Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) gondozása, teleltetése, virágoztatása

Az élénk virágszínekben pompázó nagyvirágú gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) igen kedvelt balkon vagy kerti növény. A cserépbe vagy szabadföldbe ültetve, szűrt napos vagy félárnyékos helyen tartva, megfelelően gondozva májustól októberig örvendhetünk szépségének. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel. A megfelelő gondozást sok virággal hálálja meg.

Gumós begónia

Gumós begónia származása

A gumós begónia (Begonia x tuberhyrida) a begónia fajták egy csoportja, amelyet gyakran a nemzetség leglátványosabbjaként tartanak számon. A begónia félék (Begoniaceae) családjába tartozik, Dél-Amerika az őshazája.

Egyes vad begóniák föld alatti gumókat alkotnak, amelyek a gumós begóniák nemesítési alapjául szolgáltak. A 19. szátad óta számos faj jött létre, amelyeket Begonia-tuberhyrida csoportba soroltak. Ezek a nyári virágok nem fagytűrők, ezért vagy egyévesek vagy teleltetni kell őket.

Az első hibridek egyike a Begonia x sedenii volt, amit Richard Pearce botanikus fejlesztett ki a Begonia boliviensis és egy Andokból származó faj keresztezésével 1870-ben. Egy másik perui fajt, a Begonia davisiit, amit Walter Davisről nevezték el, szintén használták a korai nemesítésekben.

Gumós begónia jellemzése, ismertetőjegyei

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mérgező, nem fogyasztható

Magasság: 15-35 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, cserépben is tarthatjuk, de kiültethetjük a szabadföldbe is

Virágzási idő: májustól októberig hozza színes virágait

Virágok: óriási méretű fodros-csipkés virágszirmok jellemzik, ezért is szokták a benóniák királynőjének nevezni a gumós begónia fajokat. Virágai sárga, piros, rózsaszín, fehér, narancs színben pompáznak leginkább. Kétszínűek is lehetnek, szimpla vagy telt virágokkal.

Habitus: bokoros növekedésű dísznövény, felálló vagy csüngő fajtái is léteznek.

Gumós begónia teleltetése

Gumós begónia fajták

A virágzat nagysága szerint óriás, nagy, kis és közepes virágú gumós begóniákat különböztethetünk meg. A virágok átmérője 5 és 20 cm, a növények magassága pedig 20-50 cm. A virágok lehetnek egyszerűek, félig teltek és teltek. A levelek lehetnek ép szélűek, rojtozottak, ráncosak vagy fordosak.

Egyes fajták pirosasbarna vagy feketésbarna, illetve sötét ereződésű levéllel rendelkeznek. 

Különleges csoportnak számít a függővirágtartóba vagy más virágcserepekbe való hosszúhajtású futóbegónia vagy csüngő begónia. Ezeket szokták még pendula-, girland- vagy kaszkádbegóniának is nevezni.

piros futóbegónia vagy csüngő begónia

Gumós begónia ültetése

A gumókat és az előnevelet palántákat májusban, a fagyok elmúltával ültessük 20-25 cm tőtávolságra laza, tőzeges, kissé savas kémhatású virágföldbe. A gumókat az üreges oldalukkal felfelé helyezzük a földbe. 

A gyorsabb fejlődés érdekében érdemes előnevelni a gumókat. A gumó előrehajtatásához február végén, március elején tegyük ládákba, cserépbe. Világos helyen, 20 fok körüli hőmérsékleten tartsuk és mérsékelten öntözzük. Az első hajtások megjelenésétől sok a növénynek sok fényre van szüksége. Az előnevelt begóniát is csak május közepén kerülhetnek ki a szabadba. 

Ültetési távolság magasságtól függően 20-40 cm.

Gumós begónia igényei és gondozása

Hely

A gumós begónia a félárnyékos, árnyékos helyet kedveli, a kis virágú fajták a napos helyet is szeretik. Részleges árnyékban vagy szűrt napfényben fejlődik a legszebben. A túlzott napfénynek való kitettség a virágok és levelek megégését okozhatja. A túl sok árnyék azonban a virágok elmaradásával jár, ez a lombozat kompenzáló növekedését eredményezi a virágok rovására.

Öntözés és tápoldatozás

Közepesen vízigényes. Talaja legyen egynletesen nedves, de ne túl vizes. Tűző napon naponta öntözzük. A felesleges vizet mindig távolítsuk el alóla, mert a pangó viazt nem tűri.

A kertben 3-4 hetente, a cserépben nevelteket 1-2 hetente locsoljuk tápoldattal. 

Ápolás

Az elnyílt virágogat rendszeresen távolítsuk el, ezzel nemcsak szebb lesz a növényünk, de az újabb virágok megjelenését is elősegítjük.

Minden része mérgező, ezért ültetéséhez érdemes kesztyűt használni.

A magas, nagyvirágú fajtákat támasszuk meg karóval. 

Gumós begónia teleltetése

A gumós begónia nem fagytűrő, de az első fagyokig kint tarthatjuk a szabadban. Télen nyugalmi időszakra, teleltetésre van szükségük. Az első kisebb fagyok után vigyük fagymentes, védett helyre. A hajtásokat vágjuk vissza egy harmadára.

Helytakarékos megoldásként elég csak a gumókat teleltetni. A gumók fött vágjuk vissza a hajtásokat, tápolítsuk el a gumókra tapadt földet, pár napig hagyjuk száradni a gumókat. A földből kiszedett gumókat száraz, hűvös helyen, 5-8 °C-on teleltessük.

Februárban kezdhetjük beültetni a gumókat, de csak a fagyok elmúltával kerülhetnek ki a tövek a szabadba.

Gumós begónia kártevői, betegségei

Tripszek, üvegházi molylepkét szeretik megtámadni. Felszívódó szerekkel védekezhetünk ellenük.

A barna levélfoltok perzselés nyomai, arra utal, hogy a nedves leveleket napsütés érte. Megelőzhetjük, ha ha nem napközben, hanem inkább este locoslunk és ügyelünk arra, hogy a leveleket ne érje víz.

A sárga, lankadt levelek azt jelzik, hogy a növényt túl hűvös helyen, túl nedvesen tartjuk. Tegyük melegebb helyre.

Lágy, fehér részek lisztharmat jelenlétére utalnak. Azonnal távolítsuk el a beteg leveleket.  

A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, és apró pontoknak látszanak. Súlyos esetben meg kell válnunk a növénytől, enyhébb esetben különítsük el, és kezeljük növényvédő szerrel.

A levéltetvek a begóniák levelének fonákján fordulnak elő. Permetezzük rovarírtószerrel.

Gumós begónia szaporítása

Magvetéssel, tőosztással és dugványozással egyaránt szaporítható. A gumók több részre osztása a leggyorsabb és legeredményesebb szaporítási mód. 

Vágjuk részekre a tavasszal kihajtott egy-két hajtásrüggyel rendelkező gumókat, és ültessük ezeket egyenként cserepekbe. A metszési felületet előtte mártsuk faszénporba vagy fahéjba. 

Egyes fajtákból magok is nyerhetők, de nevelésük nagyon nehézkes és hosszadalmas.

Felhasználás

Csak dísznövényként használhatjuk. Vágott virágként nem használható. Különböző színek és fajták összeültetésével csodálatos színfoltokat alakíthatunk ki a kertben vagy az erkélyen.

A gumós begónia jól illik törpe nebáncsvirághoz és törpe lobéliához.

Olvasói tanácsok a begónia gondozásához

A tetszetős külsejű begóniáról sokan úgy tartják, hogy az csak egynyári növény. Az ősszel teleltetésre eltett begóniagumókat februárban kell elültetni és májusban, a fagyok elmúltával a szabadba vinni. Egy kis tisztíáson, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondozást nem igényel. Olvasónk elmeséli, hogy sikerül évről évre újra virágzásra bírnia, elmondja azt is, mi a dúsan virágzó begónia titka.

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a sudár begónia (begonia elatior-hibridek) a legkedveltebb. A szobai begónia a begóniafélék családjába tartozik, Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. A tetszetős külsejű szobanövény megfelelő gondozással egész évben virágzik. Egy kis tisztításon, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondozást nem igényel. Nyáron kitehetjük a virágládába. Hajtásdugványokkal egyszerűen szaporítható.

A kerti begónia vagy másnéven mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) alacsony növekedésű, egyszerű gondozású egynyári növény. Színes apró virágai hosszan, szinte egész nyáron át, sőt gyakran még októberben is virítanak. Szokás még folytonnyíló vagy kerti begónia, valamint szőlővirág névvel is illetni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. KEMÉNY VALÉRIA szerint:

  Minden leírás szerint minden része mérgező.Itt pedig- talán elírás-az van hogy nem mérgező.

 2. Marika szerint:

  Lehet hogy túllocsoltam a begóniámat ? mert megbarnulnak és elszáradnak a begóniám levelei és a virágok is hamar lehullanak ? Félek hogy meg tudom–e menteni ? Várom szíves válaszát Marika.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Marika!
   Így látatlanban nem tudom semmit mondani a begóniádra.
   Minden esetre nagyon drukkolok, hogy sikerüljön megmentened.
   Sok sikert kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük