Viktória virág (Victoria amazonica) – amazonasi óriás tündérrózsa

A viktória virág (Victoria amazonica) vagy más néven amazonasi óriás tündérrózsa a tündérrózsák családjába tartozó vízinövény. Ahogy neve is mutatja, természetes élőhelye igen messze található Magyarországtól, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin él. Elég azonban csupán a budapesti Füvészkertbe ellátogatni, hogy megcsodálhassuk különleges szépségét. Sőt most videó formában el is hoztam neked.

Viktória virág (Victoria amazonica) - amazonasi óriás tündérrózsa

A 8. kerületi Illés utcában található ELTE Füvészkert az egyik kedvenc helyem Budapesten. Évente többször is ellátogatok, hogy kikapcsolódjak és megcsodáljam a természet különleges szépségeinek változását. Soha nem hagyom ki a Viktória-házat, az amazonasi tündérrózsák termét.

Az amazonasi óriás tündérrózsa (Victoria amazonica) a tündérrózsa-virágúak (Nymphaeales) rendjébe és a tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozó és növények között a legnagyobbra megnövő növényfaj. Magyar nevei között szerepel még az amazonasi-tündérrózsa, brazíliai-tündérrózsa, tündérrózsák királynője is és viktória virág is.

Nem tévesztendő össze az indiai lótusszal, amiket szabadtéri medencében láthatunk a budapesti Füvészkertben és Szegedi Füvészkert Lótuszos tavában élnek hazánkban legnagyobb mennyiségben. Szintén nem azonos az Európa legnagyobb gyógyhatású tavában, a  Hévízi-tóban élő tündérrózsákkal.

Mitől különleges a viktória virág?

A viktória virágot 1801-ben fedezte fel Thaddäus Haenke, német botanikus, az Amazonas bolíviai holtágainak sekély, meleg vizében. Nevét akkor kapta, amikor évtizedek múlva eljutott Angliába. Az angol uralkodó, Viktória királynő tiszteletére nevezték el Victoria amazonicának.

Őshazájában az indián neve – utalva a levelek formájára – irupé, ami tálat jelent. A magját egyes vidékeken vízi kukoricának nevezik, az őrleményéből készült sütemény kedvelt ünnepi fogás.

Hatalmas leveleinek átmérője akár a két métert elérheti. Hatalmas, szilárd és kerek levelei nagyon nagy teherbírásúak, képesek egy nagyobb gyermeket is megtartani. A Füvészkertben évente nagy sikerű rendezvényen levélpróbát is szoktak tartani.

A Victoria amazonica egész évben kimondottan meleg, 30 fokos vizet igényel. Évente csupán egyszer virágzik és a virágok két napig élnek.

Első este a virág hófehér és nőivarú, azaz csak a termő aktív, a porzók még fejletlenek, nem termelnek virágport. Erős illatával magához csalogatja a bogarakat, amiket aztán rabul ejt. Ahogy közeledik a reggel, a szirmok becsukódnak és bogarak bent maradnak, hogy a másik virágokról összeszedett virágporral beporozzák a viktóriát.

Másnapra a termő elhervad, a virágok színe pedig fehérről halvány rózsaszínre, majd pár óra múlva bíborvörösre vált. A megtermékenyült virág lesüllyed és tüskés termésében a víz alatt érik be a több száz mag. Ismét kiemelkedik a vízből, a borsónyi magok kiszabadulnak a termésből, majd a víz tova viszi azokat.

Viktória virág a Füvészkertben

A Füvészkertben külön épületben, a Viktória-házban tudják a megfelelő körülményeket biztosítani számára. Az első példányok Kassáról kerültek Budapestre. Az Egyetem Botanikus Kertjében 1893-ban épült fel a Viktória-ház és az amazonasi óriás tündérrózsa virágzásában először 1894-ben gyönyörködhetett a nagyközönség.

A viktória virágok augusztus végi virágzása különleges esemény, erre az estére kinyit a Füvészkert és szakvezetők sok érdekességet árulnak el a rendkívüli növényről.

Viktória-ház az ELTE Füvészkertben videón

https://youtu.be/vYYgT3UNn54

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük