Így lesz sikeres a hortenzia szaporítása

A hortenzia (Hydrangea) szaporítása otthon, egyszerűen többféle módon is megvalósítható. Mind közül a gyökereztetés a legegyszerűbb és legeredményesebb szaporítási módszer, amivel új hortenziáink lehetnek. Saját és olvasói tapasztalatokkal mutatom meg, hogy lesz leghatékonyabb és legeredményesebb a hortenzia szaporítása. Szót ejtünk magvetésről, bujtatásról, dugványozásról és tőosztásról egyaránt.

virágzó hortenzia szaporítása után

Hortenzia (Hydrangea) szaporítása különböző módokon

Bármilyen fajta hortenziánk is van, gyökereztetésével saját magunk is sikerrel járhatunk és fiatal, egészséges hortenziára tehetünk szert. Legegyszerűbb a dolgunk a két legigénytenebb fajtával, a cserjés és a kerti hortenziával van. Ezeknél igen magas a gyökeresedéi arány.

Hortenzia szapoírása magvetéssel

A hortenzia magvetése házi körülmények között nem túl eredményes és ráadásul hosszadalmas folyamat, ezért nem érdemes foglalkozni vele. Persze, ha imádod a kihívásokat, nyugodtan vágj bele.

A hortenzia vízben gyökereztetése nem túl eredményes módszer, sokkal célra vezetőbb a dugványozás, amikor a hortenzia ágakat közvetelenül földbe dugjuk és cserépben gyökereztetjük.

Hortenzia dugványozása

Dugványozással egyszerűen és gyorsan szaporítható a hortenzia. Tavasszal vagy kora nyáron, fiatal, bimbó nélküli, kb 20 cm-es hajtásokat először dugjuk vízbe, hogy felszívják magukat.

Vágjuk le a szárról az alsó leveleket, a hajtás részt és kurtítsuk meg a leveleket. Erre azért van szükség, hogy minél kevesebbet párologtatasson a növény és legyen energiája a gyökérképzésre. Majd ezután dugjuk le földdel teli cserépbe. Legjobb virágföld, komposzt és tőzeg keverékébe ültetni. Fontos, hogy laza szerkezetű legyen a föld.

Pár apró lyukkal ellátott zacskót húzzunk rá úgy, hogy a zacskó ne érje a növényt. Ehhez például hurkapálcikát használhatunk. Árnyékos, szélvédett helyre tegyük és földet mindig tartsuk nedvesen, az így létrejött párazacskóban 2-4 hét alatt meggyökeresedik.

Hortenzia gyökereztetése bujtatással

A hortenzia bujtatása szintén egy bevált és ajánlott szaporítási módszer. A bokron lévő alsó ágat hajtsuk le, tegyünk rá földet és ha kell egy rövid ideig egy kis nehezéket is, hogy ne jöjjön fel a hajtás. Amikor szépen meggyökereswdett, leválaszthatjuk az anyanövényről.

Hortenzia tőosztása

A hortenzia tőosztására a késő ősz a legalkalmasabb időpont. Ekkora már levágtunk a virágokat, a levelek lehullottak és a bokor elkezdte a felkészülést a nyugalmi időszakra. Ugyanakkor szétosztott és újra elültetett növényeknek van idejük hozzászokni az új helyükhöz.

Kora tavasszal, közvetlenül a növekedési időszak előtt is eredményes lehet a tőosztás, bár a hirtelen előforduló fagyok miatt ez nem feltétlenül lesz eredményes.

Előző nap alaposan öntözzük meg a növényt, hogy könnyebb legyen kiásni és szétválasztani. Ügyeljünk a gyökérlabda kiásásánál, hogy a gyökérzet se sérüljön meg. Középen osszuk két felé a növényt. Idősebb növényeknél legjobb ásót használni ehhez a művelethez. Nagy növényt akár többfelé is oszthatunk.

Széles és mély gödröt ássunk a hortenziának. A gödröt öntözzük be alaposan, mielőtt belehelyeznénk a hortenzia töveket. Helyezzük a gödörbe a hortenziát és töltsük vissza a földet, menet közben a lábunkkal tömörítsük. Öntözzük meg a növényeket, a továbbiakban is rendszeresen öntözzük.

Hortenzia szaporítása – olvasói tapasztalatok

Nézzük, mind mondanak az olvasók, nekik milyen módszerek váltak be a hortenzis szaporítása terén.

Budainé Széles Zsuzsanna: „Szaporításhoz hortenzia ágat szoktam leszúrni a földbe, úgy, hogy a leveleit leszedem. Gyorsan kigyökeresedik. De az is előfordult már, hogy a lelógott ág gyökeret eresztett. Bárhonnan, bármelyik hortenziáról könnyen megoldható így a gyökereztetés.”

Németh Anna: “A szaporításhoz miután elvirágzott, levágom az elnyílott virágot, a legfelső rügynél. Ehhez a rügyhöz kb. 15 cm ágat vágok. Megkenem gyökereztető hormonnal, a savanyú kémhatású földbe keverek egy kis homokot, a földet jó tömörítem, ebbe dugom bele az ágacskát. A cserepet bele állítom esővízbe. Miután a felső réteg nyirkos lesz, kiveszem a cserepet. Hagyom, hogy a fölösleges víz távozzon. Egy műanyag zacskót több helyen ki lyuggatom, ráhúzom a cserépre, hűvös helyre teszem. Miután el kezd hajtani, eltávolítom a fóliát. Első évben még nem ajánlatos a kertbe ki ültetni.”

Beséné Emília: “Én lehajtom az ágát földet, teszek rá az ág végét kint hagyom következő tavasszal van kis tő.”

Tanácsok hortenzia gondozásához

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük