Kála gondozása, ahogy tapasztalt olvasónknál bevált

A kála gondozása is egy olyan dolog, amiben megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik az üdvözítő megoldás. Több éves tapasztalattal rendelkező olvasónk elmeselte, hogy neki milyen gondozási praktikákkal sikerül évről évre virágzásra bírni a kálát. Kövesd a leírtakat és a siker nálad sem marad el!

kála gondozása

Kála gondozása, ahogy tapasztalt olvasónknál bevált

Fogadd szeretettel Nagyné Tóth Erzsébet hasznos tanácsait!

„Így gondozom én a káláimat!
Tavasszal, kb áprilisba közepe táján előszedem a teleltető helyéről a kála gumókat /rizómákat/ és az előkészített talajba elültetem őket, kb. 10 centi mélyre rakom le a földbe.

Napos helyre teszem, ahol szinte reggeltől estig éri a nap. Innentől türelmesen várom, hogy kikeljenek, ez viszonylag hosszú idő, de ha beindul akkor le se lehet őket lőni. Türelmes vagyok, ha nem esik eső akkor locsolgatom, mert ez a típus sok vizet igényel.

Egyszer egy kanális mederbe láttam kinn Olaszországban, azóta a locsolás inkább árasztás. Nekünk a talaj a kertbe fekete föld. Szoktam mondani, amit lerakunk és kigyökerezhet, az a mi kertünkbe ki is fog.

Ültetéstől számítottan kb. 2 hónap múlva hozza az első virágszárakat. Kb. egy hónapon keresztül virágzik. Ennél a virágnál is tapasztaltam, ha leszedjük a virágokat, akkor újrahoz virágszárat. Virágzás befejezése után már csak a talajban dolgoznak a gumók.

Augusztus vége fele elkezd sárgulni a szára és levele, készül a pihenőre. Ekkor a locsolást csökkentem, hagyom, hogy a természet tegye a dolgát.

Szeptember második felében elkezdem kiszedni a földből a gumókat. Száraz időben végzem ezt a tevékenységet, megtakarítom a földtől zöld szártól, néhány napig szárítom fedett helyen és utána mennek a telelőbe.

Telelőben, amire figyelni kell, hogy ne fagyon meg és ne rohadjon meg. Én régi fagyasztó kosárba rakom, azzal nem szokott gond lenni, de papír dobozba is volt már, azokat kilyukasztottam több helyen, hogy tudjon szellőzni.

Én semmilyen trágyával nem segítek rá, mert nagyon jó minőségű a kerti talajunk.

Szaporításáról azt olvastam az interneten, hogy ketté kell vágni. Kipróbáltam, de ha egy mód van rá saját tapasztalatomat tekintve nem ajánlom, de mindenki azt csinál a saját növényével, amit jónak lát. Szaporodik magától is nem kell a természet dolgába bele szólnunk.

Ha csak kevés gumónk van, akkor csoportosan érdemes ültetni valamilyen alakzatba, ha sok van akkor sorba érdemes ültetni.

Több mint tíz éve van kálám, saját tapasztalataimra hagyatkoztam ebben a posztban.

Nagyon köszönjük a szuper tanácsokat Nagyné Tóth Erzsébetnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük