Kerti hortenzia három trükkje, amitől csodálatosan virágzik

A romantikus kertek egyik legnagyobb sztárja a június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó közönséges kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla). Önmagában vagy szigeteket alkotva is nagyon jól mutatnak színes, hatalmas virágfejei. A három legfőbb gondozási trükk betartásával bárkinek lehetnek csodálatos hortenziái.

kerti hortenzia

Közönséges kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) jellemzése

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) a somvirágúak (Cornales) rendjébe tartozó hortenzia (Hydrangea) nemzetség legismertebb faja. Az 1800-as években Japánból került Európába. Japánban akkor már évszázadok óta a kertek kedvelt növénye volt. Mára már rengeteg, különféle virágú és a cserepes virágtól a bokorig terjedő, változatos növekedésű változatát nemesítették.

Egy–másfél méter magasra növő, lombhullató cserje. Sok kis virága félgömb alakú virágzattá áll össze.

A kertben augusztus táján megjelenő labdaszerű virágzata lehet teljesen fehér, krémszínű sárga, vagy a piros és a kék bármilyen átmeneti árnyalatű lehet. Kékszínű hortenziát saját magunk is előállíthatunk, hisz kék szín a fajtán túl a kalcium- és nitrogén-ellátástól is függ. Ugyanazt a növényt a művelés módjának és virágzás időzítésének más-más megválasztásával kerti vagy szobai változattá is nevelhetjük. A májusban kapható hortenziákat decemberben kezdik el nevelni.

Kerti hortenzia gondozása

A kerti hortenzia a tápdús, jó vízvezető, de nem túl száraz, kissé savanyú talajt kedveli. Meszes talajon a kék fajták virága lila vagy akár rózsaszín lesz, de vannak kimondottan liláspiros fajták is. A káliumtól, például ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, kékebb lesz a virág. A fehér fajták színe nem függ az ásványi sóktól.

A hortenziabokrot legjobb félárnyékos helyre ültetni, hogy a virágokat nyáron ne érje közvetlen napsugárzás, mert az erős fényben a virágok összezsugorodhatnak.

rózsaszín kerti hortenzia

Kerti hortenzia legfőbb igényei – a három fő titok

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) a somvirágúak rendjébe tartozó hortenzia nemzetség legismertebb faja, igen szélesskálájú kertészeti változattal. Az 1800-as években Japánból került Európába, ahol már évszázadok óta a kertek kedvelt növénye volt.

A virágok színe igen változatos lehet: piros, rózsaszín, kék, fehér, piros. Formáját tekintve félgömb, labda vagy tányér alakú virágzat is létezik, ami akár 20 cm átmérőt is elérheti.

Hortenzia talaja

A hortenzia nagyon igényes a talajra, savanyú talaj szükséges ahhoz, hogy csodálatos növényeink legyenek. Humuszos, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, savanyú talajban fejlődik a legjobban. A föld savanyítására kávézaccot vagy ecetet is használhatunk.

A fontos, hogy a földje ne tudjon hamar kiszáradni, ezért a félárnyékos hely a legideálisabb számára. Helyét úgy válasszuk meg, hogy ne érjék egész nap a nap sugarai, földje mindenképp árnyékban legyen.

A virágfejek színe összefüggésben van a földkeverék kémhatásával, azaz PH-értékével. Nagyon savanyú közegben kék hortenzia virágok lesznek, míg enyhén savanyúban rózsaszín virágoknak örülhetünk. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűre változnak.

Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban. A kékítést segíti az alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágya is.

Vízigény

A kerti hortenzia nagyon vízigényes. Napon tartva napi többszöri öntözést igényel. A virágok és a levelek lekonyulásával jelzi is növény, ha nagyon szomjas. Ilyenkor sem kell megijedni, a víztől gyorsan regenerálódik.

Öntözéshez a lágyvíz, például az esővíz ideális. Augusztusig kéthetente hortenzia vagy  rododendron számára ajánlott tápoldattal kezeljük. A levelek sárgulása vashiányra utalhat. Gazdaboltban vas pótlásra is tudnak szert adni.

Cserépben nevelve még gyakrabb locsoljuk, de soha ne álljon alatta a víz, mert azt nem szereti.

Kerti hortenzia metszése, tavaszi metszés

A tavaszi és az elvirágzás utáni metszés után lesz dúsan virágzó kerti hortenziánk. A növény tövét érdemes télre betakarni, de metszeni ősszel nem kell. Tavasszal legyünk türelmesek, viszonylag későn hajt ki. Várjuk meg, míg a zöld hajtások megjelennek és akkor vágjuk vissza az elfagyott ágakat.

Nyáron az elnyílt virágok levágásával újabb virágzásra ösztönözhetjük. Ősszel viszont érdemes meghagyni a virágfejeket, mert nagyon szépen díszenek vagy akár megszárítani azokat és lakásdekorációként használni.

Kerti hortenzia gondozása

Kerti hortenzia szaporítása

A hortenziát bujtatással és hajtásdugvánnyal is szaporíthatjuk. Egyszerűen csak bujtatssuk el a bokor alsó vesszőit. A hatásdunyvánnyal történő szaporításhoz egy kb. 15 cm ágat vágjunk le. Ha van gyökereztető hormonunk, ebbe mártsuk be a virágszárat, ez gyorsítja a gyökérképződést. Savanyú kémhatású földbe keverjünk egy kis homokot, a földet jól tömörítsük, majd dugjuk bele az ágacskát. Alaposan öntözzük be, lehetőleg esővízzel. Egy több helyen ki lyuggatptt műanyag zacskót húzzunk e cserépre, ami gondoskodik a párásításról.

Kerti hortenzia felhasználása

A kerti hortenziát vágott virágként is használhatjuk, bár nem túl tartós. Ősszel érdemes a teljesen kinyílt virágfejeket levágni és eleinte kis vízzel, majd anélkül szárazvirággá érlelni. Őszi színüket így sokáig megtartja, a viráglabda néha évekig dekoratív marad. Nagyon szép egyszerű hortenziás lakásdekoráció készíthető belőlük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük