Balkonkertészkedés lépései – 2. balkon tervezés

A négy részes, a balkonkertészkedés rejtelmeibe bevezető sorozatom második része a balkon tervezés kérdéseivel foglalkozik. Miután felmértük a lehetőségeket, nézzük, milyen feladatokkal érdemes folytat a balkonzöldítést.

balkontervezés

Balkon tervezés feladatai

Ne is húzzuk az időt, nézzük csak a teendőket!

Előző év értékelése, tapasztalatok feldolgozása

A balkon tervezés évről évre felmerülő feladat. Érdemes az előző év tapasztalatait átgondolni és azokat figyelembe véve választani növényeket az erkélyre.

Egy erkély, balkon azon túl, hogy fontos életterünk lehet, fontos üzenetet is hordoz. Üzenet az ott lakóktól, a külvilág felé. A külső szemlélőnek egy terasz sok mindent elárul a tulajdonosáról, habitusáról, az ott lakók gondoskodásáról, életviteléről.

A terasz színei, összhangja, harmóniája vagy rendezetlensége, elhanyagoltsága láttán azonnal pozitív vagy negatív gondolatok, érzések ébrednek az emberben. Fontos mások véleménye, ennek ellenére azt javaslom, hogy sose azt nézd, hogy mit mond vagy gondol a másik ember. Semmiképp sem mások véleménye legyen a döntő a balkon kinézetének megtervezésénél, berendezésénél.

Mindig úgy alakítsd ki ezt a plusz élettered is, ahogy az neked, a családodnak a legjobban tetszik, ahogy leginkább magatoknak érzitek. Nyugodtan engedj teret a vágyaidnak.

A kialakítás mikéntjét leginkább a terasz funkciója kell, hogy meghatározza. Neked kell azt eldönteni, hogy milyen célra kívánod használni. Más szempontokat kell érvényesíteni egy kisgyermekes családnál, mint egy szinglinél. Természetesen a méret komoly korlát lehet.

kis erkély

Kérdések a balkon tervezéshez

Ha már előző évben is kertészkedtél az erkélyen, akkor először érdemes értékelned az előző évet. Ehhez segíthet, ha megválaszolod magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Melyik növénnyel voltál megelégedve?
  • Melyik növénnyel volt gondod, melyik nem érezte jól magát a balkonon?
  • Mi az, amit az idén mindenképp újra szeretnél látni a balkonon?
  • Mi az, amivel nem kísérletezel többet?
  • Milyen új növényeket szeretnél beszerezni?
  • Melyik volt az időszak, amikor kevés virág volt és szeretnél ezen változtatni?

Ha sikerült kitalálod, hogy mit szeretnél és van világos és meleg helyed a neveltetéshez, akkor már februárban megveheted és elvetheted a fűszer-,  és zöldségnövények és az egynyári virágok magjait.

Balkon tervezés jelszava: Találd ki, tervezz!

Határozott, jól átgondolt, világos elképzelés a záloga annak, hogy igazán kellemes, értékes hellyé váljon az erkély.

Találd ki a „zöld nappalid” funkcióját, hisz másként kell berendezni egy teraszt, ahol csak kávézgatni akarsz vagy ahol ruhákat is szárítasz. Nem mindegy az sem, hogy kutya, cica kényeztető lakhelyéül is szolgál majd vagy esetleg gyermekbarát balkonra van szükséged. Gondolj arra, hogy a nyári hőségben jól jöhet egy kis árnyékolás vagy egy hűsítő csobogó.

Találd ki a terasz uralkodó színét. Egy színes, pl. kék balkonon kevésbé érvényesül a virágok színpompája, a fekete-fehér eleganciája pedig igényesebb, minőségibb növényeket követel.

A kockás papír csodákra képes. Csinálj méretarányos rajzot, ami segít átlátni a végeredményt. De az interneten is nagyon jó balkontervező programokat találsz. Figyelj, hogy legyen túlzsúfolt a balkon, legyen elég hely a közlekedésre. A tervezést érdemes a család többi tagjával közösen végezni, hisz használni is együtt fogjátok.

virágos erkély

Álmodj és valósítsd meg!

Első körben ne foglalkozz a lehetőségekkel, azok később úgy is bekorlátoznak. Hagyd szabadon szárnyalni a fantáziád.

Gondold át és fogalmazd meg vágyaidat, álmaidat.

Merj nagyot álmodni! Gondolj arra, hogy minél kisebbet álmodsz, annál kisebb lesz a valóság is.

Ne utasítsd el rögtön a legőrültebbnek tűnő ötletet sem.

Vesd papírra a legmerészebb vágyaidat, készíts listát az elképzeléseidről. Minden spontán ötletet írj fel nyugodtan.

Végül üljön össze a családi kupak tanács és egyeztessétek az elképzeléseket. Vitassátok meg a nézőpontokat. Közös gondolkodással lehet a legmesszebbre jutni, az egyik ötlet szüli a másikat. Az érvek, ellenérvek csatájának jutalma a közösen kialakított legjobb megoldás lesz.

A közös álmok, vágyak után jöhet az adottságok számba vétele, ami kicsit csorbíthatja az eddig megálmodott elképzeléseket. Emiatt viszont most ne fájjon a fejed, ezzel ráérünk a legközelebb foglalkozni.

Most balkon tervezésre fel! Gondolkodj kreatívan, ne vesd el elsőre a legelvetemültebb ötletet sem. Gondolj arra, milyen korban, milyen körülmények között élnénk, ha soha senki nem mert volna változtatni, és nagyot álmodni.

Balkonkertészkedés sorozat további részei

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük