Csodálatos tájképi kert a Nógrádi dombokon

Egy csodálatos tájképi kert fotóiba botlottam, amit most szeretnék neked is bemutatni. A hatalmas mérete, növénygazdagsága okán akár egy arborétum vagy egy ódon kastély kertje is lehetne. Valójában egy 3 hektáros magánkert a Nógrád megyei Tereskén.

tájképi kert

Csodálatos tájképi kert a Nógrádi dombokon 

Amikor a Közel és távol utazós blogomra írtam a Nógrád megyei Tereske gyönyörű freskókkal díszített Árpád-kori templomáról, kaptam pár fotót Ujvári-Kordics Veronkától. Tudtam, hogy van a faluban két kastély is van, azt gondoltam ez az egyiké.

Nem, ez húgomék kertje 🙂. Ők “alkották” a kétkezi munkájukkal 🙂. Na jó néha segítettem a gyomlálásban. Ezt is a sógorom építette a gyerekeknek, alatta homokozó van.

A gyerekek már megnőttek. Az unoka öcsém és unokahúgom 38 és 30 évesek, az én gyerekeim pedig 37 és 34 évesek. Szép nyarakat töltöttek itt Tereskén, ők akkor Budapesten, mi pedig Diósjenőn éltünk. – szólt Veronika megdöbbentő válasza.

Aztán még többet megtudtam a gyönyörű tájképi kertről.

A 3 hektáros, azaz 30.000 négyzetméteres terület majdnem egésze díszkert, melyben minden fát, bokrot a tulajdonos házaspár ültetett és gondoz 1981 óta.

A kerten belül 3 mesterséges tó található, vízesésekkel, tavirózsákkal, díszhalakkal. Jól megfér egymás a többféle stílusú kertrész.

Egy-egy terület francia-, angol- és japánkert stílusban épült, de ezek jól megférnek a gyerekeknek kialakított játszókerttel/romvárral, valamint tollaslabda pályával. Az egyes részeket szökőkutak, kaspók, posztamensek, szobrok és egy gloriett díszítik és választják el egymástól.

Gyümölcsös és veteményes (melegházzal) is helyet kapott, a háziállatokon kívül pedig pávák, fácánok, galambok, papagájok, pulykák, dísztyúkok, valamint többféle, röpdékkel ellátott madárház, illetve régi mezőgazdasági gépek teszik érdekessé és vonzóvá a kertet.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük