Balkonkertészkedés lépései – 3. növényválasztás

Folytatva a balkonkertészkedés alapjai témában indított sorozatomat, a lehetőségek feltérképezése és balkon tervezés után most a növényválasztás kérdését járom körbe. Hamarosan lesz majd egy záró bejegyzés is, amiben a növények ültetéséhez mondok néhány tanácsot. Addig is számbavettem, milyen szempontok segíthetik a balkonnövények megfelelő kiválasztását, hogy hónapokig burjánzó erkélyünk legyen.

növényválasztás

Növényválasztás okosan

A balkonon a hely korlátozott, de gazdagon virágzó cserepes és dézsás növényekkel az erkély valóságos édenné válhat. Az erkély tavasszal és nyáron mutatja bombaformáját, de megfelelő növényválasztással minden évszakhoz találhatunk szépségeket.

A megfelelő balkonnövények megtalálásához az erkély fekvését, a méretét is érdemes figyelembe venni.

A balkonládák beültetésének ideális időpontja május közepe. Bár a kertészetek már jóval előbb árulják a növényeket, egyes növények fagyérzékenyek lehetnek, így kiültetéssel érdemes megvárni a fagyosszenteket. Fagyérzékeny növényt csak akkor vegyél, ha a téli vegetációs időszakban fagymentes helyen tudod tárolni.

A növény külső adottságainál (szín, habitus, stb) fontosabb a balkon mérete, fekvése, adottsága és a vásárolni kívánt növények igényei. Semmiképp ne vásárolj vízigényes növényeket, ha tudod, hogy nyáron hosszabb időre elutaztok és nem lesz, aki gondoskodjon róluk.

Az erkélyen sem kell lemondani az illatokról sem. Sok balkonon is nevelhető illatos balkonnövényt találunk és akár egy fűszertornyot is készíthetünk. Egyes gyümölcsök az erkélyen is nevelhetők, a lehetőségek és a korlátok figyelembe vételével ezekről is bátran válogathatunk.

Javaslom, hogy kertészetből vagy virágboltból szerezd be a növényeket, mert azon túl, hogy itt szakértelemmel gondozott, egészséges növényeket találsz, gondozási tanácsot is kérhetsz.

Milyen fekvésű erkélyre milyen növények kerülhetnek?

Déli fekvés: napos, meleg, a tűző déli nap miatt problémás, különösen igaz ez a dél-nyugati fekvésű erkélyekre, mediterrán növények ajánlottak reggeli, esti öntözéssel

Nyugati fekvés: sok a napsütés, az erős szél és az eső jelenthet problémát, napfénykedvelő, de pangó vízre érzékeny növények számára ideális

Keleti fekvés: mérsékelt délelőtti napsütés, félárnyék kedvelő növényeket válasszunk, a szél szárító hatása miatt gyakoribb locsolás ajánlott

Északi fekvés: napsütés nélküli, árnyékos, viszonylag hűvös, árnyék és félárnyék kedvelő növények jöhetnek szóba

A növényválasztás nem egyszerű feladat. Ha olyan növényeket választunk, amelyek igényeit nem tudjuk százszázalékosan biztosítani, akkor sok jóra nem számíthatunk. Jó hír azonban, hogy minden erkélyre megtalálható a megfelelő növény

Itt konkrét növényeket is ajánlottam az erkély fekvése alapján.

A Balkonkertészkedés sorozat további részei

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük