Trombitafolyondár ültetése – érvek és ellenérvek

A legyen vagy ne legyen trombitafolyondár a kertben kérdés időről időre előjön a Burjanzó balkonok és kertek Facebook csoportban. Nem csoda, hisz a trombitafolyondár az egyik legmegosztóbb kúszónövény. Hatalmas, színes virágai miatt sokan kedvelik, mások viszont egyszerűen túl agresszívnek és egyszerűen kiirthatatlannak tartják. Olvass tovább, hogy megtudd, hogy érveltek az olvasók a trombitafolyondár ültetése mellett és ellen.

trombitafolyondár ültetése

Trombitafolyondár ültetése – olvasói vélemények

A trombitafolyondárnak több fajtája létezik. Az amerikai trombitafolyondárnak hatalmas virágai vannak, kevésbé agresszív és nem mérgező. Egyes fajták mérgezőek, kisebb virágúak és sokkal agresszívebben terjeszkedők.

Az olvasók meséltek arról, miért szeretik a trombitafolyondárt.

Krajnyák Andrásné Erika: “Nekem szabadon van, igaz, nem a legelső helyén, mert mire észbe kaptam, majdnem lebontotta a tégla falat. De ahol most van 1-2 év résen levéssel, hogy a hajtásokat mindig kivágtam (tehát nem elég csak letépni), és most már nem jönnek fel, a lombját meg akkorára engedem, ami még nem zavar. Nagyon jól alakítható. Csak a földből feljövő hajtásokat kell türelmesen 1-2 évig mindíg eltávolítani, aztán már nem jönnek fel. Nekem már vagy hat éve van, és most már nincs gondom a hajtásokra.”

Angéla Omászta Gyuri Zámbó: “Romos fal takarás címszóval ültettem tavaly egy kb. 500 literes fém tartályba kísérleti jelleggel. Hogy meddig lesz ez elég neki? Majd megmondom.” 

Dóra Kiss P:  “Nem cserepes növény, keskeny (7 m-es) kertünk ékessége, nem öl el semmit, a pázsitból kibújik, de a fűnyíró levágja. Nagyon szeretjük, a legszebb fajtája van nekünk.

Nem is értem a folyondárra panaszkodókat…nekünk liliom, zsálya, levendula, sőt koktél paradicsom is terem a tövénél. Fel van növesztve 1,5 méterre, ott pompázik. Ha hajtás bújik ki, leválasztom és elajándékozom. Senki nem panaszkodik rá, lehet, hogy több fajtája van? Mi szerencsések vagyunk csak a metszés a feladat vele.

Praktikerben vettünk kész oszlopot mellé, amikor már nagyobb lett, kb. 1,5 m-es, csak afelett virít, könnyen alakítható metszéssel. 2 szárat hagytunk meg, azt összecsavartuk, semmi kártevőt nem vonz, csak az irigykedő szemeket. 

Sem a cicát, sem a gyerekeiteket nem bántja a trombitafolyondár, sőt a felnőtteket sem. Gondolom, a fiúk nem akarják megenni, a macskának van annyi esze, hogy akármit nem rág meg. A leander is mérgező, a rózsa meg tövises, stb.

Szegény trombitafolyondár, ennyi rosszat írni róla. Jó, hogy nem érzékeli. Sajnálom, de én szeretem nagyon, talán mától még jobban, mint eddig.” 

Szilágyi Franciska: “Én nagyon szeretem, de ha olyanja van, a házba is képes benézni, mindegy neki az aljzatbeton vagy a tégla.” 

Varga Éva: “Anyukám udvarán sok éves a bokor. Egy-egy hajtás kinő alatta, de a fűnyíró elintézi!  Ősszel teljesen csupaszra van vágva, de annyira, hogy 3-4 cm-re. Ilyenkor már 1-1,5 m-es ágai vannak. Múltkori vihar kicsit belekapott, letört 3-4 ágat, ezért most kisebb mint szokott lenni. Egy vasoszlop van leverve (nem betonozva) ahhoz van rögzítve.

Jné Lk Éva: “Nálunk is van nagyobb részen kerítésen. Még nem tudtam, hogy mérgező, addig gyerkőc csokorba szedegette róla a virágot. Én folyamatosan tördelem róla a hajtásokat. Nálunk semmi irritációt nem okoz. Szerencsére gyerkőcnek se lett baja tőle, pedig én elég parás vagyok. Mióta tudom, hogy mérgező nem hagyom, hogy szedegesse.”

TKovács Tünde: “Nálunk életmentő volt, azóta kellemes hűvös van a teraszon, bár évente egyszer-kétszer keményen el kell kapni a grabancát, hogyne menjen fel a tetőre. 

Zsuzsanna Szécsény: “Én a kerítésre futtattam fel. Tartja a kerítést, takarja a szomszédot, nyáron csodás, rengeteg virággal. Imádom.

Nagyon köszönöm az olvasói véleményeket és fotókat!
Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük