Őszi virágok a színpompás balkonhoz és kerthez

A nyár elmúltával sem kell lemondani a virágzó növények színpompájáról. A színes virágládák egynyári kedvenceitől ugyan búcsút kell vennünk, és a nyári virágözön sem varázsolható vissza, de néhány új, ősszel virágzó növény beszerzésével különleges hangulatot alakíthatunk ki. Az őszi virágok száma nyomában sem ér a tavasszal kínáltaknak, de ez semmit sem von le szépségükből. Olyan évelő vagy ősszel ültethető növényeket gyűjtöttem össze, amelyekkel biztosítható az őszi színkvalkád az erkélyen és a kertben. Ezek a legszebb őszi virágok a balkonládákba és kertekbe!

őszi virágok a balkonon

Őszi virágok a színpompás balkonhoz és kerthez

Árvácska

Mi mással kezdeném a sort, mit az egyik legnagyobb kedvencemmel, az őszi árvácskával. Mindent elsöprő színkavalkádot érhetünk el különböző színű árvácskák egymás mellé ültetésével. Az önmagukban is színpompás virágok igénytelenek, a balkonokon is áttelelnek. Hidegebb napokon úgy tűnnek, mintha megfagytak volna, de semmi pánik.Az első enyhébb napon aztán felélénkülnek és újra megmutatják szépségüket.

decemberi növényápolás

 

Krizantém

A krizantém az egyik legismertebb őszi virágunk. Ragyogó színekben és változatos formákban érhetők el. Évelő fajtái igénytelenek, évről-évre egyre nagyobbak és szebbek lesznek.

 

Pompás varjúháj

A pompás varjúháj igen igénytelen, több színben pompázó évelőnövény. Magvetéssel vagy tőosztással is szaporítható, a laza talajt kedveli.

Szeptember_014

 

Októberi varjúháj

A varjúhájak között igyen kedvelt az októberi varjúháj, amely apró színes virágait október közepén hozza, innen ered a másik neve, a terézke is. Az idő múlásával a levelei is beszíneződnek, és csodálatos színekben pompáznak.

Októberke, októberi varjúháj színének változása hónapról hónapra

Vadszőlő

A vadszőlő igen hálás, igénytelen növény, ami kert mellett a balkonon is tartható. Érdemes jó nagy méretű edényt választani részére. Gyorsan nő, hamar felkapaszkodik a falra, és ilyenkor már nem szerencsés bolygatni. Nyáron zöld levelei ősszel csodálatos vöröses színre váltanak.

 

Díszkáposzta

A díszkáposzta ehető zöldségnövény, az őszi kertekben, balkonokon mégis színes fodros levelei miatt, mint dísznövényt tartjuk. A hőmérséklet csökkenésével a díszkáposzta egyre színesebbé válik. Csoportosan ültetve a legmutatósabb.

díszkáposzta

 

Örökzöldek

Az örökéletet szimbolizáló örökzöldekkel egész évre biztosíthatjuk a természet közelségét, a természetes színfoltot. Nem kell azonban a tujákhoz ragaszkodni, érdemesebb nálunk is őshonos örökzöldeket választani. A tiszafa például piros bogyóival is díszít.

tiszafa

 

Vöröslevelű juhar

Üde színfoltunk lehet, ha zöld növények mellé vöröslevelű változatokat is ültetünk. Ezek jellegzetessége, hogy egész évben színesek a leveleik, nemcsak az őszi időszakban. Jó választás például a vöröslevelű juhar.

vörös levelű juhar ősszel

Csarab

A csarab a hanga félék családjába tartozó, évelő növény. Savanyú talajba ültessük. Szereti ha a földje nedves, de a víz ne álljon rajta. Balkonládába ültetve különösen fontos a rendszeres öntözés és tápanyag utánpótlás. A csarabon télire a virágok megszáradnak, de színüket megőrzik, így a virágoknak egész télen örülhetünk. 

csarab

 

Vékony Erika 

Az ősz egyik slágernövénye a vékony erika (Erica gracilis), a bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű félcserje. Az alpesi erikától eltérően nem viseli el a fagyokat, ezért inkább egynyáriként tartjuk. Gondozása szinte csak az öntözésre korlátozódik.

vékony erika gondozása

Alpesi erika

Alpesi erika (Erica carnea) vagy alpesi hanga laza bokrot alkotó fagytűrő cserje, rózsaszín vagy fehér virágai tömött fürtökben télen nyílnak. Gondozása nem bonyolult, akár igénytelen növénynek is nevezhetjük.

Alpesi erika

 

Kúszó fajdbogyó

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) vagy más néven kúszó mirtuszhanga igen kedvelt őszi növény, köszönheti ezt elsősorban annak, hogy piros bogyóival egész ősszel és télen díszít. Az örökzöld törpecserje gondozása egyszerű, de azt érdemes figyelembe venni, hogy csak savanyú talajban marad meg.

fajdbogyó gondozása

Tűzföldi mirtuszhanga

Tűzföldi mirtuszhanga gondozása nagyban hasonlít a fajdbogyó gondozásához. Szintén savanyú talajt kíván és feltűnő termésdíszével hosszasan díszít. 

Tűzföldi mirtuszhanga gondozása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük