Alpesi erika (Erica carnea) gondozása

Alpesi erika (Erica carnea) vagy alpesi hanga laza bokrot alkotó fagytűrő cserje, rózsaszín vagy fehér virágai tömött fürtökben télen nyílnak. Gondozása nem bonyolult, akár igénytelen növénynek is nevezhetjük.

Alpesi erika

Alpesi hanga származása, jellemzése

Származása:  az alpesi erika (Erica carnea) az erikafélék (Ericaceae) családjába tartozik. Közép-Európában őshonos. Természetes élőhelyén nem csak nyílt vidékeken, hanem ritkásabb fenyőerdőkben is találkozhatunk vele.

Gyakran keverik a vékony hangával és csarabbal is. Ezutóbbival még a virágzási idejük is eltérő.

Ismertetőjegyei: örökzöld törpecserje, kicsiny, lapos, tűszerű levelekkel rendelkezik,

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, ibolya, számtalan virágfejjel, virágai pedig fürtökben nyílnak. A virágok jellegzetessége, hogy a porzók mindig kiemelkednek a pártából.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 15 – 35 cm

Habitus: bokros, illetve párnaszerűen elterülő, részben díszes lombszín: vörösesbarna, sárgászöld, bronz

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel. A szabadban is maradhat télre, de elővigyázatosságból az edényt védőanyaggal tekerjük be.

Virágzási idő: decembertől áprilisig

Alpesi erika gondozása

Gondozása: napos vagy félárnyékos helyet igényel. Ősszel, 30 cm-es tőtávolságra ültethetjük savanyú, rododendronföldhöz hasonló talajba, melyet homokkal keverünk. A többi hangával ellentéteben ez a faj általában enyhén meszes talajon is szépen fejlődik.

Rendszeresen öntözzük, lehetőleg mészmentes vízzel. Tavasszal rododendronnak megfelelő tápoldatot adagoljunk. Ezt augusztusban 1-2 alkalommal ismételjük meg.

Teleltetése: szabadban, takarás nélkül lehetséges. Cserépben való teleltetésnél az edényt védőanyaggal tekerjük be.

Szaporítása: nyáron félfásdugványról szaporíthatjuk

Felhasználása: csak dísznövényként használható. Szépen mutat fagyálló tálakban, balkonládákban. Kisebb örökzöld cserjék közé ültetve színes foltot képez.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük