Színes kála (Zantedeschia sp.) gondozása

A színes kála, azaz a Zantedeschia gondozása egyáltalán nem bonyolult, ami még kedveltebbé teszi a kecses formája és széles skálájú színvilágú növényt. Virágai vázában is hosszan tartanak.

kála (Zantedeschia sp.) gondozása

Színes kála, Zantedeschia gondozása

Dél-Afrika mocsaras vidékeiről származó színes kála (Zantedeschia sp.) a kecses, eleganciát árasztó virágai miatt hamar közkedveltté vált az egész világon. A szobanövények közé szokták sorolni őket, de valójában a fagymentes időszakban a szabadban érzik jól magukat. Egész évben azonban nem maradhat a kertben, teleltetni kell.

A hófehér kálák a nagy virágfejekről ismertek, zok gondozása kicsit eltérő a színes virágú változatok ápolásától.

A színes kálák sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen, lila színben is elérhetőek. A színes változatok virágfejei jóval kisebbek.

Leggyakrabban kifejlett növényként vásároljuk meg, de ha szeretünk a gondozással bíbelődni, akkor tavasszal vetőmag boltban beszerezhetjük a kála rizómát. Az elültetett növényt a fagyok elmúltával kitehetjük a kert vagy az erkély egy árnyékosabb részébe. 

fehér kála

Színes kála ültetése, újravirágoztatása

A kála fő virágzási ideje tavasszal és nyár elején van, de nem ritka téli virágképződés sem. Virágzás idején és nyáron nagyon sok vizet igényel, jó ha mindig kissé nedvesen tartjuk a talaját. Azonban figeyljünk, hogy ne öntözzük túl, mert ez különösen a színes virágú fajtákra veszélyes.

Augusztus végétől a levelek elkezdenek sárgulni, ekkor kell elkezdeni a pihentetést. Csökkentsük a locsolást. Ki is szedhetjük a rizómákat a földből és feldarabolással újabb növényeket képezhetünk. Kora tavasszal jöhet a földbe ültetés, ezután mérsékelten öntözzük. Amint megjelennek a hajtások, emeljük a víz mennyiségét és tartsuk állandóan nedvesen.

Színes kála teleltetése

Télen 10 fok körüli hőmérséklet az ideális számára. Szereti a párás levegőt, jó ha kavicsos tálcára helyezzük és időnként és permetezzük is.

Akár a bimbós virágokat is levághatjuk, ki fognak nyílni és sokáig díszítenek a vázában.

Figyelem: A növény minden része mérgező.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük