Dúsan virágzó begónia titkai – olvasó tanácsok

A tetszetős külsejű begóniáról sokan úgy tartják, hogy az csak egynyári növény. Az ősszel teleltetésre eltett begóniagumókat februárban kell elültetni és májusban, a fagyok elmúltával a szabadba vinni. Egy kis tisztíáson, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondozást nem igényel. Olvasónk elmeséli, hogy sikerül évről évre újra virágzásra bírnia, elmondja azt is, mi a dúsan virágzó begónia titka.

Dúsan virágzó begónia titka

Begónia jellemzői

A begónia virágai lehetnek egyszerűek vagy telt szirmúak. Illatuk nincs, színük széles skálán mozog.

Földje mindig legyen nedves, de soha ne vizes. Lágy vizet használjunk, mert a begónia nem tűri a meszet.  A növekedési időszakban hetente egyszer trágyázzuk.

A nagyobb méretű fajtákat évente többször ültessük át, mert szűk cserépben könynebben megbetegszik a növény.Megfelelő a műanyag cserép és a kevés tőzeggel elkevert általános virágföld.

Az elvirágzott begóniát vágjuk vissza. Az újabb virágzás előtt több alkalommal csípjük le a hajtáscsúcsokat, hogy a növény jobban bokrosodjon.

Hajtás dugvánnyal egyszerűen szaporíthatjuk.

Begónia betegségei, kártevői

A barna levélfoltok perzselés nyomai. Ez akkor következik be, ha a nedves leveleket napsütés éri. 

A sárga, lankadt levelek azt jelzik, hogy a növényt túl hűvös helyen, túl nedvesen tartjuk. Tegyük melegebb helyre.

Lágy, fehér részek lisztharmat jelenlétére utalnak. Azonnal távolítsuk el a beteg leveleket. Megelőzésként pedig rendszeres szellőztetéssel óvhatjuk.

A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, és apró pontoknak látszanak. Súlyos esetben meg kell válnunk a növénytől, enyhébb esetben különítsük el, és kezeljük növényvédő szerrel.

A levéltetvek elsősorban a szabadban tartott begóniák levelének fonákján fordulnak elő. Permetezzük rovarírtószerrel.

Dúsan virágzó begónia titkai – olvasó tanácsok

Rein Tünde olvasónk részletesen leírta, mi a titka, hogy a szomszédai irigykedve nézik a begóniáit.

„Ládákba ültettem a begóniák gumóit, hogy három hónap múlva virágzó növényeim legyenek. Eszembe jutott, hogy tavaly többen kérdeztétek, hogyan gondozom őket. Pár mondatban a képek mellett leírnám.

Október vége felé, még a fagyok előtt kiszedem a gumós begóniákat a földből, és egy dobozba rakosgatom a visszametszett növényeket. Nem vágom le teljesen a zöld részt, 10-15 cm-t hagyok rajta, ami idővel magától leszárad. Megjelölöm, milyen színűek, hogy a tavaszi kiültetésnél vegyesen kerüljenek a földbe.

Sötét, hideg, de fagymentes helyen telelnek. Február elején friss földbe ültetem a gumókat, melegebb helyre állítom, és kicsit meglocsolom őket. Itt is fontos, hogy megjelöljük a színeket.

Májusban, a fagyok elmúltával ültetem ki az olykor már bimbózó, virágzó növényeket. Fontos, hogy félárnyékos helyre kerüljenek, tűző napon csak sínylődnek. Kiültetéskor minden gumó alá szórók egy kis savanyú földet, vagy tőzeget, mert savanyú talajon lesznek a legszebbek.

Aztán már csak locsolni, és gyönyörködni kell, és reménykedni, hogy most is ilyenek lesznek!

Nagyon köszönöm Tündének a hasznos, gyakorlatias tanácsokat!

További olvasnivalók begóniákról

Az élénk virágszínekben pompázó nagyvirágú gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) igen kedvelt balkon vagy kerti növény. A cserépbe vagy szabadföldbe ültetve, szűrt napos vagy félárnyékos helyen tartva, megfelelően gondozva májustól októberig örvendhetünk szépségének. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel. A megfelelő gondozást sok virággal hálálja meg.

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a sudár begónia (begonia elatior-hibridek) a legkedveltebb. A szobai begónia a begóniafélék családjába tartozik, Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. A tetszetős külsejű szobanövény megfelelő gondozással egész évben virágzik. Egy kis tisztításon, öntözésen és trágyázáson kívül egyéb gondozást nem igényel. Nyáron kitehetjük a virágládába. Hajtásdugványokkal egyszerűen szaporítható.

A mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) alacsony növekedésű, egyszerű gondozású egynyári növény. Színes apró virágai hosszan, szinte egész nyáron, sőt gyakran még októberben is virítanak. Szokás még folytonnyíló vagy kerti begónia, valamint szőlővirág névvel is illetni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...