Színes kála (Zantedeschia sp.) gondozása

A sárga kála, a színes kála, azaz a Zantedeschia ellottiana gondozása egyáltalán nem bonyolult, de sok türrelmet igényel. Az aranysárga vagy lila virágú szobai kála kecses formájú virágai vázában is hosszan tartanak. Legjobban a télikertben érzi magát.

kála (Zantedeschia sp.) gondozása

Színes kála, Zantedeschia származása

Dél-Afrika mocsaras vidékeiről származó színes kála (Zantedeschia sp.) a kecses, eleganciát árasztó virágai miatt hamar közkedveltté vált az egész világon. Őshazájában az év egy része igen nedves és mocsaras, a száraz évszakban viszont szinte sztyeppeszerűen aszályos. Ezért a növekedési időszakban bőséges vízellátást igényel, gumójának ezzel szemben csaknem teljesen száraz környzetre van szüksége a pihenés időszakában.

A szobanövények közé szokták sorolni őket, de valójában a fagymentes időszakban a szabadban érzik jól magukat. Egész évben azonban nem maradhat a kertben, teleltetni kell.

A hófehér kálák a nagy virágfejekről ismertek, zok gondozása kicsit eltérő a színes virágú változatok ápolásától.

A színes kálák sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen, lila színben is elérhetőek. A színes változatok virágfejei jóval kisebbek. A kála májustól augusztusig virágozhat, a hajtatás kezdő időpontjának függvényében.

Leggyakrabban kifejlett növényként vásároljuk meg, de ha szeretünk a gondozással bíbelődni, akkor tavasszal vetőmag boltban beszerezhetjük a kála rizómát. Az elültetett növényt a fagyok elmúltával kitehetjük a kert vagy az erkély egy árnyékosabb részébe. 

Apró, színes, kalásszerűen egymás mellett ülő virágait tölcsérként öleli körül a szintén színes fellevél. Hosszú szárú levelei lándzsa alakúak, felszínűket fehér foltok tarkítják.

A színes kála levelei dúsak, gyökérzete pedig erőteljes hálózatot alkot. Rendszerint 50 cm magasra nő.

A kála a virággal vagy anélkül is a télikert, az üvegezett veranda vagy a terasz elegáns dízse lehet.

fehér kála

Kála gondozása

Legszebb akkor lesz a kála, ha a természeteshez hasonló körülményeket tudunk biztosítani számára. A gondoskodást egy-egy gumó három-öt szárral is meghálálja. A kála számára legmegfelelőbb hely a télikert, ahol sok a fény és magas a levegő páratartalma.

A kála növekedése január és április között kezdődik. A gumók hajtatásához már januárban hozzáfoghatunk. Az első négy hétben 12-15 oC legyen a hőmérséklet, később emeljük 16-18 oC-ra. Kezdettől fogva használjuk nagy méretű cserepeket, mert a növény kiterjesztett gyökérzetet növeszt. A föld legyen porózus és tápanyagban gazdag.

A korán nyíló cserepes kála a télikertek és üvegverandák kedvelt növénye. A nyári virágzású kálát dézsában tegyük a teraszra, de meleg helyre a kertbe is kiültethetjük. Egész idő alatt bőségesen öntözzü, és rendszeresen trágyázzuk.

Virágzás idején bőven öntözzük szobahőmérsékletű vízzel, amelybe két hetenként folyékony tápoldatot teszünk.

A hervadt, elszíneződött virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Színes kála ültetése, újravirágoztatása

A kála fő virágzási ideje tavasszal és nyár elején van, de nem ritka téli virágképződés sem. Virágzás idején és nyáron nagyon sok vizet igényel, jó ha mindig kissé nedvesen tartjuk a talaját. Azonban figeyljünk, hogy ne öntözzük túl, mert ez különösen a színes virágú fajtákra veszélyes.

Augusztus végétől a levelek elkezdenek sárgulni, ekkor kell elkezdeni a pihentetést. Csökkentsük a locsolást. Ki is szedhetjük a rizómákat a földből és feldarabolással újabb növényeket képezhetünk. Kora tavasszal jöhet a földbe ültetés, ezután mérsékelten öntözzük. Amint megjelennek a hajtások, emeljük a víz mennyiségét és tartsuk állandóan nedvesen.

Januári ültetésnél májusban, március-áprilisi ültetés esetén pedig már július-augusztusban gyönyörködheünk a virágokban.

Színes kála teleltetése

Télen pihenő időre van szükség, amit legjobban úgy biztosíthatunk, ha a virágok elvirágzása és elszáradása után kiássuk a gumókat a talajból. A gumókat tisztítsuk meg a rátapadt földtől, majd ágyazzuk be száraz tőzeg-korpába, és 6-8 oC-os hőmérsékleten tavaszig pihentessük.

Ha a cserépben hagyjuk, télen 10 fok körüli hőmérséklet az ideális számára. Szereti a párás levegőt, jó ha kavicsos tálcára helyezzük és időnként és permetezzük is.

Akár a bimbós virágokat is levághatjuk, ki fognak nyílni és sokáig díszítenek a vázában.

Figyelem: A növény minden része mérgező.

Sárga kála szaporítása

A magról történő szaporításra a januári időszak a legalkalmasabb. Jó, ha tudjuk azonban, hogy legalább három évnek kell eltelni az első virágzásig.

A nagyméretű gyökérgumókat nem lehet részekre osztani. Gyakoriak viszont a főgumón képződőd oldal vagy sarjgumók. Amikor a gumót ősszel kivesszük a cserépből, ezeket leválaszthatjuk, és a téli pihenő után külön elültethetjük.

Kála kártevői, betegségei

Szürkepenészre utalnak a sárga levélfoltok, a vörös, üveges gyökerek és a puha területek a gumón. Megelőzésként soha ne tartsuk túl nedvesen a növényt és korlátozzuk a nitrogéntartalmú tápanyagok mennyiségét. A jobb megvilágítás is segíthet a gyógyításban.

Gumóbaktériumok okozta levélfonnyadás és gumórothadás sajnos nem tudjuk megmanteni a kálát.

Ha vörös pókokat látunk a levelek alatt, merítsük az egész növényt hideg vízbe. Amennyiben ez nem segít, rovarírtó szerrel több alkalommal permetezzük be a növényt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük