Madarak a kertben télen – madáretetés az olvasóknál

Bár mi kevesebbet tartózkodunk télen a kertben, azért ott a hideg évszakban sem áll meg az élet. A hazánkban maradó, és telelni hozzánk érkező madárfajok előszeretettel látogatják a kerteket, ahol élelemre találnak. Olvasóink segítenek felismerni a kertek téli madarait és saját madáretetési tapasztalataikról is mesélnek. Ismerd meg, milyen madarak vendégeskednek a kertben télen!

Madarak a kertben télen

A madáretetés rejtelmeiről legutóbbb a házi madárkalács készítése kapcsán írtam. Korábban már azt is megmutattam, hogy készíthetsz madáretetőt cserépalátétből egyszerűen és mire figyelj a kis szárnyasok etetésénél. Minden madaras témában fontos hírforrásom A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldala. Most is tőlük hoztam egy bevezetőt, hogy értsük milyen madaraink vendégeskednek a kertekben télen.

„A vadon élő állatok (az ember által szabályozott szaporodású és tartási környezetű házi- és társállatokon kívül az összes faj) stabil és önnfenttartó állományai csak ott élhetnek, ahol megtalálják alapvető életfeltételiket (táplálék, búvó- szaporodó- és pihenőhely). Az állatok, köztük a madarak vonulása éppen azért alakult ki, hogy az időszakos táplálékhiányt az élőlények át tudják vészelni.

Ebből következően a Magyarországon maradó, és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői is emberi segítség nélkül képesek átvészelni a telet. Azért nem vonulnak el, illetve azért vándorolnak, kóborolnak hozzánk, mert itt ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak. Ha pedig az időjárási szélsőségek (elsősorban a hólepel) vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése miatt ez a helyzet megváltozik, a madarak területet váltanak, tovább repülnek. Egy veréb méretű énekesmadár is képes 24 óra alatt 1 000 km-t repülni, és ezt a sebességet akár több napon át, folyamatosan tartani.

Éppen ezért az énekesmadarak téli etetésének célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk. Ennek két alapvető oka van:

  1. a madarak látványa, közeli megfigyelhetősége rendkívüli élményt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ami egyben a természeti környezet megóvására ösztönöz bennünket;
  2. a madarak jelenléte biológiai védekezést jelent az általuk az etetőhely közelében összeszedett gyommagvaknak, rovar- és kisrágcsáló-kártevőknek köszönhetően.

Az énekesmadár-etetésen tehát mindenkét fél, ember és madár egyaránt nyer, de csak akkor, ha ezt jókor és jól tesszük!”

Ismerd fel a kertek téli madarait!

A csodálatos madárvilág Facebook oldal találtam fotót, amin ugyan a sárgarigó is rajta van, de szerintem nagyon jól bemutatja a madarakat. A sárgarigót ne is keressünk télen a kertben, mert azok csak májusban érkeznek majd! 

„Közkívánatra egy kollázs a „kertünk madarai”-ról 🙂

Madarak a kertben télen

A képen látható madarak:

  1. sor

széncinege
vörösbegy
tengelic

2. sor
feketerigó
csonttollú
meggyvágó

3. sor
sárgarigó
őszapó
kék cinege”

A Burjanzó balkonok és kertek Facebook csoport tagjai is megosztották velünk tapasztalataikat. A legtöbb olvasói kertben a széncinegék, tengelicek, a meggyvágók és a vörösbegyek kosztolnak. A legritkább látogató pedig a sárgarigó, főleg télen, de ez nem is véletlen, hisz a költöző madarak körébe tartozik.

Madarak a kertben télen az olvasóknál

És néhány hozzászólás a teljesség igénye nélkül:

Méhész Ibolya: „A sárgarigó a madarak közül szinte utolsóként májusban érkezik és augusztus végén szeptember elején már el is röpül. Ligetekben, ártéri erdőkben fütyüli, hogy „Huncut a bíró”. 🙂 Így a többi madáretetős téli vendéggel nem találkozhat. „

Tikász Tünde: „Széncinke, vörösbegy, fekete rigó, kék cinke és szajkó:) Nálunk a dió, a szotyi és a szalonna megy nagyon, szinte minden nap újra kell tölteni az etetőt, akkora a nyüzsgés. Imádom nézni őket az ablakból :)”

Pulainé Akács Anikó: „Kilencből 3 madár nem jön csak. Sárgarigó, csonttollú és az őszapó. Viszont jönnek a zöldikék és csízek és természetesen a verebek (nálunk a veréb is madár).

Sinka Erika: „Kertünkben megfordul a vörösbegy, tengelic, feketerigó, meggyvágó, néha a kékcinke is! 🐦🌸😃”

Máthé-Wéber Erszébet: „Nálunk eszméletlen mennyiségű madár jár az etetőre: széncinege, kékcinege,tengelicek (nagyon harcias madárkák), fenyőrigók a csipkebogyót eszik, fenyőpintyek, zöldike nevezetű madár, meggyvágó, búbos pacsirták, seregélyek, verebek és kétszer megjelent a vörösbegy is. Szóval idén sok szép pillanatot okoztak, hiszen a konyhaablak előtt van az etető és nagyon szépen lehet őket látni. A fenyőrigót pl. úgy azonosítottuk, hogy itt feltette valaki a kertes csoportban a fotóját. Így még ebben a témakörben is segítségünkre volt egy kedves csoporttársunk, amit köszönök neki.”

Perlaki Katalin: „A sárgarigó kivételével mindegyik járt nálunk, bár a csonttollú csak a fán, nem az etetőn. Rajtuk kívül balkáni gerle, ökörszem, királyka, fenyőrigó, rozsdafarkú, örvös galamb, karvaly, vmilyen bagoly(sötét volt), zöldike, sármány, kis fakopáncs, fenyő,- kék,-barátcinegét is megfigyeltünk! 💗 Ja, és a verebecskék!! 🙂 🦇 Denevért mentettünk, a cinkék költenek, másik 3 fészkelt…szóval imádjuk őket mi is!💟🐦💗(Zsebkendőnyi sorházi kiskert , 1 fűzfa + 1 ezüstfenyő…)”

Bartusné Szabó Eleonóra: „A sárgarigó, a csonttollú és az őszapó nem jár hozzánk. A többi igen és a fakopáncs, balkáni gerle, rozsdafarkú, zöldike, szarka, fenyőrigó, dolmányos varjak is. Tündéri a kis fakopáncs. Nem kopácsol, rájött, hogy az etetőből sokkal könnyebben és gyorsabban jól lehet lakni. 😊😊😊”

Nagy Róbertné Ildikó: „Rigó és kékcinke látogatja az irodám melletti kis etetőt, ahol almát és szalonna bőrt kapnak. Az erkélyen almát találnak és rabolnak fekete rigók, és már ide is szoktak, itt trilláznak vagy hívják a többieket !

Buzsaki Istvanné: „Hozzánk jönnek enni: széncinke, kék cinke meggyvágó, fekete rigó, zöldike, csonttollú (10-20-as csapatban), tengelic, őszapó – de más színben (sőt nyáron még a lakásba is berepült véletlenül), gerle. Sajnos vannak szarkák, mátyásmadár, varjúk, amiknek a hangjuk nagyon idegesítő.”

Szécsiné Simon Erzsébet: „Röszkei tanyán élek és rengeteg madár jár az ablakomba enni. Nem sok fajta, viszont sok madár.Eddig téli eleségből megettek 5 kilót, cinkegolyóból 54 darabot, Szóval a csapat: széncinke, tengelic, fekete rigó, mezei veréb. A verebek a takarítók. Amit a többi madár leszór, azt ők felcsipegetik. Morcika cicám pedig órákig mozizik, nézi a madarakat. Van úgy, hogy a szúnyoghálón kapaszkodó madár és a cica hosszú percekig nézik egymást. Aztán a madár elkezd enni, a cica pedig az ablakban összegömbölyödik és elalszik.”

Kiss Ilona: „Meggyvágó, tengelic, rigó, szén és kék cinege .. és fenyőrigó 🙂 Szeretném, ha kis őszapók is járnának errefelé .. de még nem láttam. Minden nap friss vízzel és teli etetővel várjuk őket. Persze a legnagyobb csapat a veréb 😀 Van is egy csomó képünk róluk 

Ruzsics Istvánné: „Széncinege, kékcinege, barátcinege, fenyőcinege, / egyszer betévedt a búbos cinege is /, vörösbegy /etető alatt inkább /, tengelicek, feketerigó, fenyőrigó, meggyvágók, őszapók, erdei pinty, fenyőpinty, csízek, zöldikék, nagy fakopáncs, szajkó és verebek. Csonttollú és sárgarigó nem.”

Kalmár Kalmár: „Sajnos én olyan helyen lakom, hogy udvarba néz az ablakom, és hiába rakok ki évek óta magokat szinte soha nem találnak ide hozzám, pedig imádom őket. Egyszer még Gyálon laktam és megmentettem egy meggyvágót egy macska szájából, az egész télen a banjamin fámon „telelt” ki, tavasszal elengedtem…”

Seregi Ildikó: „Nagy volt ma a forgalom a madáritatónál. A kis vörösbegy pár perc alatt visszatért, ahogy friss víz került az itatóba – ami sajnos rövid időn belül megint befagyott…”

„Ma először egy fenyőrigó is felbukkant nálunk. Épp almát falatozik és az összes többi madarat elűzte a közelből.”

„Rigó az etetőről lehullott magvakból reggelizik a madáretető alatt.”

Nagyon köszönöm az olvasóknak hozzászólásokat és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük