Elvirágzott hagymás növények újravirágoztatása

Már januárban megjelennek az üzletekben a tavasz első hírnökei, a cserépben nevelt tavaszi hagymás növények. Kedves és olcsó ajándék lehet belőlük, sokan pedig maguknak vásárolják, hogy egy kis tavaszi hanulatot varázsoljanak az otthonukba. Az elvirágzott hagymás növények élete ezzel nem ér véget. Elárulom a titkot, amivel a kis hagymáktól egy év múlva újra virágözönre számíthatsz.

elElvirágzott hagymás növények újravirágoztatása

A szobában tartott hagymás virágok nagyszerűsége abban rejlik, hogy épp azokban a napokban tudunk velük tavaszt varázsolni a lakásba, amikor már a vitamin tartalékaink fogytán vannak és lelkünk is a színek, a természet üdesége után vágyódik.

Ha jól összeválogatjuk a virágokat, jácintot, tulipánt, krókuszt, nárciszokat, akkor a különleges szín és illatélményt hetekig élvezhetjük a négy fal között is. Az egyenként megvásárolt növényekből izgalmas összeültetéseket is készíthetünk.

Az elvirágzás után sem kell kidobni a hagymákat, gondos kezelés után jövőre ismét örülhetünk a tavasz első hírnökeinek.

Elvirágzott hagymás növények újravirágoztatása

A meleg lakásban hajtatott hagymás növények általában felnyurgulnak, a virágzás alatt hagymájuk felemészti a tartalékokat, az összes tápanyagot.

Ha már nincs díszítő értékük a növényeknek, vágjuk le a virágszárakat, és minél előtt vigyük őket hűvösebb, 5 – 10 fok közötti helyiségbe. Enyhébb napokon akár ki is vihetjük őket a szabadba. Óvakodjunk a tűzőnaptól, mert az napégést okozhat. Éjszakai fagyok esetén ismét menekítsük be őket. A hidegebb környezetben kevesebb vizet igényelnek a növények, ezért csökkentsük a víz mennyiségét.

Ha már tartósan kint tarthatóak, akkor növeljük a vízmennyiséget és rendszeresen tápoldatozzuk, hogy a hagymák növekedjenek. A nyári kánikulát már nem fogják elviselni, leveleik leszáradnak, a növény pedig visszahúzódik a hagymába. Ekkor vegyük ki a földből a hagymákat és száraz, sötét tárolóba tegyük be pihenni pár hónapra.

Szeptember végén, október elején ültessük el a hagymákat laza szerkezetű földbe. Akár az egynyáriak után kiürülő balkonládákba is kerülhetnek a hagymák. Tavasszal az első napsugarak hatására szép lassan megjelennek az első levelek, majd virágok is.

A hagymás növények virágzásához hideg hatásra van szükség. Ezt a hatást a kertbe vagy az erkélyre kiültetve megkapják.

Azt viszont hiába várjuk, hogy az októberben elültetett hagymák a szobában azonnal kinyílnak. Mivel nem éri őket a szükséges hideg, nem fognak virágozni. Az üzletekben árult virágzó hagymások hőkezelésnek köszönhetően borulnak virágba.

Semmiképp ne dobd hát ki az elnyílt hagymás és gumós növények virágait. Ha nincs kedved bajlódni velük, akkor keress a környezetedben valakit, aki szívesen fogadja és nevelgeti a hagymákat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük