Szobanövények tavaszi gondozása

Szobanövényeink ápolásának két fontos teendőjéről a portalanításról és az átültetésről viszonylag ritkán ejtünk szót. Tavasszal mindkettő aktuális, nézzük hát a legfontosabb tudnivalókat.

Szobanövények tavaszi gondozása

Szobanövények tavaszi gondozása

Növények átültetése

A növények átültetésére különböző okokból és céllal kerül sor. A föld egy idő után elfárad. A tápanyag hiányos, az összetömörödött földben nem tudnak megfelelően fejlődni növényeink. A meszes víztől a föld kémhatása megváltozhat, a földfelszínre vagy a cserépre kirakódott a mész szintén az átültetés szükségességét jelzi. Csakúgy, mint a túlburjánzott, cserepét kinőtt vagy gyökereivel teljesen átszőtt talajú növény.

Az átültetés idejére és a gyakoriságára nincs általános szabály. Függ a helyszíntől, a növény méretétől és természetesen a fajától. Az biztos, ha a gyökérzet kinő a föld felszínére, a kis cserépbe ültetett növény hirtelen megnő, a gyökerek a cserép alján lévő nyíláson kibújnak, akkor sürgősen át kell ültetni növényünket. Márciustól szeptemberig terjedő időszakban bármikor ültethetünk.

A tavaszi időszak különösen alkalmas a földcserére, hisz a télen pihenő módra kapcsolt növények most kezdenek éledezni és megújulásukhoz energiára van szükségük. A nyáron pihenő fajok számára, mint pl. a kála, mikulásvirág, az átültetés optimális időpontja ősszel van.

Az új cserép csak egy mérettel, 1-2 centiméterrel legyen nagyobb a réginél. Amikor kiemeljük a növényt a régi edényzetből, vizsgáljuk meg, van-e hiba a gyökérzeten. A sérült, beteg részeket éles eszközzel távolítsuk el úgy, hogy az ép részből is vágunk egy részt, így a betegséggel nem kenődik a szerszám. Az átültetés jó alkalom a növényeink metszésére, formázására is. Egy-egy növény megmetszése után az eszközöket fertőtlenítsük le pl. domesztoszos vízbe mártva.

A talaj legfelső rétegét, amelyben egyébként is kevés a gyökérzet, kaparjuk le a földlabdáról. Ha egészséges, jól gyökeresedett sarjakat találunk, most célszerű leválasztani és külön kisebb méretű cserépbe ültetni.

A hagyományos agyagcserepet ültetés előtt áztassuk vízbe. A cserép vízelvezető nyílása fölé tegyünk törött cserépdarabokat úgy, hogy a víz elszivároghasson, de a talaj ne mosódjon ki az edényből. Még ettől is hatékonyabb, ha a cserép alján vízelvezető réteget alakítunk ki. Ez egy-két centiméter vastagságú agyaggranulátum vagy kavicsréteg a cserépben, fölötte vízelvezető geotextília, mely a talajt nem engedi bemosódni az alsó réteg hézagaiba. Az ültetés mélysége legyen azonos a régivel. Minden esetben bőséges öntözéssel gondoskodjunk az átültetett növényről.

Portalanítás

A benti növényeinket a kertiekkel ellentétben nem mossák tisztára az esők, idővel a porszerű anyagok vastagon rárakódnak. Ettől nem csak csúnyábbak lesznek, hanem az életfolyamataik is korlátozódnak. A levelek lemosása a növények egészségére válik.

Praktikus megoldás a zuhanyoztatás, ekkor a virágföldet le kell takarni. A nagyobb levelek lemosását egyenként törölgetve, szivaccsal végezzük. Törölgetéssel a poron kívül eltávolíthatjuk a mézharmatot, a korompenészt, a levéltetveket és atkákat. A sérült, beteg leveleket éles késsel vagy metszőollóval távolítsuk el. Az eszközök fertőtlenítéséről itt se feledkezzünk el.

Ha van rá mód, tegyük ki hosszú, csendes esőre a szobanövényeket. Ilyenkor nem árt rögzíteni azokat, mert az eső súlyától és a széltől könnyen felborulhatnak. Ne hagyjuk kint a növényeket hosszan, mert az előbukkanó nap hamar megégetheti a leveleket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük