Árnyékos balkon és kert növényei – árnyéktűrő növények

A kertben és az erkélyen is örökös gondot jelent, hogy mit ültessünk a kevésbé napos részekre. Árnyéktűrő balkonnövényt jóval kevesebbet találunk, mint napimádót, vagy épp félárnyékot kedvelőt, de azért az árnyas erkélynek sem kell üresen tátongania. Az árnyékos balkon növényei kevésbé színpompásak, de mindenképp érdemes bezöldíteni a legkisebb erkélyt is. Összeállításunkból kiderül, milyen növények valók azokra a részekre, amiket nem kényeztet napfény.

piros futóbegónia vagy csüngő begónia

Árnyékkedvelő csodák

Az árnyékos, hűvös balkonok, gangok jelentik a legnagyobb kihívást a balkonkertészeknek. Azért nem reménytelen a helyzet. Szerencsére vannak könnyen elérhető növények, amelyek örülnek a misztikus félhomálynak és nem igényelnek túl nagy törődést

fenyőfélék, bukszusok, a közönséges babérmeggy, a borostyán nagyon szeretik a sötét, hűvös helyeket. A dézsában tartva igen ellenállók, örökzöld növények lévén télen is díszítenek. A bukszus vagy puszpáng további előnye, hogy bármilyen formára nyírható.

Az árnyékos balkon növényei között kevesebb virágaival is díszítő fajt találunk, de azért akad néhány. Ezek többségének már szenteltem egy külön bejegyzést is, így a konkrét növényre vonatkozó gondozási tanácsokat a növény nevére kattintva éred el. 

Árnyékos balkon és kert növényei

A fáradhatatlanul virágzó nebáncsvirág vagy népnyelven pistike fehér, rózsaszín, narancs, piros, ibolya színben pompázhat.  A gyakori öntözést és tápoldatozást árnyékos balkonon is meghálálja.

Hűvös helyen is gyönyörűen virágzik a hópehelyvirág vagy más néven bakopa. Szívóssága és hosszan tartó virágzása miatt kedvelt balkonnövény. Április és október között apró, csillag alakú fehér, rózsaszín, lilás vagy kék virágokkal díszít. Magassága 15-25 cm, de a hajtásai akár 100 cm hosszúra is lecsünghetnek.

A himalájai hortenzia díszes levelekkel és virágokkal rendelkezik. Jól tűri az árnyékot. Rendszeres lágy vizes öntözést és kéthetenként tápoldatozást igényel.

Szintén jó választás a tölgylevelű hortenzia, ami nemcsak buja lombozatával, delátványos virágaival is ékesíti a kertet. VAn belőle alacsony, de akár 2,5 méteresre megnövő változat is. Törpe fajtáit dézsában teraszon vagy balkonon is tarthatjuk. 

Fűszernövények közül sötét, árnyékos helyen a metélőhagyma és a metélőpetrezselyem jöhetnek számításba.

metélőhagyma

A szívalakú bőrlevél kora tavasszal virágzik, leveleivel azonban egész évben díszít.

bőrlevél gondozása

A kerti holdviola – közismertebb nevén a pénzvirág – kétnyári növény,amijó passzol a természetes hatású kertekbe. Virágai lila, fehér vagy rószaszín föürtökben nyílnak, mutatós szárazdíszt is készíthetünk a terméséből.

A gumós begónia fehér, sárga, rózsaszín és piros színekben is elérhető. Folyamatosan locsolva magas díszítő értékkel bír az árnyékos balkonokon is. Sötét balkonra különösen jó választás a sárga szín, mert napsütéses érzetet kelt.

Az indás infű bokorosodva növekvő alacsony évelő. Dekoratív, élénkzöld és lila levelekkel díszít, füzéres virágzatát a tavasz második felében hozza.

A szivárvány szinte minden színében elérhető petúnia az árnyas teraszokon is bőségesen virágzik.

Kertbe jó választás a kerekded, sűrű bokor, a gyöngyvessző. Szín és növekedés tekintetében számos fajta kapható belőle.

A fukszia piros, rózsaszín, lila, ibolyás kék virágai gyakran kétszínűek. Csüngő fajtái díszes ámpolna növények. Viszont csak egyes fajtái viselik el a napfény teljes hiányát.

A pettyegetett tüdőfű gyöktörzzsel szaporodó évelő,a méhek nagy kedvence. Mókás nevét onnan kapta, hogy levelét mutatós fehér pettyek díszítik. A virágok a nyíláskor rózsaszínűek, majd kékké válnak.

Kék, fehér, lila és bíbor színekben nyíló lobéliák szeretik az árnyékos helyeket.

Ne feledkezzünk meg az árnyliliomokról sem, amelyek már a nevükben is jelzik, hol érzik jól magukat a sötétebb helyeken. A fehér árnyliliom bordázott, szív alakú leveleivel, és nyár végén, valamit ősz elején nyíló fehér virágaival kápráztatja a szemet.

Az árnyékos erkélyre nyugodtan kihelyezhetjük a szobanövényeket, biztos nem fog megégni az orchidea vagy fikusz.

A nagy meténg örökzöld félcserje, a talaj mentén szétterülve, bokrosodva nő, ideális talajtakaró lehet a kertben. Leveleivel egész évben díszít, tavasszal pedig lila-fehér virágokkal is megajándékoz bennünket.

Tipp: Az árnyékkedvelő növények, mivel jó részük eredetileg erdőlakó, kedvelik a párás, nyirkos környezetet. Fontos, hogy naponta egyszer-kétszer kapjanak egy kis vizet, ha beköszönt a száraz időszak. A víz mellett a mlcsozás is hasznos annak érdekében, hogy felvegyék a talajból a nedvességet.

Árnyéktűrő növények – videó

Ismerd meg, nézd meg videón is legnépszerűbb árnyékkedvelő növényeket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük