Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása, szaporítása

A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Gondozása igen egyszerű. Sokan nem ismerik azt a tulajdonságát, hogy pihenő időre van szüksége, ezért idő előtt megválnak tőle. Az alábbi tanácsokkal évekig örülhetünk a pénzteremtő tulajdonsággal is felruházott növénynek.

szerencsehere, Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla)

Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása

A négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) Mexikóból származó hagymás madársóska faj. Korábban Oxalis deppei néven volt ismert. Négylevelű lóherére emlékeztető levélzete miatt pénzteremtő és szerencsehozó képességet tulajdonítanak neki, ezért is kapta a szerencsehere, szerencsehozó lóhere neveket.  

Ennek köszönhető, hogy az új év előtti időszakra időzítik az alacsony termetű, legfeljebb 20-25 cm-es magasságot elérő évelő hajtatását, pedig ekkor pihenő ideje lenne. A szilveszter előtt vásárolt növénykét világos helyre tegyük és gyakran öntözzük, de semmiképp ne öntözzük túl. Pár hét múlva viszont hagyjuk abba az öntözést, tegyük hűvös helyre és hagyjuk pihenni. Ekkor a levelei elszáradnak és teljesen visszahúzódik a földbe.

Sokan ekkor azt hiszik, hogy kipusztult pedig csak pihen a növény. Érdemes 3 hónapig locsolás nélkül nyugton hagyni. Tavasszal majd szépen hajtani fog.

Tavasszal nagyobb cserépbe, nagyon jó vízáteresztő képességű, homokos talajba érdemes ültetni. Rendszeres öntözéssel szépen fejlődik. Vízigénye közepes, de jól átvészeli a szárazabb időszakokat is.

A fagyok elmúltával kerülhet ki a kertbe vagy a teraszra, félárnyékos helyre. Ha jól érzi magát, virágot is hoz. A levelek fölé emelkedő tölcsérszerű virágok fényre nyílnak ki,  színük a rózsaszíntől a vörösig terjed.

Kártevők és betegségek ritkán károsítják.
Levelei ehetőek, s savanykás aromájúak, ugyanakkor oxálsav tartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben nem ajánlott.

Szaporítása a fiókhagymák szétosztásával lehetséges. A hagymákat 6-9 cm mélyre ültessük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük