Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) gondozása, teleltetése, virágoztatása

Az élénk virágszínekben pompázó nagyvirágú gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) igen kedvelt balkon vagy kerti növény. A cserépbe vagy szabadföldbe ültetve, szűrt napos vagy félárnyékos helyen tartva, megfelelően gondozva májustól októberig örvendhetünk szépségének. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel.

Gumós begónia 

Gumós begónia származása, jellemzése

Származása: A gumós begónia (Begonia x tuberhyrida) a begónia fajták egy csoportja, amelyet gyakran a nemzetség leglátványosabbjaként tartanak számon. A begónia félék családjába tartozik, Dél-Amerika az őshazája.

Az első hibridek egyike a Begonia x sedenii volt, amit Richard Pearce botanikus fejlesztett ki a Begonia boliviensis és egy Andokból származó faj keresztezésével 1870-ben. Egy másik perui fajt, a Begonia davisiit, amit Walter Davisről nevezték el, szintén használták a korai nemesítésekben.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mérgező, nem fogyasztható

Magasság: 15-35 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, cserépben is tarthatjuk, de kiültethetjük a szabadföldbe is

Virágzási idő: májustól októberig hozza színes virágait

Virágok: óriási méretű fodros-csipkés virágszirmok jellemzik, ezért is szokták a benóniák királynőjének nevezni a gumós begónia fajokat. Virágai sárga, piros, rózsaszín, fehér, narancs színben pompáznak leginkább. Kétszínűek is lehetnek, szimpla vagy telt virágokkal.

Habitus: bokoros növekedésű dísznövény, felálló vagy csüngő fajtái is léteznek.

Gumós begónia teleltetése

Gumós begónia gondozása

Hely: A gumós begónia a félárnyékos, árnyékos helyet kedveli, a kis virágú fajták a napos helyet is szeretik. Részleges árnyékban vagy szűrt napfényben fejlődik a legszebben. A túlzott napfénynek való kitettség a virágok és levelek megégését okozhatja. A túl sok árnyék azonban a virágok elmaradásával jár, ez a lombozat kompenzáló növekedését eredményezi a virágok rovására.

Öntözés: közepesen vízigényes, tűző napon naponta öntözzük

Ültetés: májusban, a fagyok elmúltával ültessük 20-25 cm tőtávolságra laza, tőzeges, kissé savas kémhatású virágföldbe. A gumó előrehajtatásához február végén, március elején tegyük ládákba, cserépbe. Világos helyen, 20 fok körüli hőmérsékleten tartsuk és mérsékelten öntözzük.

A gumós begónia minden része mérgező, ezért ültetéshez érdemes kesztyűt használni.

Ápolás: tavasztól őszig rendszeresen öntözzük. A felesleges vizet mindig távolítsuk el alóla, mert a pangó viazt nem tűri. Kéthetente táplodatozzuk.

Az elnyílt virágogat rendszeresen távolítsuk el, ezzel nemcsak szebb lesz a növényünk, de az újabb virágok megjelenését is elősegítjük.

Teleltetés: Nem fagytűrő, de az első fagyokig kint tarthatjuk a szabadban. Télen nyugalmi időszakra, teleltetésre van szükségük. Az első kisebb fagyok után vigyük fagymentes, védett helyre és öntözés nélkül hagyjuk leszáradni a gumókat. A gumókat száraz.fagymentes helyen teleltessük.

Februárban kezdhetjük beültetni a gumókat, de csak a fagyok elmúltával kerülhetnek ki a tövek a szabadba.

Kártevői: tripszek, üvegházi molylepkét szeretik megtámadni. Felszívódó szerekkel védekezhetünk ellenük.

Felhasználás: a különböző színek és fajták összeültetésével csodálatos színfoltokat alakíthatunk ki.

Gumós begónia szaporítása

Magvetéssel, tőosztással és dugványozással egyaránt szaporítható. A gumók több részre osztása a leggyorsabb és legeredményesebb szaporítási mód.

Olvasói tanácsok a begónia gondozásához

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. KEMÉNY VALÉRIA szerint:

  Minden leírás szerint minden része mérgező.Itt pedig- talán elírás-az van hogy nem mérgező.

 2. Marika szerint:

  Lehet hogy túllocsoltam a begóniámat ? mert megbarnulnak és elszáradnak a begóniám levelei és a virágok is hamar lehullanak ? Félek hogy meg tudom–e menteni ? Várom szíves válaszát Marika.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Marika!
   Így látatlanban nem tudom semmit mondani a begóniádra.
   Minden esetre nagyon drukkolok, hogy sikerüljön megmentened.
   Sok sikert kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 1 =