Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) gondozása, teleltetése, virágoztatása

Az élénk virágszínekben pompázó nagyvirágú gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) igen kedvelt balkon vagy kerti növény. A cserépbe vagy szabadföldbe ültetve, szűrt napos vagy félárnyékos helyen tartva, megfelelően gondozva májustól októberig örvendhetünk szépségének. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel. A megfelelő gondozást sok virággal hálálja meg.

Gumós begónia 

Gumós begónia származása, jellemzése

Származása: A gumós begónia (Begonia x tuberhyrida) a begónia fajták egy csoportja, amelyet gyakran a nemzetség leglátványosabbjaként tartanak számon. A begónia félék családjába tartozik, Dél-Amerika az őshazája.

Az első hibridek egyike a Begonia x sedenii volt, amit Richard Pearce botanikus fejlesztett ki a Begonia boliviensis és egy Andokból származó faj keresztezésével 1870-ben. Egy másik perui fajt, a Begonia davisiit, amit Walter Davisről nevezték el, szintén használták a korai nemesítésekben.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mérgező, nem fogyasztható

Magasság: 15-35 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, cserépben is tarthatjuk, de kiültethetjük a szabadföldbe is

Virágzási idő: májustól októberig hozza színes virágait

Virágok: óriási méretű fodros-csipkés virágszirmok jellemzik, ezért is szokták a benóniák királynőjének nevezni a gumós begónia fajokat. Virágai sárga, piros, rózsaszín, fehér, narancs színben pompáznak leginkább. Kétszínűek is lehetnek, szimpla vagy telt virágokkal.

Habitus: bokoros növekedésű dísznövény, felálló vagy csüngő fajtái is léteznek.

Gumós begónia teleltetése

Gumós begónia gondozása

Hely: A gumós begónia a félárnyékos, árnyékos helyet kedveli, a kis virágú fajták a napos helyet is szeretik. Részleges árnyékban vagy szűrt napfényben fejlődik a legszebben. A túlzott napfénynek való kitettség a virágok és levelek megégését okozhatja. A túl sok árnyék azonban a virágok elmaradásával jár, ez a lombozat kompenzáló növekedését eredményezi a virágok rovására.

Öntözés: közepesen vízigényes, tűző napon naponta öntözzük

Ápolás: tavasztól őszig rendszeresen öntözzük. A felesleges vizet mindig távolítsuk el alóla, mert a pangó viazt nem tűri. Kéthetente táplodatozzuk.

Az elnyílt virágogat rendszeresen távolítsuk el, ezzel nemcsak szebb lesz a növényünk, de az újabb virágok megjelenését is elősegítjük.

Ültetés: májusban, a fagyok elmúltával ültessük 20-25 cm tőtávolságra laza, tőzeges, kissé savas kémhatású virágföldbe. A gumó előrehajtatásához február végén, március elején tegyük ládákba, cserépbe. Világos helyen, 20 fok körüli hőmérsékleten tartsuk és mérsékelten öntözzük.

Minden része mérgező, ezért ültetéséhez érdemes kesztyűt használni.

Begónia teleltetése

A gumós begónia nem fagytűrő, de az első fagyokig kint tarthatjuk a szabadban. Télen nyugalmi időszakra, teleltetésre van szükségük. Az első kisebb fagyok után vigyük fagymentes, védett helyre és öntözés nélkül hagyjuk leszáradni a gumókat. A gumókat száraz.fagymentes helyen teleltessük.

Februárban kezdhetjük beültetni a gumókat, de csak a fagyok elmúltával kerülhetnek ki a tövek a szabadba.

Gumós begónia teleltetése bevált praktikákkal

Kártevői, betegségei

tripszek, üvegházi molylepkét szeretik megtámadni. Felszívódó szerekkel védekezhetünk ellenük.

Felhasználás

Csak dísznövényként használhatjuk. Vágott virágként nem használható. Különböző színek és fajták összeültetésével csodálatos színfoltokat alakíthatunk ki a kertben vagy az erkélyen.

Gumós begónia szaporítása

Magvetéssel, tőosztással és dugványozással egyaránt szaporítható. A gumók több részre osztása a leggyorsabb és legeredményesebb szaporítási mód.

Olvasói tanácsok a begónia gondozásához

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. KEMÉNY VALÉRIA szerint:

  Minden leírás szerint minden része mérgező.Itt pedig- talán elírás-az van hogy nem mérgező.

 2. Marika szerint:

  Lehet hogy túllocsoltam a begóniámat ? mert megbarnulnak és elszáradnak a begóniám levelei és a virágok is hamar lehullanak ? Félek hogy meg tudom–e menteni ? Várom szíves válaszát Marika.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Marika!
   Így látatlanban nem tudom semmit mondani a begóniádra.
   Minden esetre nagyon drukkolok, hogy sikerüljön megmentened.
   Sok sikert kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük