Júdásfa (Cercis): a gyönyörű virágú és könnyen gondozható növény

A kínai júdásfa, más néven Cercis, egy lenyűgöző lombhullató fa, melyet tavasszal az apró, élénk színű, közvetlenül a törzsön növő virágai tesznek különlegessé. Ősszel a szív alakú levele aranyszínűre váltanak. Lenyűgöző virágai és könnyű gondozása miatt ideális választás lehet kertbe vagy teraszra.

júdásfa virágai

Júdásfa (Cercis) származása és jellemzése

A júdásfa (Cercis) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó lepényfaformák (Caesalpinioideae) alcsaládjának a névadó nemzetsége.

A júdásfa példányok az északi flórabirodalomban, a mérsékelt övben élnek — zömmel szubtrópusiak, de például a kanadai júdásfa (Cercis canadensis) Észak-Amerikában honos. Magyarországra – főleg parkokba, közterületekre – Dél-Európából telepítették be.

A Júdásfát eredetileg Júdeai fának, sőt szerelemfának hívták, később Júdásra torzult a neve.

Két elterjedt fajtája:

  • Közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum): Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos.
  • Keleti júdásfa (Cercis canadensis): Észak-Amerikában őshonos.
júdásfa tele virágokkal

Ismertetőjegyei

Lassan nyíló, apró, fehér, pirosas, élénk rózsaszín, illetve lilás virágai az idősebb (legalább második éves) ágakon és a törzsön is tömegesen jelennek meg. A virágok tavasszal, még a lombképződés előtt jelennek meg, közvetlenül a törzsön jelennek meg sokszor beborítva a teljes törzset. Hüvelytermése éretten megbarnul.

A lombhullató fa fiatal korában nagyon gyorsan nő, majd a növény mintegy tízéves korában lelassul a növekedés üteme. Akár 4-10 méter magasra is megnőhet.

Szív alakú, sötétzöld levelei bronzos árnyalatúak lombfakadáskor.

Júdásfa igényei és gondozása

Jól válasszuk meg a helyét, mert az átültetést idősebb korában megsínyli. Csak egészen fiatal példányokat ültethetünk át, nagy gondossággal.

A nagy humusztartalmú, nedves talajt kedveli. Teljes napon és félárnyékban is jól érzi magát.

Fény és hely

A júdásfa szereti a napos vagy félárnyékos helyeket.

Talaj és öntözés

A júdásfa igényli a jó vízelvezetést és a laza talajt. Fontos, hogy ne áztasd el a növényt, de tartsd nedvesen a talajt, különösen a meleg időszakokban és a virágzás idején.

Trágyázás

Kora tavasztól őszig rendszeresen trágyázd meg a júdásfát általános célú, lassú felszabadulású műtrágyával. Ez segít a növénynek egészségesen fejlődni és dús virágokat hozni.

Metszés

Nem igényel metszést, csak az elszáradt ágakat távolítsuk el tavasszal. Ha szükséges, alakítsd ki a fa formáját, vagy távolítsd el a beteg vagy sérült ágakat.

Teleltetés

Fagytűrő, de a fiatal növényeket télen takarni kell.

Júdásfa szaporítása

Magról, vagy félfás dugványokkal egyszerűen szaporíthatjuk.

Kártevők és betegségek

A júdásfa általában ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Fontos a növény rendszeres ellenőrzése, hogy a kártevőket időben felismerjük.

Az alábbi problémák előfordulásával számolhatunk:

  • Levéltetvek: Ha észreveszel kis zöld vagy fekete rovarokat a leveleken, valószínűleg levéltetvekkel van dolgod. Egyszerű házi oldattal segíthet megszabadulni tőlük.
  • Pajzstetvek: Ezek a kis, lapos, páncélos rovarok gyakran megtelepednek a növény levelein és ágain. Használj rovarölő szert a pajzstetvek ellen, és rendszeresen ellenőrizd a növényt.
  • Penész és gombás betegségek: Nedves időjárás vagy túlzott öntözés esetén a júdásfa hajlamos lehet penészre vagy gombás betegségekre. Megfelelő vízelvezetés segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük