Metélőhagyma gondozása, jellemzése

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke. Friss, üde íze és dekoratív virága miatt igen kedvelt, amit akár erkélyen is nevelhetünk. Zsenge szára nyersen is fogyasztható, de akár főzhetjük is. Már mutatom is, milyen egyszerű a metélőhagyma gondozása.

metélőhagyma

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum) származása

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) az északi mérsékelt égőv növénye, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik

Metélőhagyma jellemzése

Ismertetőjegyei: évelő (hagymás) fűszernövény, erőteljes, zöld, cső alakú levelek formájában nő ki a földből, és akár 50 c,-es magasságot is elérhet. Harang alakú, ibolyaszerű virágai sűrű, gömbölyű álernyőkbe tömörülnek.

Virágok: fűszernövény, de nagyon dekoratív, lilás-rózsaszínes virágai vannak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: cső alakú, vékony levelekből álló, fűcsomószerű csoportokat alkot, világos lile ernyővirágzata erős szárakon fejlődik

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júniustól szeptemberig

Metélőhagyma gondozása

Napos, illetve félárnyékos helyet igényel. Rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet kerülni kell,. Augusztusig kéthetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. Világos és hűvös helyen teleltessük és tartsuk szárazon. 2-3 évente tavasszal vagy őszel osszuk szét és ültessük át.

Snidling szaporítása

Magvetésére márciusban áprilisban kerülhet sor, tartsuk 18 – 20 celsius fokon, a magoncokat csoportosan (10 -20 darab) ültessük 20 cm tőtávolságra, áprilistól vihetjük ki a szabadba, fagy esetén takarni kell őket. Tavasszal vagy ősszel tőosztással szaporítható.

Snidling felhasználása

A metélőhagyma dísznövénynek is szép, de vékony szárai sokoldalúan használhatók a konyhában. A snidling univerzális fűszernövény, amely szinte minden ételhez hozzáadható. Gazdag C-vitaminban.  

Nyersen is fogyaszthatjuk szendvicsekhez, salátákhoz, készételek dekorálására, de akár főzhetjük is.

Cserépben vagy kertben termesztve mindig újabb hajtásokat hoz, így szinte sosincs belőle hiány.

Hat héttel a magvetés után 2 cm-rel a talajfelszín fölött levághatjuk, majd az új hajtásokat hagyjuk kifejlődni. Amint megnőttek, újra vághatjuk.

Leveleit és virágait egyaránt fogyaszthatjuk.

Receptek snidling felhasználásához

A metélőhagyma az édességeken kívül szinte mindennel harmonizál. A két legegyszerűbb, de talán legjobb étel a metélőhagymás túró és egy szelet egyszerű vajas kenyér jóféle rozskenyérből, friss, sózott vajjal és metélőhagymával.

Rosszul viseli a hőt, ezért meleg ételekhez utolsóként adjuk hozzá.

A tojássaláta nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogás, amit péksüteménnyel önmagában is fogyaszthatunk. Előre elkészíthető, így hidegtálakhoz, vendégváráshoz is kitűnő. Hideg vagy meleg húsok mellé tálalva fenséges köret válik belőle. Tetejét snidlinggel bolondíthatjuk meg.

Fenséges tojássaláta receptje

A tojáskrém egyszerűen elkészíthető és jól felhasználható, egészséges élelmiszer. A tojáskrém kenyérre kenve önmagában is nagyon finom, de tartalmasabb szendvicsekhez is jó alapanyag.

Az ízletes burgonyakrémleves pirított húsgolyókkal egy tartalmas, téli étel. Nagy előnye, hogy az ízletes húsgolyók csak a tálalásnál kerülnek bele, így ha van vegetáriánus a családban, akkor sem kell kétfélét főzni.

Nyáron a könnyű ízekre vágyunk és szeretjük kerülni még a környékét is a konyhának. A tonhalsaláta konzervekből készülő laktató és egészséges fogás, amit pár perc alatt összeállíthatunk. A recept egyszerű, de nem kőve vésett, saját szájízünk szerint tovább fűszerezhetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük