helyett alátéten tartod, akkor nem lehet baj a túlöntözéssel. Csak 2-3 hetente adj neki vizet. Majd tavasszal kaphat többet.”

Kardkovács Árpád: “A pozsgafádat csak túllocsolással teheted tönkre, víz nélkül hetekig is kibírja, legfeljebb ráncos lesz a levele.”

Gerzsei Andrea: “Minden évben virágzik. A virágzás titka, hogy egész nyáron kint van a napon, egészen a fagyokig, aztán fűtetlen helyiségben van.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük