Így mentsd meg a fekete termésű beteg diófát!

Egyre több kertben jelenik meg a dióburok-fúrólégy, aminek következtében „fekete dió” terem. A dió zöld, külső héja feketévé válik és odalesz a termés. A Facebookon terjed egy írás, ami megoldást ajánl a problémára. Tekintve, hogy jobb gyógymódot nem ismerünk, érdemes kipróbálni. Változatlanul teszem közzé a bejegyzést a fekete dió gyógyítására.

dió

Megoldás a fekete dió problémára

Kedves Ismerőseim, Barátaim!
Az utóbbi időben saját kertünkön kívül sajnos sok más helyen is felfigyeltem a rengeteg elfeketedett termésű, beteg diófára. Utánajártam a dolognak és információkat szereztem egy újfajta kártevőről, a dióburok-fúrólégyről. Megkerestem a Győri Kertbarátok Egyesületét, akik levelemre telefonhívással válaszoltak. Fantasztikus érzés volt látni/hallani, mennyire szívvel-lélekkel törődnek a növényekkel és mekkora szakértelemmel végzik munkájukat. ❤
Szerencsére nagyon jó híreim vannak, ugyanis a dióburok-fúrólégy által okozott fertőzés megszüntethető és megelőzhető!!!
NEM KELL KIVÁGNI A DIÓFÁKAT!
Nagyon sok hasznos dolgot jegyzeteltem le, melyeket most szeretnék megosztani Veletek!
Kérlek Benneteket, ha tudjátok, Ti is osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson az információ, megvédve ezzel csodálatos diófáinkat!
Először is néhány gondolat a növényvédelemről, majd azon belül is a diófával kapcsolatos változásokról:
Sajnos a klímaváltozás negatív hatásai a növényvédelem területére is begyűrűztek, s mára már olyan növényeket is védeni kell a kártevőktől, amelyek esetében korábban erre nem volt szükség.
A kártevők elleni védekezés lehet biológiai és/vagy kémiai növényvédelem. A biológiai növényvédelem esetében káros anyaggal, vegyszerrel nem terheljük a környezetet és a növényt, viszont ez önmagában csak nagyjából 90%-os eredményességet tud produkálni. A teljes siker eléréséhez emellett feltétlenül szükség van kémiai szerek használatára, amelyek mennyiségét azonban szakszerű használattal a minimálisra lehet csökkenteni. A két módszer együttesen már teljes védelmet jelent a növény számára.
Nézzük, a diófa esetében mit értünk biológiai védelem alatt:
– Most a legfontosabb feladatunk még a tél beállta előtt, hogy a fa alól az összes beteg termést összegyűjtsük és elégessük, valamint nem árt, ha a fa környékét minimum felgereblyézzük, hogy a rovarok ne tudjanak megbújni az aljnövényzetben.
– Ezt követően legközelebb jövő június-júliusban lesz teendő, amikor is ún. zöldes-sárga (fotó mellékelve) ragadós lapokat kell kihelyeznünk a fa ágaira, amelyekre darázs alakú csapdát kell pluszban ráragasztani (www.csalomoncsapdak.hu). Nagyon fontos, hogy ezeket a csapdákat nem csak, hogy nem érdemes, hanem nem is szabad ennél korábban kihelyezni, mivel veszélyt jelenthet például a méhekre is, amelyek szintén beleragadhatnak a papírba.
A Győri Kertbarátok Egyesülete is helyez ki Győr meghatározott pontjain csapdákat, melyek által megfogott egyedek száma alapján pontosan meg lehet határozni a rajzás idejét. Ez azért fontos, mert a rajzáskor és az azt követő héten kell alkalmaznunk a kémiai növényvédelmet.
Kémiai növényvédelem a rajzáskor:
– Valamilyen felszívódó szerrel le kell permeteznünk a fát, de elegendő a permetszert a korona alsó 1/2-ére juttatni, onnan fel fog szívódni és teljes védelmet fog biztosítani a növény számára.
– Ezen a permetezésen kívül még egy őszi (október) és tavaszi (március eleje) lemosó permettel is támogathatjuk a fát.
(A szerek nevét szándékosan nem írom, gazdaboltban tudnak mindenkinek segíteni, többféle alternatíva létezik.)

fekete dió gyógyítása
FONTOS: HONNAN FOGJUK TUDNI, MIKOR VAN A RAJZÁS?
Ebben a Győri Kertbarát Egyesület honlapja lesz a segítségünkre www.gyorikertbarat.hu, ahol a Növényvédelem fül alatt megtalálhatjuk a Körzeti kártevő előrejelzés nevű táblázatot. Ezen belül, ha a Nagyhegyben elhelyezett csapda mutatóit nézzük, akkor az elfogott kártevők számának alakulásából látni fogjuk a megfelelő időpontot. Idén (2019) ez a nap augusztus 28-ára esett, bár dióburok-fúrólégyre vonatkozóan csak a Banai úti zártkert adatait láthatjuk.

ÖSSZEFOGLALVA TEHÁT A TEENDŐK:
1. Beteg termések összegyűjtése, elégetése, fa alatti terület felgereblyézése.
2. Őszi (október) és tavaszi (március) lemosó permetezés olajos, kénes és rezes szerek használatával (gazdabolt).
3. Jövő június-július környékén zöldes-sárga lapok kihelyezése (www.csalomoncsapdak.hu).
4. Rajzás figyelése a Győri Kertbarátok Egyesületének honlapján és az azt követő 10-14 napon belül felszívódó szerrel történő permetezés.
Remélem, tudtam segíteni és jövő ősszel ismét egészséges diók potyognak majd a kertjeinkben!
UPDATE: a poszt önálló életre kelt. Napi átlag 10 privát üzenetet kapok olyan kérdésekkel, amelyekre a válasz benne van a szövegben és/vagy gazdaboltban tudnak rá válaszolni. Sajnos ezekre nincs időm visszaírni és mivel én laikus vagyok a témában, nem is szeretnék ennél jobban belemélyedni a tanácsadásba. Különösen érzékenyen reagálok azon emberek megkeresésére (=támadására), akik mindent IS jobban tudnak, rosszindulatukat segítőkészségnek álcázva a cikket javítani és/vagy kiegészíteni akarják, nem értőn olvasnak és ezután kötözködni próbának. Őket kérem, írjanak egy másik posztot a témában!
Üdvözlettel:
Szabó Andrea

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük