Így készül a madárkalács házilag

Ma egy különleges receptet hoztam, amivel a nem a családtagokat, hanem az erkélyre vagy a kertbe érkező madarakat tudod kényeztetni. A madárkalács házilag készített madáreleség, minden jóval, ami a cinkék és egyéb kis testű madarak egészséges táplálásához kell. Madárbarát kertbe vagy akár erkélyre is kihelyezhető.

madárkalács házilag

Madárkalács készítése házilag

Ahogy hűl a levegő, a kis szárnyasok egyre kevesebb élelmet találnak maguknak. Ezt csak tetézi, ha megérkezik a hó is. Finom falatok kihelyezésével a kertbe vagy az erkélyre csábíthatod a hazánkban telelő madarakat. Az apró figyelmességért cserébe pedig a meleg szobából csodálhatod, milyen örömmel térnek vissza rendszeresen az éltető lakomáért. A saját kezűleg, egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandó madárkalács kihelyezésével biztosíthatod, hogy egész télen hűséges visszatérő vendégeid legyenek.

A fenséges madárkalács receptjét és elkészítési módját Fésüs Katalin olvasónk osztotta meg.

Hozzávalók

 • 250g kókusz zsír,
 • egy müzlistál vegyes madáreleség, ( napraforfó, köles, szezámmag, dió, aszalt gyümölcs stb),
 • egy darab szívószál,
 • madzag.

Madárkalács elkészítése

 • a zsírt felolvasztjuk,
 • hozzákeverjük a magokat,
 • szilikon formába töltjük,
 • madzag helyére szívószálat szúrunk be,
 • hűtőbe tesszük, hogy kifagyjon,
 • ha már kemény, kivesszük a szívószálat,
 • madzagot vagy szalagot kötünk a helyére,
 • felhasználásig hűtőben tároljuk.

Gyerekekkel is bátran neki állhattok, nagyon élvezik és mivel nem forró a felolvasztott zsír, nem is veszélyes vele dolgozni 
Jó munkát!

Nagyon köszönöm Fésüs Katalinnak a szuper ötletet!

További tudnivalók a madarak téli etetéséhez

Fontos: A madarak etetése mellett az itatásukról se feledkezzünk meg, mindig tegyünk egy kis langyos vizet is egy tálkába. Érdemes egy kis cukrot is tenni a vízbe, ami megakadályozza, hogy a víz megfagyjon.

Len-, vagy kölesmagot, rizst, főtt zöldségeket is bátran adhatunk a kis éhezőknek, de pl. a péksütemény, kenyérmorzsa tilos, mert az gyulladásokhoz és akár a madarak elpusztulásához is vezethet. Télen sok energiára van szükségük a kis tollasoknak, így jó ötlet a nem füstölt és nem sózott szalonna kihelyezése is.

Készen is kapható cinkegolyó madáreleség, ami a fehérjedús magvak mellett a hideg téli napokon oly fontos zsiradékot is tartalmazza.

Bár mi kevesebbet tartózkodunk télen a kertben, azért ott a hideg évszakban sem áll meg az élet. A hazánkban maradó, és telelni hozzánk érkező madárfajok előszeretettel látogatják a kerteket, ahol élelemre találnak. Olvasóink segítenek felismerni a kertek téli madarait és saját madáretetési tapasztalataikról is mesélnek. Ismerd meg, milyen madarak vendégeskednek a kertben télen!

A téli madáretetés nem is annyira egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Sinka Erika a Zöld Pagonyban ennek fortélyait is kitanulta és tapasztalatait örömmel osztja meg másokkal. A madáretetési kisokos azoknak is szolgálhat újdonságokkal, akiknek már madárbarát a kertjük vagy a balkonon kényeztetik a kis szárnyasokat

Mindig is fontosnak tartottam, hogy harmóniában éljünk a természettel és azok lakóival. Ha csak egy csöppnyi erkély adatott is meg nekünk, akkor is lehetőségünk van arra, hogy az állandóan velünk élő kis kedvenceinknek és az időszakosan hozzánk látogató szárnyasoknak megfelelő életkörülményeket teremtsünk. Madárbarát balkon kialakításához hoztam ötleteket olvasóink segítségével.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük