Amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) gondozása, szaporítása

Az amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) gondozása pofon egyszerű, ennek ellenére igen megosztó növény. Sokan szeretik színes virágai miatt, ugyanakkor sokan teljesen elutasítják, mert túl agresszívnek és egyszerűen kiirthatatlannak tartják. Senkit nem akarok se rá, se lebeszélni, mindenki döntsön maga. Annyit azért elárulok, hogy Anyukám kertjében van és mi szeretjük, nincs vele túl sok gondunk.

amerikai trombitafolyondar

Amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) származása

Az amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) ahogy a nevéből is kitűnik, Amerikából, azon belül is Ésazk-Amerikából származik, a szivarfafélék (Bignoniaceae) családjába tartozik

Amerikai trombitafolyondár jellemzése

Ismertetőjegyei: lombhullató kúszócserje, élénk zöld levelekkel

Virágok: narancsszínű, vörös vagy sárga színűek, 8-10 cm-t is elérik a hajtásvégeken laza fürtszerű virágzatban álló virágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, levele és virága is mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága 3 – 5 méter is lehet, támasztékot igényel

Habitus: léggyökereivel kapaszkodó cserje, megfelelő helyen 5 méter magasra is felkúszhat, dekoratív, páratlan szárnyalt, összetett levelei vannak

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júliustól szeptemberig

Amerikai trombitafolyondár gondozása

A trombitafolyondár napos, lehetőleg meleg és szélvédett helyet kíván. Mérsékelten öntözzük. Tavasszal adagoljunk tartós hatású trágyát. Ha szükséges, júliusban kiegészítő trágyázást alkalmazzunk.

Ha eléri a két méteres magasságot, akkor már támasztékra van szüksége.

Teleltetése

Télen sem igényel különösebb gondoskodást. A szabadban minden további óvintézkedés nélkül áttelel, a fiatalabb növényeket érdemes takarni. Tavasszal legyünk türelmesek vele, esetleg későn kezd el kihajtani, de hamar összeszedi magát és gyorsan nő.

Metszése

Az elvirágzott hajtásokat nyár végén vagy tavasszal 2 – 4 rügyre metsszük vissza. Tavasszal az elfagyott hajtásokat vágjuk le.

Amerikai trombitafolyondár szaporítása

 könnyen szaporítható, a növény mellett gyakran jelennek meg gyökeres hajtások, amiket elég csak kiásni és új helyre ültetni. Magról szaporítását nem ajánlom.

Kártevői, betegségei

A levél- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezért hetente ellenőrizzük, ha szükséges kezeljük. Ha egy-egy ágat nagyon megleptek, akkor érdemes azt az ágat teljesen levágni és eltávolítani.

Felhasználása

A trombitafolyondár csak dísznövényként használható. Örökzöldek mellett és fehér fal előtt is jól mutat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Orosz Linda szerint:

  Kedves Balkonada, olvasom a trombitafolyondárról szóló írásukat, ahol tévesen tájékoztatnak a mérgezőségről. A növény levele és virágja is nagyon mérgező. Ez egy fontos információ, érdemes lenne az írásban kijavítani.
  Üdvözlettel: Orosz Linda

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Linda!
   Nagyon köszönöm a jelzést. Valóban rosszul szerepelt a szövegben, javítottam is.
   Minden jót kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük