Metélőpetrezselyem gondozása

A petrezselyem fontos és gyakran használ fűszernövénye magyar konyhának. A metélőpetrezselymet akár erkélyen is nevelhetjük és egész évben folyamatosan lesz friss, zamotos ízesítőnk az ételeinkhez. Minden tudnivalót összegyűjtöttem a metélőpetrezselyem gondozása témakörben.

metélőpetrezselyem

Származása: a metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum) Földközi-tenger partvidékéről származik, az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: kétnyári fűszernövény.

Bokros növekedésű, levelei szárnyasan szeldeltek, fajtától függően fodrosak vagy simák. A második év június-júliusában tűnnek elő sárga, ernyőszerű virágzatai hosszú száron.

Betakarítási idő: júniustól október

Betakarítása: a márciusi magvetés leveleit júniusban vághatjuk először, általánosságban azt mondhatjuk, hogy vetés után 8 héttel kerülhet sor az elsp betakarításra.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levele és szára fogyasztható, nem mérgező, leginkább fogyasztási céllal termesztjük.

Magasság: 20 – 30 cm

Cserépben nevelhető-e: igen

Metélőpetrezselyem gondozása

Tenyészhely: enyhén árnyékos, ne kerüljön tűző napra

Gondozása: március közepétől vethetjük, csírázási ideje 5 hét. 10 centiméteres tőtávolságra ritkítsuk ki. Áprilistól vihetjük ki a szabadba.

Rendszeresen öntözzük. Kéthetente alacsony hatóanyag-tartalmú trágyát adjunk neki.

Ne ültessük együtt salátával. Jó párosítás hozzá a paradicsom és a retek.

Teleltetése: A késői fagyoktól fátyolfóliás vagy fóliás takarással védjük. Szabadban takarással vagy világos, hűvös helyen teleltessük.

Felhasználása: dísznövényként is mutatós, de érdemes frissen levágott leveleit felhasználni ételek ízesítésére akár nyersen, akár megfőzve. Találáshoz dekorációs céllal is használhatjuk, különösen a fodrás változata mutat jól a tányéron.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük