Narancsliliom, szobaliliom gondozása – bevált olvasói tanácsok

A klívia (Clivia miniata) azaz a narancsliliom vagy ahogy épp a napokban láttam hirdetni, a szobaliliom egyre kedveltebb szobanövény. Gondozása nem bonyolult, virágzásához az kell, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk számára. Gyakorlott klívia nevelő olvasónk beavat az eredményes nevelés részleteibe. Megemlíti a narancsliliom gondozása során elkövetett leggyakoribb hibákat, így többek közt azt is elárulja, milyen ápolási hiba következtében „marad ülve” a virágszár.

Narancsliliom, szobaliliom gondozása

Narancsliliom, szobaliliom gondozása

A klívia (Clivia miniata) Őshazája Dél-Afrika. Latin nevét a skót Charlotte Clive-nek köszönheti, aki Európában először kezdte el termeszetni a 19. század közepén. További magyar nevei: pompás kafferliliom, narancsliliom, szobaliliom. A narancsliliom név arra utal, hogy leggyakrabban élénk narancsszínben érhető el. Az újdonságnak számító citromsárga változata igazi kuriózum, nálunk ritkán kapható.  

Nézzük is Éniszné Simon Juli tanácsait, aki gyakorlott a szobaliliom gondozása terén!

„A narancsliliom virágzásának titka a pihentetés. Tavasztól késő őszig kint tartom egy árnyékos helyen. A földjük laza, perlittel kevert, amibe Substral osmocote tápgranulátum is van keverve. Istenigazából a hűvös helyen való pihentetés és a kellő időben (nem túl korán!) elkezdett locsolás a lényeg. Nem szabad locsolni egészen addig, míg a virágszár egy arasztnyi nem lesz. Ha nem pihen, nem virágzik.

Nem kell sajnálni. Semmi baja nem lesz, ha hetekig, hónapokig nem locsoljuk, hiszen pihen. És ezért kell a hűvös is.”

Nagyon köszönjük a hasznos gondozási tanácsokat Éniszné Simon Julinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Sebestyén Jánosné szerint:

    Egyetértek Éniszné Simon Julival. Én is így csináltam, és be is vált. Több nagy edénnyel volt, jó párat eladtam.Egy nagy cserepet tavaly szétültettem, és ezeket nem úgy kezeltem, ahogy ön is, gondolván kicsi egy szálas példányok, had erősödjenek, és az alagsori ablakokba tettem, ahol a déli nap érte. Hetenként egyszer meg is locsoltam. Mi történ 3 cserépben lévők szép virágot hoztak, pedig nem lettek pihentetve.Ilyen is van.!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük