Így lesz sikeres a hortenzia gyökereztetése

A hortenzia gyökereztetése a legegyszerűbb és legeredményesebb szaporítási módszer, ami új hortenziáink lehetnek. A gyökereztetéshez többféle módszert is használhatunk, most a legeredményeseket mutatom be saját és olvasói tapasztalatokból.

Hortenzia gyökereztetése

A hortenzia magvetése házi körülmények között nem túl eredméynes és hosszadalmas folyamta, nem érdemes foglalkozni vele.

Dugványozással egyszerűen és gyorsan szaporítható. Tavasszal vagy kora nyáron, fiatal, bimbó nélküli hajtásokat dugjuk le földdel teli cserépbe. Pár apró lyukkal ellátott zacskót húzzunk rá. A földet mindig tartsuk nedvesen, 2-3 hét alatt meggyökeresedik.

A hortenzia bujtatása szintén egy bevált és ajánlott módszer. A bokron lévő alsó ágat hajtsuk le, tegyünk rá földet és ha kell egy rövid ideig egy kis nehezéket is, hogy ne jöjjön fel a hajtás. Amikor szépen meggyökeresdett, leválaszthatjuk az anyanövényről.

Hortenzia szaporítás olvasói tapasztalatai

Budainé Széles Zsuzsanna: “Szaporításhoz hortenzia ágat szoktam leszúrni a földbe, úgy, hogy a leveleit leszedem. Gyorsan kigyökeresedik. De az is előfordult már, hogy a lelógott ág gyökeret eresztett. Bárhonnan, bármelyik hortenziáról könnyen megoldható így a gyökereztetés.”

Németh Anna: “A szaporításhoz miután elvirágzott, levágom az elnyílott virágot, a legfelső rügynél. Ehhez a rügyhöz kb. 15 cm ágat vágok. Megkenem gyökereztető hormonnal, a savanyú kémhatású földbe keverek egy kis homokot, a földet jó tömörítem, ebbe dugom bele az ágacskát. A cserepet bele állítom esővízbe. Miután a felső réteg nyirkos lesz, kiveszem a cserepet. Hagyom, hogy a fölösleges víz távozzon. Egy műanyag zacskót több helyen ki lyuggatom, ráhúzom a cserépre, hűvös helyre teszem. Miután el kezd hajtani, eltávolítom a fóliát. Első évben még nem ajánlatos a kertbe ki ültetni.”

Beséné Emília: “Én lehajtom az ágát földet, teszek rá az ág végét kint hagyom következő tavasszal van kis tő.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × öt =