Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása, szaporítása

A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Gondozása igen egyszerű. Sokan nem ismerik azt a tulajdonságát, hogy pihenő időre van szüksége, ezért idő előtt megválnak tőle. Az alábbi tanácsokkal évekig örülhetünk a pénzteremtő tulajdonsággal is felruházott növénynek.

szerencsehere, Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla)

Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása

A négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) Mexikóból származó hagymás madársóska faj. Korábban Oxalis deppei néven volt ismert. Négylevelű lóherére emlékeztető levélzete miatt pénzteremtő és szerencsehozó képességet tulajdonítanak neki, ezért is kapta a szerencsehere, szerencsehozó lóhere neveket.  

Ennek köszönhető, hogy az új év előtti időszakra időzítik az alacsony termetű, legfeljebb 20-25 cm-es magasságot elérő évelő hajtatását, pedig ekkor pihenő ideje lenne. A szilveszter előtt vásárolt növénykét világos helyre tegyük és gyakran öntözzük, de semmiképp ne öntözzük túl. Pár hét múlva viszont hagyjuk abba az öntözést, tegyük hűvös helyre és hagyjuk pihenni. Ekkor a levelei elszáradnak és teljesen visszahúzódik a földbe.

Rokona a szintén igen népszerű és hasonló gondozást igénylő vörös madársóska.

Négylevelű madársóska gondozása

Sokan a levelek leszáradásakor azt hiszik, hogy kipusztult, pedig csak pihen a növény. Érdemes 3 hónapig locsolás nélkül nyugton hagyni. Tavasszal majd szépen hajtani fog.

Ültetése

Tavasszal nagyobb cserépbe, nagyon jó vízáteresztő képességű, homokos talajba érdemes ültetni. Rendszeres öntözéssel szépen fejlődik. Vízigénye közepes, de jól átvészeli a szárazabb időszakokat is.

A fagyok elmúltával kerülhet ki a kertbe vagy a teraszra, félárnyékos helyre. Ha jól érzi magát, virágot is hoz. A levelek fölé emelkedő tölcsérszerű virágok fényre nyílnak ki,  színük a rózsaszíntől a vörösig terjed.

Madársóska szaporítása

Szaporítása a fiókhagymák szétosztásával lehetséges. A hagymákat 6-9 cm mélyre ültessük.

Kártevők, betegségek

Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Fogyaszthatóság

Levelei ehetőek, s savanykás aromájúak, ugyanakkor oxálsav tartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben nem ajánlott.

Vörös madársóska

Az igen dekoratív vörös madársóska (oxalis) kedves kis növény, aminek a gondozása nem túl nehéz. Hosszútávú sikeres megtartásához nem árt azonban ismerni az életciklusát. Ennek hiányában sok növény végezte már a kukában.

Vörös madársóska (Oxalis) gondozása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük