Fehér kála gondozása, szaporítása, teleltetése

A fehér kála kecses formája és széles skálájú színvilága miatt napjainkban is igen kedvelt virág, nem véletlen, hogy gyakran kerül  modern esküvői csokrokba más virágokkal együtt. Egyre többször lesz a csokor fő virága, a csak kálából készült alkotás is elegáns. A fehér kála (Zantedeschia aethiopica) vagy ahogy még hívják, a fehér tölcsérvirág gondozása egyszerű, nagyanyáink is szívesen tartották szobanövényként. Az utóbbi évtizedekben megjelent színes változatok a fiatalabb korosztály tetszését is elnyerték. Íme a fehér kála gondozása.

kála

Fehér kála származása, jellemzői

A fehér tölcsérvirág vagy fehér kála (Zantedeschia aethiopica) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe, ezen belül a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó faj. A Dél-afrikai Köztársaságban, Lesothóban és Szváziföldön őshonos.

Évelő növény. Napon 60 centiméteresre, árnyékban még ennél is nagyobbra nőhet. Vastag és húsos gyöktörzse van. A virágát fehér fellevél öleli körbe. A fellevél körülbelül 15 centiméter hosszú és 12 centiméter széles, a torzsavirágzata sárga és 7 centiméter hosszú.

A hagyományos fehér kálát (Zantedeschia aethiopica) a nagy virágfej jellemzi. Színes változataik, a Zantedeschiák virágfejei jóval kisebbek, sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen, lila színben pompáznak. Népszerűségéhez tartóssága is hozzájárul.

Fehér kála gondozása

Cserepes növényként is megvásárolhatjuk, de tavasszal vetőmag boltban is beszerezhetjük a kála rizómát. Földbe ültetés után mérsékelten öntözzük. Amint megjelennek a hajtások, emeljük a víz mennyiségét és tartsuk állandóan nedvesen.

A növényt a fagyok elmúltával kitehetjük a kert vagy az erkély egy árnyékosabb részébe. Maradhat cserépben is vagy akár kiültethetjük a kertbe, hogy még jobban fejlődjön.

Leginkább tavasszal és nyár elején borul virágba, de nem ritka téli virágképződés sem. A fehér virágú fajta a virágzás idején és nyáron a nagyon sok vizet igényel. A színes virágúakat pedig épp a túlöntözéssel tehetjük tönkre. A tápoldatozást meghálálja.

Augusztus végétől a levelei sárgulni kezdenek, ekkor csökkentsük a locsolást és kezdjük meg a pihentetést. A fagyok kezdete előtt vigyük be a teleltető helyére.

A kála gondozása is egy olyan dolog, amiben megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik az üdvözítő megoldás. Több éves tapasztalattal rendelkező olvasónk elmeselte, hogy neki milyen gondozási praktikákkal sikerül évről évre virágzásra bírni a kálát. Kövesd a leírtakat és a siker nálad sem marad el!

Fehér kála szaporítása

A fehér kála szaporítása egyszerű, hisz szétszedhetjük a rizómákat és feldarabolással újabb növényeket képezhetünk. Ezt akár tavassza, akár ősszel megtehetjük.

Teleltetése

Télen 10 fok körüli hőmérséklet az ideális a kála számára. Szereti a párás levegőt, jó ha kavicsos tálcára helyezzük és időnként és permetezzük is. Tápoldatozni ilyenkor nem kell.

Színes kála jellemzése és gondozása

A sárga kála, a színes kála, azaz a Zantedeschia ellottiana gondozása egyáltalán nem bonyolult, de sok türrelmet igényel. Az aranysárga vagy lila virágú szobai kála kecses formájú virágai vázában is hosszan tartanak. Legjobban a télikertben érzi magát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük