Metélőhagyma gondozása, jellemzése

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke. Friss, üde íze és dekoratív virága miatt igen kedvelt, amit akár erkélyen is nevelhetünk. Ilyen egyszerű a metélőhagyma gondozása.

metélőhagyma

Származása: a metélőhagyma (Allium schoenoprasum) az északi mérsékelt égőv növénye, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: évelő (hagymás) fűszernövény

Virágok: fűszernövény, de nagyon dekoratív, lilás-rózsaszínes virágai vannak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: cső alakú, vékony levelekből álló, fűcsomószerű csoportokat alkot, világos lile ernyővirágzata erős szárakon fejlődik

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júniustól szeptemberig

Metélőhagyma gondozása

Gondozása: napos, illetve félárnyékos helyet igényel. Rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet kerülni kell,. Augusztusig kéthetente végezzünk tápanyag-utánpótlást. Világos és hűvös helyen teleltessük és tartsuk szárazon. 2-3 évente tavasszal vagy őszel osszuk szét és ültessük át.

Szaporítása: magvetésére márciusban áprilisban kerülhet sor, tartsuk 18 – 20 celsius fokon, a magoncokat csoportosan (10 -20 darab) ültessük 20 cm tőtávolságra, áprilistól vihetjük ki a szabadba, fagy esetén takarni kell őket. Tavasszal vagy ősszel tőosztással szaporítható.

Felhasználása: dísznövénynek is szép, de vékony szárai sokoldalúan használhatók a konyhában, nyersen is fogyaszthatjuk szendvicsekhez, salátákhoz, kész ételek dekorálására, de akár főzhetjük is.

Hat héttel a magvetés után 2 cm-rel a talajfelszín fölött levághatjuk, majd az új hajtásokat hagyjuk kifejlődni. Amint megnőttek, újra vághatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük