Őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) gondozása

A hatalmasra növő és igen látványos őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) akár csak számos más kaktusz Mexikóból származik. A szürkés „szőrökkel” borított oszlopkaktusz a kinézete miatt kapta az őszapó nevet. Hívják még csővirágkaktusznak, őszapófej kaktusznak, de szőrös kaktusznak is. Gondozása igen egyszerű, de a szabadban csak nyáron tarthatjuk.

Őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) virágzásban

Őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) gondozása

A kaktuszok hatalmas családjában számos Mexikóból származó fajt találunk. Ezek közé tartozik az igen látványos őszapókaktusz is.

Az őszapókaktusz (Cephalocereus) nemzetségbe hatalmas, orgonasípszerűen növekedő oszlopkaktuszok tartoznak. Nevét onnan kapta, hogy a rügyszemölcsökből fejlődő hosszú, fehér szőrzet teljesen beborítja és ez fehér hajtömegre emlékeztet.

Oszlopos termetű, nem, vagy csak kevéssé jellemző, hogy elágazik. Őshazájában a 10–12 m magasságot is eléri, de hazánkban sem ritkák a 3 méter magas példányok.

Szárán 12–30 borda fut végig, amin szalmasárga vagy szürkés tövisek és 20–30 hosszú, fehér, hajszerű sertetövisek fejlődiknek. A dús, gyapjas szőrzet az öregebb példányok csúcsrészét kucsmaszerűen fedi be.

Őszapókaktusz (Cephalocereus senilis)

A virágzóképes növényeken a csúcshoz közel jelennek meg a közepes nagyságú, széles tölcsér alakú virágok. A fehér vagy rózsaszín virágok csöve barnásan gyapjas. Belső szirmai halványsárgák, a külsők rózsaszínűek. A virágok éjjel nyílnak, de hajnalra el is hervadnak.

Termése fehér vagy vörös színű, tojásdad alakú bogyó.

Fénylő fekete magjaival szaporíthatjuk.

Nagyon köszön a csodálatos fotókat Czímer Mihálynak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Rádulyné Klára szerint:

  A szaporításhoz szeretnék hozzászólni, vagy inkább kérdezni. Költözéskor kettétört az őszapókaktuszunk magasabbikja (kettő volt eredetileg egymás mellett egy cserépben, így örököltem). A letört részt a másik ketté mellé tettem, kicsit kikapartam a földet körülötte, hogy valamennyire lesüllyedjen, és remélhetőleg meggyökeresedjen. Ha elágazásra nem is számítok az öreg tövön, de nagyon remélem, hogy a letört rész megfakad. Öleli a két idősebb tő. Egy hónap elteltével még nem mutat elhalást, de nem tudom, hogy ez azt jelenti-e, hogy megmarad és tovább fejlődik majd önállóan. Érdekelne, mit tegyek, hogy nagyobb valószínűséggel maradjon meg a letört rész, hogyan gondozzam? Vagy ha eddig megmaradt, akkor az azt jelenti, hogy mindent jól csinálok? Másik kérdésem, hogy mit tehetnék, hogy virágozzon? Két éve van nálam, azóta nem hozott virágot, pedig nyáron adtam neki Floralia folyékony tápot, ami minden más virágomnak segített.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Klára!

   Szerintem minden jót csináltál. Remélhetőleg meggyökeresedik.
   A virágzást azzal is segítheted, ha télen jó sokat pihen, szinte semmi vizet ne adj neki februárig.
   Sok sikert és virágos szép napokat kívánok!

 2. Nagyon szépek, és különlegesek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük