Ezért és ilyen munkavédelmi kesztyűt használj

Bármilyen kerti munkának kezd neki az ember, egy alapszabályt észben kell tartania: az első megmozdulás a munkavédelmi kesztyű felvétele. Ebből rengeteg típus elérhető, így meg kell találni a feladathoz leginkább illő megoldást.

munkavédelmi kesztyűt

munkavédelmi kesztyű használata nem úri passzió, nem is luxus, csupán elővigyázatosság. A legegyszerűbb kerti munkáktól a komolyabb ház körüli teendők elvégzéséig számtalan olyan feladat adódik, amelyben megsérülhet az ember keze, ezt okos dolog megelőzni. Nem kell mindig nagy sebekre, vágásokra gondolni: egyetlen szálka is okozhat napokon át tartó gyötrelmet. A sérülések kockázata jelentősen csökkenthető a munkavédelmi kesztyűkkel.

Mindig a munkához válasszuk a kesztyűt

Kesztyűt az alapján válasszunk, hogy milyen munkára készülünk. A legegyszerűbb modellek jók a kertészkedéshez, de megvan a megfelelő megoldás a vágások és ütések elkerülésére, az extrém hő és a hideg elleni védelemre, a vegyszerekkel és az elektromos árammal szembeni megnyugtató megoldásra. Ha tudjuk, milyen feladatba kezdünk, ahhoz mérten kiválaszthatjuk a legjobb védelmet.

Külön ki kell emelnünk a méretválasztást! Sokan nem tulajdonítanak ennek jelentőséget, megveszik az első kesztyűt, ami a kezük ügyébe akad, ám ez rossz hozzáállás. A kézméret fontos, hiszen a munkavédelmi kesztyű csak akkor nyújt teljes biztonságot, ha tökéletesen illeszkedik. Ha kicsi, korlátozza a kezek, az ujjak mozgását, ha pedig túl nagy, lehetetlen vele megfelelően fogni, így szokatlanul viselkedik majd benne a kezünk.

Nyerő választás a bőr és a latex

A kesztyűk kínálata változatos, ami az alapanyagokat illeti. Népszerű a bőr, ami természetes, mégis jól ellenáll a külső behatásoknak, rugalmas és tartós. Persze az sem mindegy, milyen bőrt választunk a különböző munkákhoz: a bivalybőrből, sertésbőrből és marhabőrből készült kesztyű masszívabb, erősebb, a kecskebőr viszont hajlékonyabb, puhább, így más feladatokra alkalmas. Ha szükség van a kézügyességre, az ujjak finom mozgására, utóbbi ajánlott, ha csak a talicskát vagy a lapátot kell markolni, előbbiekre esküszünk.

Ha olyan kesztyű kell, ami tökéletesen tapad, a latexet válasszuk. Ez a gumiszerű anyag rugalmasságát tekintve maximális szintet hoz, ráadásul száraz és nedves felületen egyaránt eredményesen használható. Hátránya, hogy könnyebben tönkremegy, mint a bőr, emellett allergiás reakciókat is kiválthat.

Jót tesz a bevonat a kesztyűknek

A kerti munkáknál a népszerű választások közé tartozik a textilkesztyű, amely talán a legkényelmesebb verziónak is nevezhető. Tökéletes a kertészkedéshez, viszont típustól függően hamar átázhat, ha nedvesség éri. Ennél fogva jól szellőzik, így nyáron, hőségben sem jelent kellemetlen élmény egy egész napos, kesztyűben végzett kerti munka.

A mesterséges anyagokat a kesztyűgyártás során is alkalmazzák. A műbőrkesztyűk például gyakoriak, ha ezekből a hordozós verziókat választjuk, azaz olyanokat, ahol a poliuretánból készült borítást egy segédanyagra viszik fel, a tartósabb megoldás mellett tesszük le a voksunkat. Általánosságban véve is sűrűn előfordul, hogy egy kényelmes, a kéznek kellemes anyagot kívülről mesterséges műanyaggal vonnak be, akár a teljes kesztyűt, akár a tenyérrészt vagy az ujjakat tekintve, ez az anyag lehet a PVC vagy a gumihoz hasonló nitril is.

A cikk megjelenését a grandis.hu támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük