Szobanövények átültetése: a tavaszi megújulás titka

Szobanövényeink ápolásának két fontos teendőjéről a portalanításról és az átültetésről viszonylag ritkán ejtünk szót. Tavasszal mindkettő aktuális, nézzük hát a legfontosabb tudnivalókat. A tavasz beköszöntével nemcsak a természet ébred, de szobanövényeink is újult erőre kapnak. Ilyenkor válik aktuálissá a szobanövények átültetése, amellyel friss tápanyagokhoz és nagyobb térhez juttathatjuk őket a következő szezonra.

Szobanövények tavaszi gondozása

Miért szükséges a szobanövények átültetése?

A szobanövények átültetése fontos feladat, amellyel biztosíthatjuk növényeink egészségét és fejlődését. A tavasz a tökéletes időpont az átültetésre, amikor a növények tele vannak energiával. A fenti lépések követésével könnyedén átültethetjük szobanövényeinket, és segíthetünk nekik, hogy kiteljesedjenek.

Az átültetés során a növényt új, friss talajba ültetjük, ami segít a gyökereknek újra táplálékot és oxigént szerezni. Emellett az átültetés során ellenőrizhetjük a növény gyökereit, és szükség esetén eltávolíthatjuk a túlnőtt vagy rothadt gyökereket.

A növények átültetésére különböző okokból és céllal kerül sor. A föld egy idő után elfárad. A tápanyag hiányos, az összetömörödött földben nem tudnak megfelelően fejlődni növényeink. A meszes víztől a föld kémhatása megváltozhat, a földfelszínre vagy a cserépre kirakódott a mész szintén az átültetés szükségességét jelzi. Csakúgy, mint a túlburjánzott, cserepét kinőtt vagy gyökereivel teljesen átszőtt talajú növény.

Mikor aktuális az átültetés?

Általánosságban elmondható, hogy a szobanövényeket évente egyszer érdemes átültetni, általában a tavaszi vagy a nyári hónapokban. Az átültetés idejére és a gyakoriságára azonban nincs általános szabály. Függ a helyszíntől, a növény méretétől és természetesen a fajától. Az biztos, ha a gyökérzet kinő a föld felszínére, a kis cserépbe ültetett növény hirtelen megnő, a gyökerek a cserép alján lévő nyíláson kibújnak, akkor sürgősen át kell ültetni növényünket. Márciustól szeptemberig terjedő időszakban bármikor ültethetünk.

Mikor ültessünk át?

 • Fiatal növények: Évente, tavasszal.
 • Idősebb növények: 2-3 évente, tavasszal.
 • Jelek, hogy átültetésre van szükség:
  • A gyökerek kinőnek a cserép alján lévő lyukakon.
  • A növény lassabban vagy egyáltalán nem fejlődik.
  • A levelek sárgulnak, barnulnak, lehullanak.
  • A talaj tömör, nehezen szívja be a vizet.

A tavaszi időszak különösen alkalmas a földcserére, hisz a télen pihenő módra kapcsolt növények most kezdenek éledezni és megújulásukhoz energiára van szükségük. A nyáron pihenő fajok számára, mint pl. a kála, mikulásvirág, az átültetés optimális időpontja ősszel van.

virágföld választás

Szobanövények átültetése 8 lépésben

Az átültetés fontos lépés a szobanövények gondozásában, amely segíti a növényeket egészséges és boldog állapotukban tartani. Ha az alábbi lépéseket követjük, biztosak lehetünk benne, hogy szobanövényeink egészségesen és virágzóan fognak növekedni. Ne felejtsük el, hogy minden növény más, ezért figyeljük meg az egyes növények igényeit, és azoknak megfelelően gondoskodjunk róluk.

Átültetéshez szükséges eszközök

 • Új cserép (kb. 2 cm-rel nagyobb, mint a régi)
 • A szobanövény igényeinek megfelelő virágföld
 • Kavics vagy perlit (vízelvezetéshez)
 • Öntözőkanna
 • Kés vagy ásó

Tévedés azt hinni, hogy bármilyen virágföldet használhatunk növényeinkhez. Minden növénynek más az igénye, és csak a megfelelő virágföld biztosítja az egészséges fejlődést. Régóta adós vagyok már a helyes virágföld választás tudnivalóival. Most elárulom a legfontosabb választási szempontokat!

Az átültetés lépései

 1. Válasszunk ki egy megfelelő méretű cserepet. A cserép alján legyenek vízelvezető lyukak.
 2. Helyezzünk egy réteg kavicsot vagy perlit a cserép aljára. Ez javítja a vízelvezetést és megakadályozza a gyökérrothadást.
 3. Töltsünk a cserép aljára egy kevés virágföldet.
 4. Óvatosan vegyük ki a növényt a régi cserépből. Ha a gyökerek erősen összenőttek, óvatosan lazítsuk fel őket egy késsel vagy ásóval.
 5. Helyezzük a növényt az új cserépbe. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek.
 6. Töltsük fel a cserepet virágfölddel. A föld tetejét nyomkodjuk le finoman.
 7. Öntözzük meg a növényt. Addig öntözzünk, amíg a víz ki nem folyik a cserép alján lévő lyukakon.
 8. Helyezzük a növényt egy világos, de nem napos helyre.

Az új cserép csak egy mérettel, 1-2 centiméterrel legyen nagyobb a réginél. Amikor kiemeljük a növényt a régi edényzetből, vizsgáljuk meg, van-e hiba a gyökérzeten. A sérült, beteg részeket éles eszközzel távolítsuk el úgy, hogy az ép részből is vágunk egy részt, így a betegséggel nem kenődik a szerszám. Az átültetés jó alkalom a növényeink metszésére, formázására is. Egy-egy növény megmetszése után az eszközöket fertőtlenítsük le pl. domesztoszos vízbe mártva.

A talaj legfelső rétegét, amelyben egyébként is kevés a gyökérzet, kaparjuk le a földlabdáról. Ha egészséges, jól gyökeresedett sarjakat találunk, most célszerű leválasztani és külön kisebb méretű cserépbe ültetni.

A hagyományos agyagcserepet ültetés előtt áztassuk vízbe. A cserép vízelvezető nyílása fölé tegyünk törött cserépdarabokat úgy, hogy a víz elszivároghasson, de a talaj ne mosódjon ki az edényből. Még ettől is hatékonyabb, ha a cserép alján vízelvezető réteget alakítunk ki. Ez egy-két centiméter vastagságú agyaggranulátum vagy kavicsréteg a cserépben, fölötte vízelvezető geotextília, mely a talajt nem engedi bemosódni az alsó réteg hézagaiba. Az ültetés mélysége legyen azonos a régivel. Minden esetben bőséges öntözéssel gondoskodjunk az átültetett növényről.

Tippek az átültetett szobanövények gondozásához

 • Az átültetés után ne tápoldatozzuk a növényt kb. 4-6 hétig.
 • A növényt fokozatosan szoktassuk hozzá a napfényhez.
 • Ha a levelek sárgulnak, barnulnak, lehullanak, ez lehet a stressz jele. Ne aggódjunk, a növény hamarosan alkalmazkodik az új környezethez.

Portalanítás

Az átültetés mellett még egy fontos teendőnk van tavasszal a szobanövényeinkkel: meg kell szabadítani őket a rájuk rakódott portól.

A benti növényeinket a kertiekkel ellentétben nem mossák tisztára az esők, idővel a porszerű anyagok vastagon rárakódnak. Ettől nem csak csúnyábbak lesznek, hanem az életfolyamataik is korlátozódnak. A levelek lemosása a növények egészségére válik.

Praktikus megoldás a zuhanyoztatás, ekkor a virágföldet le kell takarni. A nagyobb levelek lemosását egyenként törölgetve, szivaccsal végezzük. Törölgetéssel a poron kívül eltávolíthatjuk a mézharmatot, a korompenészt, a levéltetveket és atkákat. A sérült, beteg leveleket éles késsel vagy metszőollóval távolítsuk el. Az eszközök fertőtlenítéséről itt se feledkezzünk el.

Ha van rá mód, tegyük ki hosszú, csendes esőre a szobanövényeket. Ilyenkor nem árt rögzíteni azokat, mert az eső súlyától és a széltől könnyen felborulhatnak. Ne hagyjuk kint a növényeket hosszan, mert az előbukkanó nap hamar megégetheti a leveleket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük