Így lesz csodaszép a hibiszkusz – olvasói tanácsok

A sok színben elérhető hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) vagy más néven kínai mályvacserje igen kedvelt növény, annak ellenére, hogy nem tartozik az egyszerűen gondozható virágok közé. Különösen a teleltetése jelent kihívást sokaknak. Hibiszkusz gondozásban nagy gyakorlatot szerzett olvasónk tanácsai segíthetnek abban, hogy nálad is csodaszép, virágoktól roskadozó hibiszkusz virítson a teraszon vagy az erkélyen.

rószaszín, duplavirágú hibiszkusz

Hibiszkusz jellemzése, igényei

A hibiszkusz a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik, ahogy a magyar nevéből, a kínai mályvacserjéből is sejthető, Kelet-Ázsia az őshazája. Hazájában örökzöld cserje bokros, terebélyes, fényes sötétzöld levelekkel. Hazánkban szobanövényként tarthatjuk.

A kifejlett növény magassága virágokkal együtt akár 1-2 méteres magasságot is elérheti. Akár törzses fácskává is nevelhetjük.

Márciustól októberig hozza színpompás telt vagy egyszerű virágait. A rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy narancsszínű, nagy, tölcséralakú virágaiból hosszú ivaroszlopok nyúlnak ki. Önmagában is jól mutat akár bokorrá, akár fává neveltük.

A huzatot, helyváltoztatást nem tolerálja, a bimbók lehullajtásával válaszol.

Hibiszkusz teleltetése

Legnagyobb hátránya, hogy a mi kemény teleinket nem viseli el, ezért teleltetni kell. A nyarakat szereti kint, a szabadban tölteni. Jóval a fagyok beköszönte előtt menekítsük be világos, 10 – 16 fokos helyiségbe. A szobák 20 fok körüli hőmérséklete túl sok neki, de viszont melegebb helyet igényel, mint például a leander vagy a muskátli. A téli pihenő idő alatt mérsékelten locsoljuk.

piros, szimpla virágú hibiszkusz

Az idősebb növényeket márciusban felére metsszük vissza és ekkor kezdjük el növelni a víz mennyiségét. A fagyok elmúltával, májusban tehetjük ki a szabadba. Világos, széltől és esőtől védett helyet kíván, de nem kedveli a tűző déli napsütést, a helyváltoztatásra gyakran bimbóledobással reagál.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk, hogy a gyökérlabda kiszáradjon. Víz azonban ne álljon alatta, mert a pangó vizet nem viseli el. Augusztusig hetente adjunk neki tápanyagot. Szeptembertől már ne tápozzuk, a vízmennyiség csökkentésével kezdjük el felkészíteni a pihenő időszakra.

Szaporítása

Dugványról májusban szaporítható, a bokrosodás érdekében a fiatal növényeket csípjük vissza.

hibiszkusz

Hibiszkusz gondozás olvasói tapasztalatai

Pribelszki Mária osztotta meg a hibiszkusz gondozással kapcsolatos tapasztalatait is.

A hibiszkuszt tavaszi vagy nyári metszéssel tartom kordában. Minden nap locsolom, reggel és este is. Automata öntözőberendezéssel biztosítom a megfelelő vízellátást. Teleltetés 10 fokon lesz a leanderekkel együtt. Ablakok előtt lesznek, fényt fognak kapni.

A kitörő új hatásokat rendszeresen eltávolítom. A rendszeres hajtásválogatás nagyon fontos, hogy ne forgácsolódjon szét a növény energiája.

Augusztusban már nem tápozom a hibiszkuszt és mást sem. Mielőtt a teleltetőbe mennek lesz lemosó permetezés. Azt kapják, amit a leanderek, a leánderkoktélt. Rovarölő=Actara + gombaölő=Vegesol RS + Atkaölő=Nissouron. Mindig ezt kapják, ha permetezés van. „

Nagyon köszönjük a fotókat és a tanácsokat Pribelszki Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük