Bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum) gondozása

Bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum) látványos sárga virágaival a nyári kertek üde színfoltja. Egyesével vagy kisebb csoportokba ültetve is jól mutat, talajtakaróként is használhatjuk. Csupán 30 cm magasra nő, sarjaival szőnyegszerűen terjeszkedik, de nem burjánzik el túlságosan. Gondozása egyszerű, érdemes beszerezni pár tövet belőle.

Bőrlevelű orbáncfű

Bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum) származása, jellemzése

A Hypericum család több mint 400 fajtát foglal magába, sokan közülük lágyszárú egy évesek vagy évelők. Az ördögfűfélékhez (Clusiaceae) tartozik.

Bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum) télizöld kis-, illetve félcserje, hosszúkás, mélyzöld levelekkel.

Júniustól októberig hozzá sárga virágait. 30-40 cm magasságig nő, szőnyegszerűen elterül, de nem burjánzik el túlságosan. Az enyhe teleken a levelek zöldek maradnak, majd nyáron számos nagy,sárga virág jelenik meg. A „Hidcote” fajat 1,5 méteres magasságot és szélességet is elérhet.

Mivel a hajtások csak kevésbé fásodnak el, és kemény teleken elfagynak, gyakran a félcserjék közé soroljuk.

Orbáncfű fajták

Az orbáncfüvek közé számos faj és fajta tartozik. A kúszó növénytől kezdve az alacsonyabb félcserjéken át a magasabb bokorszerű növekedésű fajtákig rengeteg változata van. Közös jellemzőik, hogy sárga virágaikban rengeteg porzószál található.

A botanikusok véleménye nem egészen egyezik abban, a „Hidcote” a bőrlevelű orbáncfű egyik fajtája vagy egy hibrid-e. Mindenesetre ez az akár 1,5 méterre is megnövő nemesítés júniustól októberig 7 cm széles, aranysárga virágokat hoz.

Hasonló fajta például az 1 méter magas bogyós orbáncfű, félörökzöld orbáncfű, férfivér-fű (Hypericum androsaemum), amely barnás-vörös, később pedig fekete bogyókat hoz.

Bogyós orbáncfű

A kisvirágú orbáncfű (H x moserianum) és az örökzöld, kékeszöld levelű, 1 méter magas H. prolificum is kedvelt.

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) – melyet lyukaslevelű orbáncfűnek vagy egyszerűen orbáncfűnek is neveznek – a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Virága kevésbé látványosak, de sok gyógyhatása ismert.

Bőrlevelű orbáncfű igényei, gondozása

Napos vagy félárnyékos helyre érdemes ültetni, de még árnyékban is szépen fejlődik és virágzik.

A talajra nem igényes, bármilyen nem túl extrém, vízáteresztő föld megfelelő számára. Tavasszal vagy ősszel ültethetjük, maximum 4-6 növény kerüljön egy négyzetméterre.

Az orbáncfüvek fagytűrése nem a legjobb, de az elfagyott hajtásokat visszametszve szépen kihajt újra. Előnytelen helyeken és kemény téli időben fedjük be a hajtások közepét fenyőrőzsével.

Bőrlevelű orbáncfű metszése

Az elfagyott hajtásokat tavasszal teljesen vágjuk ki, egyébként nincs szükség rendszeres vágásra. Formázás miatt alkalomszerűen erősen is visszavághatjuk az orbáncfüvet.

Virágaikat az azévi vesszőkön hozza, így a visszavágás nem megy a virágzás rovására. Sőt, ha szép kerek bokorra vágyunk, vagy nem szeretnénk, ha a rendelkezésre álló helyet kinőné, akkor is érdemes kora tavasszal vagy csak megrövidíteni a vesszőket, vagy akár alaposabban is visszavágni (akár tövig is!). A növény dúsabbá válik ezáltal.

Orbáncfű szaporítása

Dugványokkal vagy tavasszal a hajtások leválasztásával szaporíthatjuk.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll. Ritkán levéltetvek vagy rozsdagomba támadás érheti.

Felhasználása

Egyesével vagy kisebb csoportokba ültetve is jól mutat, talajtakaróként is használhatjuk.

Az orbáncfű összeültethető más apró virágzó cserjével is, például kékszakáll, gyöngyvessző, de évelőkkel és díszfüvekkel is nyugodtan kombinálhatjuk. A „Hidcote” fajta és a kisvirágú orbáncfű rózsák számára is alkalmas kísérő.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük