Árnyliliom, az egyik legszebb kerti levéldísznövény

Az árnyékliliom, árnyliliom vagy latin nevén Hosta fajok leginkább változatos levelükkel díszítenek kert árnyas részén. Egyszínű üde zöldtől a több színű csíkos változatokon át a haragos zöldig terjedő levélszínei szépen díszítenek a kertben. Fehér vagy halványlila virágaikkal újabb színt, egyes fajták ezen túl illatot is visznek a kertbe. 

árnyékliliom vagy árnyliliom

Árnyliliom, az egyik legszebb kerti levéldísznövény

A szintén színes levelű tűzgyöngyvirág és a díszcsalán mellett az árnyliliom a legkedveltebb levéldísznövény a kertben. Annyira sok fajtája létezik, hogy egyszerűen megunhatatlan. Amíg nem jelennek meg a virágai, leveleivel addig is nagyon jól mutat a kertben.

Több árnyalatban pompázó levél színeivel képes megbújni a kertben, ugyanakkor nagyon jó hátteret biztosít a virágzó növényeknek.

különböző árnyliliom fajták

Az árnyékliliomfélék (Hostaceae) családjába tartozik. Évelőnövény, de nem örökzöld, ősszel lehullajtja a leveleit.

Virágai hosszú virágzati száron helyezkednek el, fehér, lila, illetve ibolyaszínű, harang alakú virágai fürtvirágzatot alkotnak. Egyes vátozatai t igen erős, de kellemes illatot árasztanak.

Nagy, széles lándzsás, illetve szív alakú levelei vannak. Színük zöld, kékes vagy sárgás lehet. Gyakran fehér vagy sárga csíkok díszítik.

Neve is árulkodik arról, hogy félárnyékos vagy árnyékos helyet kedveli. Túl sok gondozást nem igényel, jól elvan a kertben.

Szükség szerint, mérsékelten öntözzük. Tavasszal érdemes egy kis tartós hatású műtrágyával kényeztetni.

A szabadban téli védelemmel áttelel.

Szaporítani tőosztással tudjuk tavasszal vagy ősszel.

Nagyon köszönöm a fotókat Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük