Örökzöld mirtuszlonc: a sokoldalú kerti dísznövény

Az örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida) Kelet-Ázsiából származó kúszónövény, mely igen kedvelt dísznövény a magyar kertekben is. Kiváló választás alacsony sövénynek, talajtakarónak, de szoliterként is megállja a helyét. Apró sötétzöld leveleivel egész évben díszít, ősszel apró, fényes gyöngyre emlékeztető lila bogyók ékesítik. Igénytelen, könnyen szaporítható növény, aminek a gondozása is egyszerű.

örökzöld mirtuszlonc

Örökzöld mirtuszlonc származása

Az örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida) a loncfélék családjába tartozó virágosnövényfaj. A faj Kínában, Yunnan és Nyugat-Szecsuán területén őshonos, ahol bozótos formában nő a patakok mentén 1200–3000 m magasságban.

A latin nitida jelző azt jelenti, hogy levelei fényesek.

Örökzöld mirtuszlonc ismertetőjegyei

A mirtuszlonc széleslevelű örökzöld cserje, nyírás nélkül akár 1,2–1,5 m magasságra és 1,2–1,8 m szélesre is megnő. Magasságánál képes szélesebbre nőni, ezért jó talajtakaró. Sötétzöld, fényes, apró levelei 6–16 mm hosszúak. Az oldalhajtásai, hajtásvégi ívesen lefelé hajlóak. Hosszútávon sűrű ágrendszerrel rendelkezik.

Díszítő értékét fényes levelei és a kompakt formája adja. Májustól-júniustól virágzik, virágai nem túl feltűnőek. Csupán 6 milliméter hosszúak, párban nőnek, zöldessárga színűek, kellemes illatot árasztanak. Mivel leginkább nyírott örökzöldként alkalmazzák a kertkultúrában, így ritkán láthatók virágai, mert tavaszi formázó nyírás folyamán a virágrügyeket eltávolítják.

Gyümölcse a nyírt példányokon ritkán képződik. Az ehetetlen, kékes-lila gyöngyszemre emlékeztető bogyói körülbelül 6 milliméter átmérőjűek. A szárak egymásra vannak rétegezve, szénakazal megjelenését kölcsönözve.

Legismertebb fajtái

  • Lonicera nitida ‘Elegant’: Sűrű, kompakt növekedésű fajta, sötétzöld levelekkel.
  • Lonicera nitida ‘Lemon Beauty’: Sárgás leveleivel díszítő fajta.
  • Lonicera nitida ‘Maigrün’: Világoszöld leveleivel díszítő fajta.

Mirtuszlonc igényei és gondozása

A mirtuszlonc gondozása viszonylag egyszerű, és ideális választás lehet különböző kertekbe és városi kertekbe. Rendszeres metszésre van szükség a forma fenntartásához és az egészséges növekedéshez. Metszéssel jól alakítható.

Kedveli a napos vagy félárnyékos helyet, de az árnyékot is elviseli, virágzása azonban az árnyékban elmarad.

Jó vízelevezetésű talajt és rendszeres, de mérsékelt öntözést kíván, de jól viseli a szárazságot is. Tavasszal és nyáron trágyázható.

Ültetése

Ha sövénynek szeretnénk ültetni, akkor méterenként három darabot célszerű telepíteni, az ajánlott ültetési távolsága 0,3-0,4 méter.

Talajtakaróként alkalmazva minumum 3, de inkább 4-5 darab növényt javasolt ültetni négyzetméterenként. Legideálisabb esetben egy négyzetméterre 5 db-ot ültetünk: a négyzet négy sarkába és egyet középre. Ha többet ültetünk, könnyebben, gyorsabban összenő és befedi a talajt, ha kevesebbet, akkor több időbe telik majd a végeredmény elérése.

Metszése

Nagyon jól tűri a metszést, nagyon jól formálható. Hagyhatjuk talajtakaró kúszónövénynek, de akár alacsony sövénnyé vagy tetszőles formára is nyírhatjuk. Könnyen nevelhetünk belőle gömb formát vagy az alsó ágak rendszeres levágásával fácskát is.

Örökzöld mirtuszlonc szaporítása

Az örökzöld mirtuszlonc szaporítása általában magvetéssel vagy dugványozással történik, és meglehetősen könnyen elvégezhető.

Kártevők, betegségek

A kártevőkkel, betegségekkel szemben jól ellenáll. Ritkán levéltetvek és a pajzstetvek megjelenhetnek rajta, ezek rovarirtó szerekkel kezelhetők, akár házilag készített rovarirtót is használhatunk.

Felhasználása

Felhasználása változatos: dísznövényként kertekben, sziklakertekben, de akár dézsás növényként vagy sövényként is megállja a helyét.

Nagyon praktikus virágzó cserjék – pl.: rózsák, hortenziák – mellé szegélyként ültetve. Mivel örökzöld, így télen is megmarad a zöld összhatás, mikor a rózsák és hortenziák vissza vannak vágva és nem mutatnak. Tavasszal, nyáron, ősszel pedig az egységes zöld szegély nagyon jó kontrasztot ad a színes virágforgatagnak.

A városi tereprendezéshez is népszerű, kevés karbantartást igénylő talajtakaró növény.

Tippek

  • Ha sövényt szeretnénk ültetni, ültessük a növényeket 30-40 cm távolságra egymástól.
  • A talajtakaráshoz a növényeket 20-30 cm távolságra egymástól ültessük.
  • Metszéssel tartsuk kordában a növényt.
  • Tavasszal és nyáron trágyázzuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük