Balkonkertészkedés lépései – 4. növények beültetése

A balkonkertészkedés lépéseit bemutató négy részes sorozatom utolsó részéhez érkeztünk. A növények beültetése egyszerű feladatnak tűnik, de van néhány trükk, praktika, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat és dúsabb virágzásra számíthatunk. 

növények beültetése

A balkonkertészkedés lépéseit bemutató minisorozatban először a lehetőségek, majd a balkontervezés kérdéskörét jártam körbe. A harmadik részben a növényválasztáshoz adtam némi támpontot. Ha megvannak a növéynek, ideje átültetni azokat vagyis beültetni végleges helyükre, a balkonládákba, cserepekbe vagy dézsákba.

Növények beültetése

Ültetőedények és virágföld

A megvásárolt balkonnövények azonnali átültetést igényelnek.

Az ültetőedény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében. Gyakorlatilag bármibe ültethetünk, ha biztosított a felesleges víz elvezetése és a gyökerek növekedéséhez megfelelő élettér áll rendelkezésre. Ezért ne felejtsük el az újonnan vásárolt ládák alját kifúrni.

A pangó vizet igen kevés növény viseli el, azért az ideális ültetőedény alján lyukak találhatók, ahol eltávozhat a víz, amit a növény nem tud felszívni. Jó megoldás lehet az is, ha az ültetőedény aljára vízelvezető drénréteg, pl. agyaggranulátum kerül.

A víztárolós virágládák nemcsak a vízelvezetést oldják meg, hanem mivel tárolni és adagolni is képesek a vizet, így megúszhatjuk a naponkénti locsolást. A téltűrő növényekhez fagyálló cserepet kell választani.

A terebélyes növekedésű virágok kiszélesedő formájú cserepekben mutatnak jól, a dézsás fácskák jól illenek a négyszögletes edényekbe.

Általános virágföld helyett inkább muskátli és balkonnövény földet válasszunk, mert ez lazább szerkezetű, jobb a vízáteresztő képessége és megemelt tápanyag tartalma segíti a dús virágzást.

Beültetési praktikák

A használt balkonládákat alaposan tisztítsuk ki mosószeres forró vízzel, kefével. A mázas agyagedényeket érdemes egy-két napra vízbe áztatni, hogy később ne vonják el a nedvességet a növényektől.

A virágok megfelelő fejlődéséhez fontos, hogy meg legyen a szükséges életterük, nem szabad túlzsúfolni azokat. A keskeny ládákba csak egy soros beültetést tervezzünk. A beültetett növények darabszáma függ a növényke habitusától és végleges méretétől. Általánosságban elmondható, hogy egy 60 cm-es balkonládába 4, míg egy 40 cm-esbe 3 növény, pl. futó muskátli ideális.

Ha a balkonláda legalább 18 centiméter széles, akkor szóbajöhet a növények kétsoros beültetése. Ilyenkor a magasabb növények kerüljenek a hátsó sorba, előre az alacsonyabb növésű és csüngő habitusú növények kerüljenek. Mindenképp vegyük figyelembe a beültetésre kerülő növényekhez ajánlott tőtávolságot és a két sor növényeit háromszög alakban helyezzük el, azaz a hátsó növényke közötti hézag közepével egy vonalba ültessük ez első sor növényeit.

A ládát félig töltsük meg földdel és először a hátsó sor növényeit helyezzük be. Beültetéskor ügyeljünk arra, hogy a növénynek pont annyi része kerüljön a föld alá, mint a kis cserépben volt. Ezután töltsük fel földdel a növények közötti részeket és finoman nyomkodjuk a földet a gyökérlabdákhoz. Végül az egész ládát töltsük fel földdel és tömörítsük. Hagyjunk 2 centi távolságot a láda peremétől, így nem fog kifolyni a víz öntözéskor.

Lefelé futó növényeket, például a futómuskátlit érdemes nem függőlegesen, hanem 45 fokos szögben beültetni, ezzel is segíthetjük a növény leomlását.

A beültetés utolsó lépése az öntözés. A vizet közvetlenül a növények tövéhez öntsük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük