Árnyékos balkon növényei – árnyéktűrő növények

Árnyéktűrő balkonnövényt jóval kevesebbet találunk, mint napimádót, vagy épp félárnyékot kedvelőt, de azért az árnyas erkélynek sem kell üresen tátongania. Az árnyékos balkon növényei kevésbé színpompásak, de mindenképp érdemes bezöldíteni a legkisebb erkélyt is.

piros futóbegónia vagy csüngő begónia

 

Árnyékos balkon növényei

Az árnyékos, hűvös balkonok, gangok jelentik a legnagyobb kihívást a balkonkertészeknek. Azért nem reménytelen a helyzet.

fenyőfélék, bukszusok, a közönséges babérmeggy, a borostyán nagyon szeretik a sötét, hűvös helyeket. A dézsában tartva igen ellenállók, örökzöld növények lévén télen is díszítenek. A bukszus vagy puszpáng további előnye, hogy bármilyen formára nyírható.

Az árnyékos balkon növényei között kevesebb virágaival is díszítő fajt találunk, de azért akad néhány. Ezek többségének már szenteltem egy külön bejegyzést is, így a konkrét növényre vonatkozó gondozási tanácsokat a növény nevére kattintva éred el. 

Közönséges borostyán (Hedera helix) gondozása

 

A fáradhatatlanul virágzó nebáncsvirág vagy népnyelven pistike fehér, rózsaszín, narancs, piros, ibolya színben pompázhat.  A gyakori öntözést és tápoldatozást árnyékos balkonon is meghálálja.

Nebáncsvirág (Impatiens) gondozása, szaporítása

 

Hűvös helyen is gyönyörűen virágzik a hópehelyvirág vagy más néven bakopa. Szívóssága és hosszan tartó virágzása miatt kedvelt balkonnövény. Április és október között apró, csillag alakú fehér, rózsaszín, lilás vagy kék virágokkal díszít. Magassága 15-25 cm, de a hajtásai akár 100 cm hosszúra is lecsünghetnek.

Kislevelű bakopa (Sutera difissus) gondozása

 

A himalájai hortenzia díszes levelekkel és virágokkal rendelkezik. Jól tűri az árnyékot. Rendszeres lágy vizes öntözést és kéthetenként tápoldatozást igényel.

Fűszernövények közül sötét, árnyékos helyen a metélőhagyma és a metélőpetrezselyem jöhetnek számításba.

metélőhagyma

A szívalakú bőrlevél kora tavasszal virágzik, leveleivel azonban egész évben díszít.

bőrlevél gondozása

A gumós begónia fehér, sárga, rózsaszín és piros színekben is elérhető. Folyamatosan locsolva magas díszítő értékkel bír az árnyékos balkonokon is. Sötét balkonra különösen jó választás a sárga szín, mert napsütéses érzetet kelt.

Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) gondozása, teleltetése, virágoztatása

 

A szivárvány szinte minden színében elérhető petúnia az árnyas teraszokon is bőségesen virágzik.

Kisvirágú petúnia gondozása

 

A fukszia piros, rózsaszín, lila, ibolyás kék virágai gyakran kétszínűek. Csüngő fajtái díszes ámpolna növények. Viszont csak egyes fajtái viselik el a napfény teljes hiányát.

Fukszia (Fuchsia) gondozása, szaporítása

 

Kék, fehér, lila és bíbor színekben nyíló lobéliák szeretik az árnyékos helyeket.

Törpe lobélia (Lobelia erinus) gondozása, virágoztatása

 

Ne feledkezzünk meg az árnyliliomokról sem, amelyek már a nevükben is jelzik, hol érzik jól magukat a sötétebb helyeken.

Árnyliliom (Hosta fajok) gondozása, szaporítása

 

Az árnyékos erkélyre nyugodtan kihelyezhetjük a szobanövényeket, biztos nem fog megégni az orchidea vagy fikusz.

Árnyéktűrő növények – videó

Ismerd meg, nézd meg videón is legnépszerűbb árnyékkedvelő növényeket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük