Hortenzia (Hydrangea macrophylla) gondozása és szaporítása

A június közepétől szeptemberig dúsan virágzó kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) vagy más néven nagylevelű hortenzia csodás színei miatt egyre nagyobb kedvenc a kertekben. A gyakrann nagy viráglabdájú, ritkás lapos ernyővirágú évelőnövény bármilyen cserje mellett jól mutat. A hortenzia gondozása egyszerű, évek alatt hatalmas bokorrá fejlődik és önmagában is jól mutat. Különböző színű és fajtájú hortenziák egymás mellé ültetésével csodálatos szigeteket alakíthatunk ki a kertben. A kerti hortenzia a növényvilág kaméleonja, egy egyszerű trükkel némely fajtának a színét rózsaszínről kékre változtathatjuk.

hortenzia

Kerti hortenzia származása

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) a gyöngyvirágcserjékhez és a pipacserjékhez hasonlóan a hortenziafélék (Hydrangeaceae) családjába tartozó lombhullató cserje. Több fajtája létezik. A kertekben legtöbbször a kerti hortenziával találkozhatunk (Hydrangea macrophylla), amit más néven nagylevelű hortenziának is hívunk. Származási helye Japán és Korea.

A latin „Hydrangea’ elnevezés „sok víz”-et jelent. A hortenzia név eredete sokkal költőibb.  Anövényt először leíró francai botanikus, Philbert Commerson kedvesét hívták így.

Európába 1789-ben érkezett Japánból Angliába. A kontinensre azonba csak száz év múlva érkezett meg.

További nevei: nagyvirágú hortenzia, paraszthortenzia

Szimbólumrendszere: A gondtalanság virága, fiatal leányok növénye. Jelentése: köszönöm, hogy megértesz; Ridegség, szívtelenség.

Kerti hortenzia jellemzése, ismertetőjegyei

A hortenzia cserépben és csokorban egyaránt díszíti lakásunkat, de valójában a kertbe vágyik. Kerti hortenziát tavasztól nyárig vásárolhatunk. Vásárláskor a növény alacsony törzsű, eg-két ága van, ezért bokrosnak hat. Az évek során azonban magasabb és terjedelmesebb lesz.

Első évben áprilistól szeptemberig virágzik, áttelelés után azonban csak júniustól hozza virágait. A virágoknak gyenge illata van.

Fogyaszthatóság, mérgezőség

A hortenzia minden része mérgező, allergiás bőrirritációt okozhat, ezért a gondozásához használjunk kesztyűt.

Magassága, habitusa

A kerti hortenzia magassága 50-150 cm közötti lehet. habitusát tekintve felálló, terebélyes, bokros.

Cserépben nevelhető-e?

Cserépben is nevelhetjük, de csak is szigorúan savanyú földben. A cserepes növény földje hamar kiszárad, így még több öntözést igényel. Cserépben hajlamos megfagyni, ezért télen érdemes takarni vagy fagymentes, hűvös helyen tárolni.

Kerti hortenzia gondozása

Legismertebb kerti hortenzia fajták

A kerti hortenziák gyakran buja ernyő és buga formájú vagy kerek virágzattal rendelkeznek, ezért több fajtájukat termesztik kerti növényként. 

Létezik: labda vagy ernyő formájú, kék, rózsaszín, piros, fehér virággal. A virágzat színét a föld pH-értéke (savfok) befolyásolja: svaanyú talajon a virágok inkább kékes, mészben gazdag talajon pedig főként vöröses színűek.

Kerti hortenzia virágzása

A hortenzai fő virágzása május és július közé esik, de egészen a fagyokig örülhetünk virágainak. A piros, rózsaszín, kék, fehér vagy piros, félgömb, labda vagy tányér alakú virágzata akár 20 cm átmérőjű is lehet.

A lombhullató cserjének nagy, gomba alakú virágai vannak, fajtától függően lehetnek fehérek, rózsaszínűek vagy épp pirosak.

A viráglabdák pusztán csészelevelekből álló virágok, melyeknek az a szerepük, hogy a rovarokat odacsalogassák a virágokhoz. Az ernyővirágzat közepén található igazi virágok sokkal kisebbek és jelentéktelenebbek.

A virágszíne összefüggésben van a földkeverék kémhatásával. A rózsaszínű változatok erősen savanyú közegben kék, kevésbé savanyúban azonban rózsaszín virágokat hoznak.

Nem minden hortenzia reagál színváltozással a savanyú földre. Erre a célra legjobban a világosvörös ‘Buketfrose’ típus alkalmas.

Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek.

Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék hortenzia virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban.

A kék hortenzia titka

Alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágyától szintén kékre színeződnek a virágok.

A fehér és piros virágok színeinek megváltoztatására nincsenek trükkök, azzal kár kísérletezni.

rózsaszín kerti hortenzia

Hortenzia ültetése

A hortenzia a laza, nyirkos talajt kedveli. Egy laza lombú fa alatt jól fogja érezni magát. A cserjés hortenziával ellentétben a kerti hortenzia talaja meszet nem tartalmazhat.

Humuszos, tápanyagban gazdag, savanyú talajba fejlődik a legjobban, a föld savanyítására kávézaccot is használhatunk. De nagyon jó megoldás, ha a karácsonyfa lehullott tűleveleit a bokor köré szórjuk. Ez némiképp óvja is a talajt a fagyoktól, valamint a téli csapadékkal bekerül a talajba és természetes módon savanyítja azt.

Kerti hortenzia gondozása

Az alacsonyra növő hibrid fajták cserépben és dézsában is nevelhetők, de valójában nem tartoznak a szobanövény kategóriába. Ha életben akarjuk tartan, elvirágzás után célszerű kitenni a szabadba.

Tenyészhely, helyigény

A kerti hortenzia fényárnyékos helyen érzi legjobban magát, ahol nem érik egész nap a napsugarak. Mivel nem kedveli a tűzőnapot és az árnyékot sem, oylan helyre ültessük, ahol szórt fényt kap. Laza lombú fa védelme vagy félárnyékos kertrész éppen megfelelő számára.

Napi 2-3 óra napsütés megfelelő számára, de lehetőleg ne a déli órákban érje a nap. Teljesen árnyékos helyen is megél, de kevesebb virágot hoz.

Öntözés, tápoldatozás

A hortenzia nagy vízigényű, ezért rendszeresen öntözzük mészmentes, lágy vízzel, de ne álljon alatta a víz. A virágok, levelek lekonyulásával azonnal jelzi, ha öntözni kell. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, hamar regenerálódik, ha elég vizet kap. Forró nyári napokon naponta többször öntözzük.

Rendszeres tápoldatozásra is szüksége van. Augusztusig kéthetente rododendron számára ajánlott tápoldattal kezeljük.

Olvasóink vallottak arról, nálunk milyen gondozás mellett virágzik csodálatosan a hortenzia évről évre a kertjükben.

Hortenzia teleltetése

A kertben áttelel, tövét azonban érdemes takarni. A tövébe kiszórt fenyőfa tűlevelek egyrészt savanyítják a talajt, másrészt a védik a gyökereket a fagytól.

Kerti hortenzia gondozása – olvasói tanácsok

 

A cserépben nevelt példányokat érdemes takarni vagy fagymentes, de hűvös helyen teleltetni. Legyünk türelmesek tavasszal, viszonylag későn hajt ki.

Hortenzia szaporítása

A hortenziát legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk tavasszal vagy kora nyáron. Gyökereztetéshez fiatal, bimbó nélküli kb. 10 hajtásokat válasszunk. Egy pohár vízbe dugva meggyökeresednek a hajtások.

Rögtön földbe ültetéssel is szapríthatjuk. Az alsó leveleket szedjük le a szárról, majd a hajtásokat dugjuk laza földdel teli cserépbe. A cserepet fedjük le pár apró lyukkal ellátott zacskóval. Árnyékos helyre tegyük a cserepet és a földet tartsuk nedvesen. 2-3 hét alatt meggyökeresedik.

Magvetéssel nem érdemes foglalkozni.

Szintén szaporíthatják a hortenziát bujtatással és tőosztással is. Minden szaporítási módról részletesen olvashatsz az alábbi cikkben.

Így lesz sikeres a hortenzia szaporítása

Hortenzia metszése

Az elvirágzott hajtásokat vágjuk vissza, ezeket dugványként, szaporításra felhasználhatjuk. Ősszel érdemes minél hosszabb ideig a tövön hagyni a virágokat, aamik nagyon szépen átszíneződnek. Ahhoz, hogy a növény több éven át virágozzon, metszenünk kell.

Ősszel nem kell metszeni, tavasszal várjuk meg, míg hajtani kezd, majd vágjuk vissza az elfagyott hajtásokat. Más metszést nem igényel.

Ha bokros növényt szeretnénk, a csúcshajtásokat (két levélpár fölött) csípjük vissza.

Hortenzia betegségei, kártevői

Tripszek, üvegházi molylepkét szeretik ellepni. Ezutóbbiak ellen hatásos védekezés egy-egy illatos tő beszerzése.

A takácsatkákat vörös hálójukról ismerhetjük fel, amelyek a levelek fonákján találhatók. Ha időben észrevesszük, akkor elég, ha eltávolítjuk a beteg leveleket. Ha az már nem segít, akkor sajnos meg kell válnunk tőle.

A levéltetvek a fiatal, zsnege hajtásokat támadják meg. Zuhanyoztassuk le a növényt, vagy súlyosabb esetben rovairtószerrel kezeljük, pl. házilag készíthető szappanos szerrel.

A levelek sárgulása tápanyag hiányra utalhat, valamint az jelezheti, hogy nem megfeleő számára a talaj Ph-értéke. Ilyenkor zöldítő folyadékot, például vasoldatot érdemes a tövéhez juttatni az öntöző vízzel.

Vízhiány miatt a levelek petyhüdtek, barnák leszenek és összepöndörödnek. A virágzás alatt bőségesen öltözzük, forró napokon akár kétszer is meglocsolhatjuk. A cserépben nevelt, kiszáradt növényt állítsuk vízzel teli edénybe, míg a föld újra átnedvesedik.

A leveleken megjelenő lisztharmat fehér puderre hasonlít. A beteg leveleket távolítsuk le, és szerezzünk be gombaölő szert.

Hortenzai felhasználása

A kerti hortenzia önmagában ültetve is nagyon jól mutat. De cserje csoportokba vagy cserépbe is ültethetjük.

A hortenzia virágfekei vágott és szárított virágként is használhatóak, virágcsokorban is szépen mutat. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy az ültető edénytől és társnövényektől függően a növény akár elegáns, akár vidékies stílusú hatás is adhat.

Ősszel érdemes a virágait hosszan megtartani a száron. Virágai az idő múlásával folyamatosan elvesztik színűket, élénk színük fáradttá válik. Bár a hortenzia nem igényel őszi metszést, a virágait érdemes ilyenkor levágni, mert csodálatos lakásdekoráció válhat belőlük.

Így készül az egyszerű lakásdekoráció hortenziából

Figyelem: A kerti hortenzia mindegyik része mérgező, allergiás bőrirritációt okozhat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük