Egyszerű madáretető cserépalátétből házilag

Ahogy közeleg a hideg idő, érdemes a kert kis lakóira is gondolni. Madáretetőkből igen széles a választék. Igen ízléses darabokat is beszerezhetünk, de akár házilag is barkácsolhatunk egyet. Egyszerű madáretető cserépalátétből házilag is készíthető, aztán csak várni kell, hogy megérkezzenek a kis kosztosok és madárcsicsergősek legyenek a hideg napjaid. Olvasónk elmesélte, hogy készül egyszerűen a madáretető cserépalátétből házilag.

madáretető cserépalátétből

Téli madáretetés fontossága és mikéntje

Csodálatos érzés a meleg szobából kikandikálva figyelni, ahogy az elégedett cinkék csipegetik a számukra kikészített madár eleséget. A rendre visszatérő kis vendégek nagyon félszegek, ijedősek. Közelről szinte lehetetlen lencse végre kapni őket. Már a függöny elhúzás neszére is összerezzennek és tovaszállnak. Nem felejtik azonban, hogy hol látták szívesen őket, melyik balkonon várta őket a terülj, terülj asztalkám.

A költés utáni nyugalmi időszakban, az őszi és még inkább a téli havas, fagyos napokon a madarak egyetlen túlélési esélye a parkokban, az erkélyeken, a balkonokon kihelyezett madárodú, etető és itató. A madárbarát balkon kialakítás nem igényel sok anyagi áldozatot.

Szinte minden élelmiszer jellegű áruházban pár száz forintért vásárolhatunk előre összeállított cinkegolyót. Még olcsóbban jövünk ki, ha otthon, saját kezűleg készítjük. A felmelegített zsiradékba beleszórjuk a magokat, majd amikor megdermedt, akkor pl. krumplis zsák hálójába helyezzük és megformázzuk. Ne kell feltétlen golyót formálni, bármilyen alakú lehet, hisz nem a forma a lényeg.

Napraforgómagot vagy diót kis tálkába is rakhatunk. Mindkettőnek magas az olaj tartalma, ami melegíti a kis szárnyasokat. Szívesen eszegetik a szárított almát vagy csipkebogyót is.

Az eleség mellé naponta  tegyünk ki langyos vizet is. Fagyos téli napokon érdemes egy kis cukrot tenni a vízbe, mert az gátolja a lassítja a befagyását.

Így készül az egyszerű madáretető cserépalátétből

Az eleséget és a vizet el is kell helyezni valamire. A Burjánzó balkonok Facebook csoportban rengeteg madárbarát van, akiknek rendszeresen etetik a kis szárnyasokat.

Sztárainé Szűcs Gabriella házi készítésű madáretetője, amit két cserépalátétből készített, többeket is megihletett. „A férjem gyártotta, két cserépalátét és egy kis fantázia kell hozzá.” – csupán ennyit árult el a saját kezűleg készített madáretetőről, de már is lettek követői.

Ennyi instrukció is elég volt az etető elkészítéséhez. Sirokai Mária szavaival élve: „Elkészítettem! Igaz, nem műanyag alátétből, hanem agyagból, mert az jobban illik az erkélyemre. Tamás fiam fúrta ki az alátéteket (nem volt egyszerű), amiért nagyon hálás vagyok neki. Az ötletet is köszönöm Gabrellának!”

madáretető cserépalátétből

Azért valljuk be, a cserépalátéteken és a fantázián túl mindkét esetben szükség volt két ügyes férfi kézre is!

További olvasnivalók a madárbarát kertről és a madarak etetéséről

A természetes kertek kedves és hasznos lakói a madarak is. A kis szárnyasok csak akkor lesznek állandó vendégeink a kertben, ha minden kényeztetést megkapnak, terülj terülj asztalkám várja őket. Csak oda járnak vissza, ahol all inclusive ellátásos wellness szállóban érezhetik magukat, ahol igazán madárbarát a kert.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy harmóniában éljünk a természettel és azok lakóival. Ha csak egy csöppnyi erkély adatott is meg nekünk, akkor is lehetőségünk van arra, hogy az állandóan velünk élő kis kedvenceinknek és az időszakosan hozzánk látogató szárnyasoknak megfelelő életkörülményeket teremtsünk. Madárbarát balkon kialakításához hoztam ötleteket olvasóink segítségével.

A madárbarát kert legfőbb jellemzője a természetesség. Egy igazi oázis, ahol a madarak élelmet és életteret is találnak. A boldogan csivitelő kis szárnyasokat egész éves terülj, terülj asztalkámmal tudjuk a leginkább a kertbe csábítani. Sinka Erika, a Zöld Pagonyból saját tapasztalatai alapján mesél a madárbarát kert kialakításáról és fenntartásáról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük