Metélőpetrezselyem gondozása, felhasználása

A petrezselyem fontos és gyakran használt fűszernövénye magyar konyhának. A folyton új leveleket hozó változatát, a metélőpetrezselymet akár erkélyen is nevelhetjük és egész évben folyamatosan lesz friss, zamotos ízesítőnk az ételeinkhez. Minden tudnivalót összegyűjtöttem a metélőpetrezselyem gondozása témakörben.

metélőpetrezselyem

Metélőpetrezselyem származása, jellemzése

Származása: a metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum) Földközi-tenger partvidékéről származik, az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: kétnyári fűszernövény.

Bokros növekedésű, levelei szárnyasan szeldeltek, fajtától függően fodrosak vagy simák. A második év június-júliusában tűnnek elő sárga, ernyőszerű virágzatai hosszú száron.

Betakarítási idő: júniustól október

Betakarítása: a márciusi magvetés leveleit júniusban vághatjuk először, általánosságban azt mondhatjuk, hogy vetés után 8 héttel kerülhet sor az elsp betakarításra.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levele és szára fogyasztható, nem mérgező, leginkább fogyasztási céllal termesztjük.

Magasság: 20 – 30 cm

Cserépben nevelhető-e: igen

Metélőpetrezselyem igényei és gondozása

Tenyészhely: enyhén árnyékos, ne kerüljön tűző napra

Gondozása: március közepétől vethetjük, csírázási ideje 5 hét. 10 centiméteres tőtávolságra ritkítsuk ki. Áprilistól vihetjük ki a szabadba.

Rendszeresen öntözzük. Kéthetente alacsony hatóanyag-tartalmú trágyát adjunk neki.

Ne ültessük együtt salátával. Jó párosítás hozzá a paradicsom és a retek.

Teleltetése: A késői fagyoktól fátyolfóliás vagy fóliás takarással védjük. Szabadban takarással vagy világos, hűvös helyen teleltessük.

Felhasználása

dísznövényként is mutatós, de érdemes frissen levágott leveleit felhasználni ételek ízesítésére akár nyersen, akár megfőzve. Találáshoz dekorációs céllal is használhatjuk, különösen a fodrás változata mutat jól a tányéron.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük