Madárbarát balkon kialakítása

Mindig is fontosnak tartottam, hogy harmóniában éljünk a természettel és azok lakóival. Ha csak egy csöppnyi erkély adatott is meg nekünk, akkor is lehetőségünk van arra, hogy az állandóan velünk élő kis kedvenceinknek és az időszakosan hozzánk látogató szárnyasoknak  megfelelő életkörülményeket teremtsünk. Madárbarát balkon kialakításához hoztam ötleteket olvasóink segítségével.

madárbarát balkon - madáretető cserépalátétből

Madárbarát balkon kialakítása

A védtelen kis madarak városokban különösen igénylik a téli gondoskodást, amire már most érdemes felkészülni. Madáretetőt akár cserépalátétből is készíthetünk, de az üzletekben is nagyon széles a választék.

Talán a nem is gondolnánk, hogy a lakótelepek milyen vonzóak a madarak számára. A nyári kánikulában az erkélyekre kihelyezett itatók és fürdetők adhatnak némi enyhülést a kis szárnyasoknak. A költés utáni nyugalmi időszakban a havas, fagyos napokon a madarak egyetlen túlélési esélye a parkokban, az erkélyeken, a balkonokon kihelyezett madárodú, etető és itató.

A madarakról való gondoskodásnál vegyük figyelembe, hogy közösségben élünk. Figyeljünk arra, hogy az etetőkből, itatókból kiszóródó anyagok, az ürülékek ne zavarják a szomszédainkat, az alattunk lakókat.

A madarak téli etetésének is vannak szabályai, amit be kell tartani a cinkék, őszapók és egyéb itt telelő madarak érdekében. Kedvenc csemegéjük a madárkalács szintén elkészíthető házilag is.

A galambokat nem árt távol tartani a balkonokról. Hatalmas koszt csinálnak az erkélyeken, az etetésük pedig az elszaporodásukat és a patkányok megjelenését eredményezi.

Néhány olvasó vélemény a madarak gondozásáról

Sáfiné Simkó Zsuzsanna: „A fecskék egészen pontosan úgy,  mint tavaly július 28-án repültek el! A telken a házikó ereszén is van madáretető, a fákra pedig műanyag flakonokból készítettünk etetőket. Minden nap mentünk ki és etettük a madarakat, napraforgó magot kaptak, a fekete magot szeretik a cinkék! Volt fekete rigó pár is, és őszapó, és voltak harkályok is.”

Sztárainé Szűcs Gabriella: „Zsanéros, felhajtható az odú teteje. Amikor a szülők kirepültek, akkor készültek a fotók. Jó kis sorozat készült, három naponta fotóztuk őket.”

Viczai Károlyné: „A hetedikre feljönnek a cinkék, már több éve. A madáretető van, de még madarak nincsenek, bár valamelyik nap már jártak itt.”

Pintér Márta: „Ideszoktak, de tavasszal le lehet mosni az erkély kövezetét, nem probléma. A szomszédok, az alattunk levők sem panaszkodnak. Igaz, galamb nincs, azok biztos piszkolnának, de őket elkergetik a dolmányos varjak. A kertben is több etető lóg, itató is van, úgyhogy rengeteg és sokféle madár van. Mindenki szereti őket.”

Wolf Márta: Gerlepárunk. Már 2 éve állandó látogatók. Fél méterre meg lehet őket közelíteni, sőt, mindig akkor jönnek, ha éppen az etető közelében ügyködök valamit. A gerlepár télen is mindig jött. Leültek az ablakkal szemben, cicánk legnagyobb örömére. Ezek azért nem azonosak a városi galambokkal. A színükről lehet őket megkülönböztetni. Nagyon jámborok, nem erőszakosak a többi madárkával, szépen megosztoznak a kaján és időpontokon.  Már két éve nálam „laknak”, itt üldögélnek evés után is. Elrepkednek a tetőgerincre, meg távolabb, de mindig visszatérnek. Úgy van az etető, hogy a teraszom fölött van, tehát nem hullik alá a keletkező szemét, ha jönnek, az én teraszomra piszkítanak a madárkák, amit meg egyébként is takarítok az etető környékén.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük