Kerti törpe töprengő: kincs vagy giccs a kerti figura?

A kerti törpe, a színes és vidám kerti figura megítélése igen változó. Vannak, akik egyenesen a kertjük egyik legszebb ékének, kincsének tekintik, míg mások el sem tudnának képzelni egy ilyen kerti figurát a kertjükben. Olvasókkal kerestük a választ arra, hogy kincs vagy giccs a kerti törpe.

Hófehérke és hét kerti törpe a kertben

Kerti törpe kultúra

A kert és a balkon kialakítása során hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Ugye neked is ismerős a helyzet, hogy csak egy kis virágföldért szaladtam be a kertésztbe és ott hagytam a félfizetésem? A rengeteg szépség között könnyű elcsábulni és nehéz otthagyni azt, ami megtetszett.

Meglátunk egy szép, formás kaspót, egy cuki kiegészítőt, ami önmagában vagy az üzletben kialakított miliőben jól mutat, és nem tudunk ellenállni a csábításnak. Gyakran otthon viszont már közel sem érezzük annyira jó döntésnek.

Egy harmonikusan kialakított kertet, teraszt akár visszatetszővé is tehet egy oda nem illő tárgy. Ronthatja az összhangot egy feltűnő, színes kiegészítő. Talán semmi nem osztja meg annyira a kertészkedőket, mint a kerti törpe.

Honnan ered a kerti törpe?

A kerti törpék a 19. században Németországból indultak világhódító útjukra. Hamar népszerűvé is váltak szerte a világban. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy feldobják a kertet, és már az jókedvre deríthet minket, ha rájuk nézünk.

A kerti törpékhez fűződő legendák a babonásoknak jó visszaigazolást adnak szükségességükről. A törpéket bölcsnek és okosaknak, valamint nagy kincsek őrzőinek tartották. Ezért is láthatnak el egyfajta házőrző szerepet és gondohatnak rájuk szerencsehozó amulettként.

Vannak akik el sem tudják képzelni a kertjükben a kis gnómokat, míg mások rendszeresen szaporítják a gyűjteményüket. A Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban végzett röpke kis közvélemény kutatásom eredménye is épp ezeket a vélemény különbségeket támasztja alá.

A gondolatébresztő fotókat Ausztriában készítettem. Nem vagyok meggyőződve, hogy a kert tulajdonosát esztétikai szempontok vezérelték a törpék csatasorba állításával. Az imádkozó és fején bedobó nyílással is büszkélkedő törpe láttán némi üzleti célt is felfedezni vélek.

Nézzük is, mit mondtak az olvasók a kerti törpékről! Vajon kincsek vagy giccsek?

kerti törpe persely

Olvasók véleménye a kerti törpékről

Wolf Márta: „Én nem tenném ki. De láttam már olyan vadregényes vidéki kertet, ahol burjánzottak (hogy stílszerű legyek) a növények és ott tetszettek a törpék. Azért cikik.”

Pintér Márta: „Minden növény egyedi példány, saját élettel, fejlődéssel, a kerti törpék pedig élettelen tömegárucikkek, azonkívül hogy többnyire rusnyák is. De hát mindenkinek joga van a saját ízlés(telenség)éhez!”

„Fán csüngő? Úristen! Én még a földön állóktól is frászt kapnék esténként, nemhogy a fán lévőtől. Igazából nekem ezek a törpék mindig is ijesztőek voltak és ezen alapon nem tennék a kertembe még egy picit sem.”

fán csüngő kert törpe

Kovács Erzsébet: „Nekem nem ciki. Cukik a törpék. Én szeretem őket. Nem tudom miért szeretem a törpéket. Egy időben szenvedélyesen gyűjtöttem, akármerre mentem mindenhol törpét és virágot vettem. Már sok eltört belőle, de most is van hét darab. Van a kertnek olyan része, ahová nem lehet ültetni virágot, mert semmi nem marad meg, én oda teszem őket. Igazából ezen a képen nem látszanak túl jól, de az összhang nekem is és a vendégeimnek is tetszett tavaly nyáron. A fa nagy részét már be lepte a moha, ez volt a szándék. Egyszóval szeretem a törpéket. De a legkedvesebb a magyar törpe.”

Halász Erzsébet: „Szeretem őket, mert mindegyiknek megvan a maga története. A Hófehérkét egyedi tervezés alapján kőfaragó készítette a törpéknek. A nagy törpét Erdélyből vettük, a kicsik pedig mindig egy-egy unoka születésekor érkeztek. Mivel már nyolc unoka van és lassan a kilencedik is megérkezik, lehet még kettőt hozunk Erdélyből. Én ezért szeretem őket.”

Viczai Károlyné: „Van aki szereti, van aki nem. Van aki szereti a bablevest, van aki nem. Van aki szeret, van aki nem. Van akinek tetszik, ami nekem nem. Így van olyan, ami nekem tetszik, másoknak nem. Milyen lenne a világ, ha nem lennénk ilyen eltérőek? Ha kertem lenne, valószínű nem tennék sehová a színes törpékből. Miért? Mert nem illene bele az én elképzelt kertembe. Vélemény különbségek, ízlés különbségek vannak köztünk és ez így van jól. És melyik a jó ízlés? Ki döntheti el? Szerintem senki. Mindenkinek más.”

Jól megoszlottak a vélemények a kerti törpék terén. Egyetlen dologban viszont egyetértettünk az olvasókkal: az „élő kis törpéknek”, a kis gyerkőcöknek ott a helyük a kertben. Mert a kertészkedés jó móka a gyerekekkel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük