A petrezselyem fontos és gyakran használ fűszernövénye magyar konyhának. A metélőpetrezselymet akár erkélyen is nevelhetjük és egész évben folyamatosan lesz friss, zamotos ízesítőnk az ételeinkhez. Minden tudnivalót összegyűjtöttem a metélőpetrezselyem gondozása témakörben.

Származása: a metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum) Földközi-tenger partvidékéről származik, az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik
Ismertetőjegyei: kétnyári fűszernövény.
Bokros növekedésű, levelei szárnyasan szeldeltek, fajtától függően fodrosak vagy simák. A második év június-júliusában tűnnek elő sárga, ernyőszerű virágzatai hosszú száron.
Betakarítási idő: júniustól október
Betakarítása: a márciusi magvetés leveleit júniusban vághatjuk először, általánosságban azt mondhatjuk, hogy vetés után 8 héttel kerülhet sor az elsp betakarításra.
Fogyaszthatóság, mérgezőség: levele és szára fogyasztható, nem mérgező, leginkább fogyasztási céllal termesztjük.
Magasság: 20 – 30 cm
Cserépben nevelhető-e: igen
Metélőpetrezselyem gondozása
Tenyészhely: enyhén árnyékos, ne kerüljön tűző napra
Gondozása: március közepétől vethetjük, csírázási ideje 5 hét. 10 centiméteres tőtávolságra ritkítsuk ki. Áprilistól vihetjük ki a szabadba.
Rendszeresen öntözzük. Kéthetente alacsony hatóanyag-tartalmú trágyát adjunk neki.
Ne ültessük együtt salátával. Jó párosítás hozzá a paradicsom és a retek.
Teleltetése: A késői fagyoktól fátyolfóliás vagy fóliás takarással védjük. Szabadban takarással vagy világos, hűvös helyen teleltessük.
Felhasználása: dísznövényként is mutatós, de érdemes frissen levágott leveleit felhasználni ételek ízesítésére akár nyersen, akár megfőzve. Találáshoz dekorációs céllal is használhatjuk, különösen a fodrás változata mutat jól a tányéron.
Nézd meg ezeket is!