Hortenzia (Hydrangea macrophylla) gondozása és szaporítása

A június közepétől szeptemberig dúsan virágzó kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) vagy más néven nagylevelű hortenzia csodás színei miatt egyre nagyobb kedvenc a kertekben. A gyönyörű virágú évelőnövény bármilyen cserje mellett jól mutat. A hortenzia évek alatt hatalmas bokorrá fejlődik és önmagában is jól mutat. Különböző színű és fajtájú hortenziák egymás mellé ültetésével csodálatos szigeteket alakíthatunk ki a kertben. Egy egyszerű trükkel némelyiknek még a színét is kékre változtathatjuk.

hortenzia

Kerti hortenzia származása

A hortenzia a hortenziafélék (Hydrangeaceae) családjába tartozó lombhullató cserje. Több fajtája létezik. A kertekben legtöbbször a kerti hortenziával találkozhatunk (Hydrangea macrophylla), amit más néven nagylevelű hortenziának is hívunk. Származási helye Japán és Korea.

Kerti hortenzia jellemzése, ismertetőjegyei

Fogyaszthatóság, mérgezőség

A hortenzia minden része mérgező, allergiás bőrirritációt okozhat, ezért a gondozásához használjunk kesztyűt.

Magassága, habitusa

A kerti hortenzia magassága 50-150 cm közötti lehet. habitusát tekintve felálló, terebélyes, bokros.

Cserépben nevelhető-e?

Cserépben is nevelhetjük, de csak is szigorúan savanyú földben. A cserepes növény földje hamar kiszárad, így még több öntözést igényel. Cserépben hajlamos megfagyni, ezért télen érdemes takarni vagy fagymentes, hűvös helyen tárolni.

Kerti hortenzia gondozása

Hortenzia virágzása

A hortenzai fő virágzása május és július közé esik, de egészen a fagyokig örülhetünk virágainak. A piros, rózsaszín, kék, fehér vagy piros, félgömb, labda vagy tányér alakú virágzata akár 20 cm átmérőjű is lehet.

A virágszíne összefüggésben van a földkeverék kémhatásával. A rózsaszínű változatok erősen savanyú közegben kék, kevésbé savanyúban azonban rózsaszín virágokat hoznak.

Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek.

Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék hortenzia virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban.

Alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágyától szintén kékre színeződnek a virágok.

A fehér és piros virágok színeinek megváltoztatására nincsenek trükkök, azzal kár kísérletezni.

rózsaszín kerti hortenzia

Hortenzia gondozása

Tenyészhely, helyigény

A hortenzia fényárnyékos helyen érzi legjobban magát, ahol nem érik egész nap a napsugarak. Napi 2-3 óra napsütés megfelelő számára, de lehetőleg ne a déli órákban érje a nap. Teljesen árnyékos helyen is megél, de kevesebb virágot hoz.

Ültetés

Humuszos, tápanyagban gazdag, savanyú talajba fejlődik a legjobban, a föld savanyítására kávézaccot is használhatunk. De nagyon jó megoldás, ha a karácsonyfa lehullott tűleveleit a bokor köré szórjuk. Ez némiképp óvja is a talajt a fagyoktól, valamint a téli csapadékkal bekerül a talajba és természetes módon savanyítja azt.

Öntözés, tápoldatozás

A hortenzia nagy vízigényű, ezért rendszeresen öntözzük lágy vízzel, de ne álljon alatta a víz. A virágok, levelek lekonyulásával azonnal jelzi, ha öntözni kell. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, hamar regenerálódik, ha elég vizet kap. Forró nyári napokon naponta többször öntözzük.

Rendszeres tápoldatozásra is szüksége van. Augusztusig kéthetente rododendron számára ajánlott tápoldattal kezeljük.

A levelek sárgulása tápanyag hiányt jelez, ami a talaj nem megfelelő minőségével is összefügg. Zöldítő tápoldatozással hamar helyrehozhatjuk.

Hortenzia teleltetése

A kertben takarással kitelel. A cserépben nevelt példányokat érdemes takarni vagy fagymentes, de hűvös helyen teleltetni. Legyünk türelmesek tavasszal, viszonylag későn hajt ki.

Hortenzia szaporítása

A hortenziát legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk tavasszal vagy kora nyáron. Gyökereztetéshez fiatal, bimbó nélküli kb. 10 hajtásokat válasszunk. Az alsó leveleket szedjük le a szárról, majd a hajtásokat dugjuk laza földdel teli cserépbe. A cserepet fedjük le pár apró lyukkal ellátott zacskóval. Árnyékos helyre tegyük a cserepet és a földet tartsuk nedvesen. 2-3 hét alatt meggyökeresedik.

Magvetéssel nem érdemes foglalkozni.

Szintén szaporíthatják a hortenziát bujtatással és tőosztással is. Minden szaporítási módról részletesen olvashatsz az alábbi cikkben.

Így lesz sikeres a hortenzia szaporítása

Hortenzia metszése

Ősszel nem kell metszeni, tavasszal várjuk meg, míg hajtani kezd, majd vágjuk vissza az elfagyott hajtásokat. Más metszést nem igényel.

Hortenzia betegségei, kártevői

Tripszek, üvegházi molylepkét szeretik ellepni. Ezutóbbiak ellen hatásos védekezés egy-egy illatos tő beszerzése.

A levelek sárgulása azt jelzi, hogy nem megfeleő számára a talaj Ph-értéke. Ilyenkor zöldítő folyadékot, például vasoldatot érdemes a tövéhez juttatni az öntöző vízzel.

Hortenzai felhasználása

A hortenzia virágfekei vágott és szárított virágként is használhatóak, virágcsokorban is szépen mutat. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy az ültető edénytől és társnövényektől függően a növény akár elegáns, akár vidékies stílusú hatás is adhat.

Ősszel érdemes a virágait hosszan megtartani a száron. Virágai az idő múlásával folyamatosan elvesztik színűket, élénk színük fáradttá válik. Bár a hortenzia nem igényel őszi metszést, a virágait érdemes ilyenkor levágni, mert csodálatos lakásdekoráció válhat belőlük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...