Fehér kála gondozása, szaporítása, teleltetése

A fehér kála kecses formája és széles skálájú színvilága miatt napjainkban is igen kedvelt virág, nem véletlen, hogy gyakran kerül  modern esküvői csokrokba más virágokkal együtt. Egyre többször lesz a csokor fő virága, a csak kálából készült alkotás is elegáns. A fehér kála (Zantedeschia aethiopica) vagy ahogy még hívják, a fehér tölcsérvirág gondozása egyszerű, nagyanyáink is szívesen tartották szobanövényként. Az utóbbi évtizedekben megjelent színes változatok a fiatalabb korosztály tetszését is elnyerték. Íme a fehér kála gondozása.

kála

Fehér kála (Zantedeschia aethiopica) származása, jellemzői

A fehér tölcsérvirág vagy fehér kála (Zantedeschia aethiopica) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe, ezen belül a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó faj. A Dél-afrikai Köztársaságban, Lesothóban és Szváziföldön őshonos.

A kála gumós, évelő növény. Magyarországo kizárólag cserépben tartható, mert a fagyot nem tűri.

Napon 60 centiméteresre, árnyékban még ennél is nagyobbra nőhet. Vastag és húsos gyöktörzse van. A virágát fehér fellevél öleli körbe. A fellevél körülbelül 15 centiméter hosszú és 12 centiméter széles, a torzsavirágzata sárga és 7 centiméter hosszú.

A hagyományos fehér kálát (Zantedeschia aethiopica) a nagy virágfej jellemzi. Színes változataik, a Zantedeschiák virágfejei jóval kisebbek, sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen, lila színben pompáznak. Népszerűségéhez tartóssága is hozzájárul.

Fehér kála ültetése, igényei, gondozása

Cserepes növényként is megvásárolhatjuk, de tavasszal vetőmag boltban is beszerezhetjük a kála rizómát. Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, hogy az öntöző víz nehogy megrohassza.

Földbe ültetés után mérsékelten öntözzük. Amint megjelennek a hajtások, emeljük a víz mennyiségét és tartsuk állandóan nedvesen.

A növényt a fagyok elmúltával kitehetjük a kert vagy az erkély egy árnyékosabb részébe. Maradhat cserépben is vagy akár kiültethetjük a kertbe, félrárnyékba, hogy még jobban fejlődjön.

Leginkább tavasszal és nyár elején borul virágba, de nem ritka téli virágképződés sem. A fehér virágú fajta a virágzás idején és nyáron a nagyon sok vizet igényel. A színes virágúakat pedig épp a túlöntözéssel tehetjük tönkre. A tápoldatozást meghálálja.

Augusztus végétől a levelei sárgulni kezdenek, ekkor csökkentsük a locsolást és kezdjük meg a pihentetést. Ekkor a növény visszahúzódik, azaz pihen. A fagyok kezdete előtt vigyük be a teleltető helyére. Amikor teljesen visszahúzódott, vegyük ki a cserépből a gumókat, tegyük friss földbe, ekkor öntözzük meg.

Amikor a friss hajtások megjelentek, mérsékelten öntözzük.

A kála gondozása is egy olyan dolog, amiben megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik az üdvözítő megoldás. Több éves tapasztalattal rendelkező olvasónk elmeselte, hogy neki milyen gondozási praktikákkal sikerül évről évre virágzásra bírni a kálát. Kövesd a leírtakat és a siker nálad sem marad el!

Fehér kála szaporítása

A fehér kála szaporítása egyszerű, hisz szétszedhetjük a rizómákat és feldarabolással újabb növényeket képezhetünk. Ezt akár tavassza, akár ősszel megtehetjük.

Teleltetése

Télen 10 fok körüli hőmérséklet az ideális a kála számára. Ennél melegebb helyen szárad, kopaszodik, sárgul. Szereti a párás levegőt, jó ha kavicsos tálcára helyezzük és időnként és permetezzük is. Tápoldatozni ilyenkor nem kell.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek, betegségeknek jól ellenáll.

Ha elmarad a kála virágzása, az annak a jele,hogy nem kapta meg a szükséges hideghatást vagy túl lett öntözve. A túlöntözés a levelek károsodásával is együtt jár.

Színes kála jellemzése és gondozása

A sárga kála, a színes kála, azaz a Zantedeschia ellottiana gondozása egyáltalán nem bonyolult, de sok türrelmet igényel. Az aranysárga vagy lila virágú szobai kála kecses formájú virágai vázában is hosszan tartanak. Legjobban a télikertben érzi magát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük