Levendula szaporítása sikeresen – olvasói tanácsok, fotók

A levendula szaporítása sokak álma, de gyakran sikertelen lesz a kísérlet. Visky Katika olvasónk sok hasznos tanáccsal látott már el bennünket eddig is. Most részletesen, fotókkal bemutatva segít, hogy jövőre friss levenduláink lehessenek.

levendula szaporítása

Levendula szaporítása – olvasói tanácsok

“Sok szó esett már a levendula szaporításról. Nem mindenki osztja a véleményemet, hogy ősszel lehet a legjobb eredményt elérni. Nekem ez vált be, mert a tavasziakra jön a nagy meleg, sokszor erős szél és a dugványok ezeket nehezen viselik.

A levendula szereti a meleget, de amíg meg nem gyökeresednek én védem őket az erős napsütéstől, és nedvesen tartom a földet.

Fontos,hogy kissé már fásodó részeket válasszunk a gyökereztetéshez, ezek könnyebben életben maradnak a gyökerek megjelenéséig. Ha hidegre fordul az idő, védett helyre teszem, de fontos, hogy télen is érje csapadék.

 A kis dugványoknak kevesebb fény kell, mert amíg nincs gyökere, sérülékenyebb. Gyökereztető port nem használok, sőt a földnek sem kell semmi extra. Sima virágföld megfelel, tápanyag annyi van abban, hogy tavaszig elég. A sóderrel beverés is is jó ötlet, lazább az ültető anyag tőle, és azt szeretik a növénykék.

Ilyenkor ősszel nem kell takarni, mert hűvösebb az idő, és nem szárad ki.

Sokan a bujtatásra esküsznek. Az a módszer bizonyára egyszerűbb, de nekem a levendula mellett nincs elegendő helyem.

Mutatom fotókon, hogy csináltam.

Ezeket a kissé fás részeket vágtam le dugványozáshoz az idős levenduláról.

Az alsó leveleket levágtam. Fontos, hogy ne tépjük, nehogy sérülést okozzunk a száron.

levendula szaporítása

Az előkészített dugványoknak ültetőfával kis lyukat készítek és a meghagyott levelekig elültetem bele őket, kis távolságra egymástól.

Alaposan beöntözöm, mindaddig, amíg a cserép alatt megjelenik a víz, átázott a föld. Kevésbé napos helyre teszem, tavaszig nem bolygatom. Ha zöld tavasszal, biztos megeredt. Nekem 1-2 kivétellel meggyökeresednek.

Nagyon köszönjük Visky Katikának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Kaiser Katalin szerint:

  Rendelni szeretnék 1 Móra kombinált tűzhelyet kedvezményes áron :64 000 ft áron!

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Katalin!
   Ebben nem tudok segíteni.
   A tűzhelyet valószínűleg az oldalon megjelenő reklámban láttad. Ha arra rákattintottál volna, akkor eljutsz a készülék forgalmazójának oldalára, és onnan megrendelhetted volna.
   Ezekhez a reklámokhoz nekem nincs semmi közöm és nincs ráhatásom sem.
   Minden jót kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − 15 =