Hunyor betegsége: levélfoltosság (alternária, szeptória)

A télen virágzó és ezért egyre kedveltebb hunyor leggyakoribb betegsége a levélfoltosság. Valójában egy gombabetegség okozza. Sinka Erika elárulja, hogy előzhetjük a hunyor levélfoltosságát és mit tegyünk, ha megtörtént a baj.

Hunyor fajták és gondozásuk, hunyor levélfoltossága

Hunyor betegsége: levélfoltosság 

Hunyor betegségének főbb jelei

„A fekete és a keleti hunyor (Helleborus) fajtától függően, már decemberben gondoskodik az első virágokról. A kertben sajnos az örökzöld évelőt ilyenkor télen kórokozó gombák is megtámadhatják.

A legfontosabb közülük a gombás gyökérrothadás és a fekete foltosságot okozó gomba, amely elsősorban az idősebb leveleket támadja meg. A levél mindkét oldalán, különösen a széleken, jól látható fekete, apró, tűszúrás szerű foltok jelennek meg, melyek később 2-3 cm-es átmérőt is elérhetnek. A folt belseje gyakran világosbarna és ki is lyukadhat.

Erős fertőzés esetén a levelek megsárgulnak és elpusztulnak. Ráadásul a fertőzés a virágokat is megtámadja, mielőtt még ki tudnának nyílni (de a szárakat is megtámadhatják). Kicsi termőtesteivel a gomba áttelel a megfertőzött növényi részeken és tavasszal a spórákon keresztül megfertőzhet újabb leveleket, vagy a szomszédos növényeket is.

A fertőzést elősegíti a talaj alacsony ph értéke, a megnövekedett nitrogénellátás, valamint a tartósan nedves őszi és tavaszi időszak.

Levélfoltossság gyógyítása

Idejében távolítsuk el a beteg leveleket, melyeket nem szabad a komposztba tenni. Ellenőrizzük a talaj ph értékét. Szükség esetén a talajt meszezni kell. Esetleg egész télen összetört tojáshéj darabokkal szórjuk meg a tövét, majd tavasszal friss komposzttal teríteni (így nem látszik a tojáshéj), a végeredmény: gyönyörű, ápolt növénykiültetést kapunk, ahol csak az egészséges, friss levelek és a színes virágok díszítenek. Növényvédő szerrel (Dithane, Amistar, Polyram) védekezzünk. A permetezést végezzük el, amint az első tüneteket meglátjuk, majd 8-14 naponként ismételjük meg, ha szükség van rá.
Lemosó permetezést ősszel kénes bordóilével végezzünk.

Fontos: tenyészidőszakban ne felülről locsoljuk!!!

Fenyő alá nem ajánlom, mert nem éppen a meszes talaj a kedvence, ráadásul túl mély árnyékot ad. Na persze, ha felnyírjuk a fenyő alját, akkor más a helyzet. Nálam a tó közelében, tehát párás helyen, nyírfa árnyékában, tehát szűrt, kellemesen árnyékos helyen van. Ez utóbbi azt jelenti, hogy tavasszal még lombfakadás előtt kellően sok napfényt kap, ami kell a virágzáshoz, aztán nyárra már lomb lesz és kellemes árnyákos helye lesz. Minden kert más és más, ezt ne felejtsük el. Ami jó nálam, az nem biztos, hogy Nálad is beválik. Kísérletezz! Élvezd a kertészkedés örömeit! Igen, lesz amikor kudarcok sorozata ér, de hát ez nemcsak a kertészkedésben van így!”

Nagyon köszönjük Erikának a leírást és a fotókat!

Itt olvashatsz még a hunyorokról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük