Így lesz jó móka a kertészkedés gyerekekkel

A kertészkedés nemcsak a felnőttek kiváltsága. Érdemes a gyerekeket már kicsi kortól fokozatosan bevonni a kerti munkákba is. Ha ügyesen csináljuk, a kertészkedés gyerekekkel igazán jó közös program, jó móka, számukra pedig csak játék. A gyerköcök szórakozva, játékosan fedezhetik fel a természet törvényeit, saját maguk tapasztalhatják meg a növénygondozás szépségeit és ismerkedhetnek meg a felelősségvállalással.

kertészkedés gyerekekkel

Így lesz jó móka a kertészkedés gyerekekkel

A kertészkedés az egyik leghasznosabb és legegészségesebb szabadidős tevékenység. A közös kerti munkák jó alkalmat adnak arra, hogy a gyerekeket kirángassuk a számítógép vagy a Tv elől és közös élményeket szerezve akár komoly témákat is megbeszéljünk.

A kertészkedéssel szórakoztatva, játékosan nevelhetünk. A természet titkainak felfedezésével egyidejűleg fejlődik a gyerekek kézügyessége, szín- és formafelismerő képessége, szaglása, tapintása. Az elvetett apró mag gondozása felelősségtudatra nevel és sikerélményt okoz.

A saját magunk által nevelt zöldségek, gyümölcsök íze felülmúlhatatlan. A frissen szedett termés zamata össze sem hasonlító a heteket utazó, kényszerérő, génmanipulált zöldségekével.

A közös kertészkedés megkönnyíti a munkát, és a gyerekek is hamar rákapnak az ízére. Különösen akkor, ha kapnak egy kis szabadon gondozható földterületet, amibe a növények mellé kis kabaláikat, apró tárgyaikat is elhelyezhetik.

A locsolás akár 4-5 éves kortól űzhető, vidám szórakozás. A kicsik először még nem annyira alaposak, némelyik virág túl sok vizet kaphat, míg mások túl keveset. Nem árt azért egy kis ellenőrzés és szükséges helyeken a víz pótlása.

A magról vetést, a kis növény fejlődésének nyomkövetését már a legkisebbek is élvezik. Segít a türelemre nevelésben. Szerencsés a pár nap alatt kibújó növényekkel, mint pl. a bab, a borsó kezdeni az ismerkedést. A gyorsan magasra futó babból ráadásul sátrat is készíthetünk, ahol később árnyékos búvóhelyet találhatnak a kicsik.

A gyomláláshoz 6-7 éves kortól kérhetünk segítséget, eddigre tudja a gyerek az apró különbségek ellenére is egyértelműen megkülönböztetni a haszonnövényt a gaztól.

A palántázás, ültetés, kapálás és ásás 8-9 éves kortól felfelé ajánlott. A metszést, vegyszeres kezeléseket, nehezebb és veszélyes munkákat sose bízzuk gyerekekre, minden balesetveszélyes helyzettől óvjuk őket.

Ha több gyerekkel kertészkedünk egyszerre, akkor jó előre beszéljük meg, hogy melyik gyerektől mit várunk, kinek mi lesz a feladata.

Nagyon trendi kis kertész kesztyűk, kerti szerszámok kaphatók, amik használatával még nagyobb kedvvel látnak a kerti munkákhoz. Használjuk ki a kert adta lehetőségeket, teremtsünk helyet nem csak a kerti munkára, hanem a játékra, pihenésre is!

A kert kialakításánál érdemes a gyerek igényeit is figyelembe venni és az erkély is lehet gyerekbarát. Sőt mi több, vannak olyan szobanövények, amelyeket gyerekszobába is nyugodtan elhelyezhetünk. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük